Weźmy przykład karafki z wodą o pojemności 2 litrów ze złożoną kopertą.
Chciałbym go ukończyć co 1 ml. Aby to zrobić, muszę ocenić objętość, a następnie zmierzyć wysokość od dołu.
Karafka jest wysoka, a co za tym idzie, liczba podziałek jest konsekwentna. Chciałbym móc zautomatyzować i mieć wynik w postaci tabeli: Objętość ml | Wysokość mm (lub Wysokość w mm = f (objętość ml) )
Udaje mi się to, ale... w przeciwnym kierunku. ! Szkicuję prostokąt obejmujący 3/4 mojej objętości z wymiarem zaczynającym się od dołu karafki, a następnie usuwanym. materii przez oba; Następnie w gabinecie projektowym wybieram ten wymiar jako zmienny, interwał z wysokością nachylenia, Min: dno karafki, Max: góra karafki, Skok: 5mm. Nałożone limity: objętość cieczy "do monitorowania" Wykonać
**magia** Wszystkie scenariusze są odgrywane, Pojawia się obraz, a przy każdej wysokości dla kroku 5 mm otrzymuję objętość. Kopiuj/wklej w Excelu mi wystarczy.
W drugą stronę nie wiem jak to zrobić. Powinniśmy zdefiniować objętość ciała jako zmienną i tu utknęłem. :/
Jeśli ktoś może dać mi kciuk w górę, Dziękuję.
Pozdrowienia TATUŚ
Uwaga: dla tych, którzy nie wiedzą, aby dotrzeć do tego punktu, te samouczki były dla mnie przydatne: https://www.solidsolutions.co.uk/blog/2014/05/calculate-internal-fluid-volume-using-the-SOLIDWORKS-intersect-tool/ https://www.youtube.com/watch?v=jmQLRwoS-gs https://www.youtube.com/watch?v=3MUMyT7DT-8
Nie sądzę, aby SW mógł przeprowadzić takie badania: Obliczenia, które obecnie wykonujesz, są "proste" dla SW, mają wymiar, który zmienia się ze znanym przyrostem, stamtąd model się zmienia i otrzymuje wynik. W Twoim wniosku konieczne byłoby, aby dla każdej wartości objętości obliczono wymiar wysokości na iterację.
Może to być wykonalne w przypadku makra, które może zoptymalizować czas obliczeń, przyjmując poprzednią wartość jako punkt początkowy dla następnego znacznika wyboru. W rezultacie możesz nawet od razu ukończyć szkołę.
Witam Proponuję drogę do przybliżonego rozwiązania: powierzyć Excelowi zadanie wyrażenia wysokości H podziałki w funkcji objętości, odwracając w ten sposób funkcję przewidzianą w studium projektowym SolidWorks...
Punkt wyjścia: - model karafki o pojemności 2,5 litra, o dość regularnym profilu, - plik Excel z opracowania projektowego na zasadzie, którą opisujesz. Pozwala poznać objętość V płynu w funkcji jego wysokości H (w moim przykładzie wahającej się od 2 do 2 mm)
Procedura w programie Excel: - narysuj krzywą reprezentującą położenie H znaczników na osi y, w funkcji objętości V na osi x; - Poproś o wyświetlenie wielomianowej linii trendu, której stopień ma być ustalony tak, aby jak najlepiej podążał za poprzednią krzywą. Zaznacz pole, aby wyświetlić równanie linii trendu; - odzyskaj to równanie poprzez skopiowanie i wklejenie, a następnie użyj go do obliczenia pozycji H' podziałki odpowiadającej "zaokrąglonym" wartościom V' objętości (od 50 do 50 cm3 na moim przykładzie); - pobrać wartości z tej kolumny H', aby narysować znaczniki w SolidWorks, za pomocą makra (pobranego i zaadaptowanego ze starego wątku Lynkoa...).
Słabe strony metody: Wynik ten zależy od dokładności obliczeń SolidWorks, a w szczególności od "jakości" linii trendu Excela pod względem śledzenia początkowej krzywej. Wielomian stopnia 4 lub 5 jest wystarczający, jeśli profil dekantera jest regularny. Jeśli jest bardzo torturowany, może być konieczne rozważenie częściowego leczenia.
Niesamowite, że tak szybko otrzymałem tak jasną odpowiedź, wielkie podziękowania dla was obojga.
Rozwiązanie pana Blta jest dobrze dopasowane; Mam starszą wersję SolidWorks, więc nie mogę otworzyć złożenia, ale rozumiem podstawy i działa bardzo dobrze.
Jeśli chodzi o makro, to jeszcze takiego nie robiłem, więc nauczę się z trochę więcej czasu.