Karafka na wodę z podziałką objętościową / podziałką

Cze wszystkim

Dziękujemy za przeczytanie :)

Weźmy przykład karafki z wodą o pojemności 2 litrów ze złożoną kopertą.

Chciałbym go ukończyć co 1 ml. Aby to zrobić, muszę ocenić objętość, a następnie zmierzyć wysokość od dołu.

Karafka jest wysoka, a co za tym idzie, liczba podziałek jest konsekwentna. Chciałbym móc zautomatyzować i mieć wynik w postaci tabeli: Objętość ml | Wysokość mm  (lub Wysokość w mm = f (objętość ml) )

Udaje mi się to, ale... w przeciwnym kierunku. !
Szkicuję prostokąt obejmujący 3/4 mojej objętości z wymiarem zaczynającym się od dołu karafki, a następnie usuwanym. materii przez oba;
Następnie w gabinecie projektowym wybieram ten wymiar jako zmienny, interwał z wysokością nachylenia, Min: dno karafki, Max: góra karafki, Skok: 5mm.
Nałożone limity: objętość cieczy "do monitorowania"
Wykonać

**magia**
Wszystkie scenariusze są odgrywane,
Pojawia się obraz, a przy każdej wysokości dla kroku 5 mm otrzymuję objętość. Kopiuj/wklej w Excelu mi wystarczy.

W drugą stronę nie wiem jak to zrobić. Powinniśmy zdefiniować objętość ciała jako zmienną i tu utknęłem. :/

Jeśli ktoś może dać mi kciuk w górę,
Dziękuję.

Pozdrowienia
TATUŚ

Uwaga: dla tych, którzy nie wiedzą, aby dotrzeć do tego punktu, te samouczki były dla mnie przydatne:
https://www.solidsolutions.co.uk/blog/2014/05/calculate-internal-fluid-volume-using-the-SOLIDWORKS-intersect-tool/
https://www.youtube.com/watch?v=jmQLRwoS-gs
https://www.youtube.com/watch?v=3MUMyT7DT-8

2 polubienia

Nie sądzę, aby SW mógł przeprowadzić takie badania:
Obliczenia, które obecnie wykonujesz, są "proste" dla SW, mają wymiar, który zmienia się ze znanym przyrostem, stamtąd model się zmienia i otrzymuje wynik.
W Twoim wniosku konieczne byłoby, aby dla każdej wartości objętości obliczono wymiar wysokości na iterację.

Może to być wykonalne w przypadku makra, które może zoptymalizować czas obliczeń, przyjmując poprzednią wartość jako punkt początkowy dla następnego znacznika wyboru.
W rezultacie możesz nawet od razu ukończyć szkołę.

3 polubienia

Witam
Proponuję drogę do przybliżonego rozwiązania: powierzyć Excelowi zadanie wyrażenia wysokości H podziałki w funkcji objętości, odwracając w ten sposób funkcję przewidzianą w studium projektowym SolidWorks...

Punkt wyjścia:
- model karafki o pojemności 2,5 litra, o dość regularnym profilu,
- plik Excel z opracowania projektowego na zasadzie, którą opisujesz. Pozwala poznać objętość V płynu w funkcji jego wysokości H (w moim przykładzie wahającej się od 2 do 2 mm)

Procedura w programie Excel:
- narysuj krzywą reprezentującą położenie H znaczników na osi y, w funkcji objętości V na osi x;
- Poproś o wyświetlenie wielomianowej linii trendu, której stopień ma być ustalony tak, aby jak najlepiej podążał za poprzednią krzywą. Zaznacz pole, aby wyświetlić równanie linii trendu;
- odzyskaj to równanie poprzez skopiowanie i wklejenie, a następnie użyj go do obliczenia pozycji H' podziałki odpowiadającej "zaokrąglonym" wartościom V' objętości (od 50 do 50 cm3 na moim przykładzie);
- pobrać wartości z tej kolumny H', aby narysować znaczniki w SolidWorks, za pomocą makra (pobranego i zaadaptowanego ze starego wątku Lynkoa...).

Słabe strony metody:
Wynik ten zależy od dokładności obliczeń SolidWorks, a w szczególności od "jakości" linii trendu Excela pod względem śledzenia początkowej krzywej. Wielomian stopnia 4 lub 5 jest wystarczający, jeśli profil dekantera jest regularny. Jeśli jest bardzo torturowany, może być konieczne rozważenie częściowego leczenia.

Pozdrowienia
M. BLT

vcarafe.zip
2 polubienia

Niesamowite, że tak szybko otrzymałem tak jasną odpowiedź, wielkie podziękowania dla was obojga.

Rozwiązanie pana Blta jest dobrze dopasowane; Mam starszą wersję SolidWorks, więc nie mogę otworzyć złożenia, ale rozumiem podstawy i działa bardzo dobrze.

Jeśli chodzi o makro, to jeszcze takiego nie robiłem, więc nauczę się z trochę więcej czasu.

Pozdrowienia

Tatuś

1 polubienie