Próbuję zamodelować przepływ przychodzący do instalacji dwuprzepływowej, aby obliczyć spadki ciśnienia spowodowane różnymi pierwiastkami obecnymi w przepływie powietrza.
W moim obiegu powietrza część przepływu przechodzi przez wymiennik, który wytwarza spadki ciśnienia, których wartość znam (150Pa).
W związku z tym chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest stworzenie wirtualnej objętości przepuszczającej powietrze (reprezentującej wymiennik) i zastosowanie do niej pojedynczego spadku ciśnienia.
Dobrze wymodelowałem swoją elektrownię, brakuje tylko wymiennika.
Nie znam jednak w ogóle geometrii wnętrza wymiennika, a myślę, że ta geometria jest bardzo złożona. Dlatego chciałem wiedzieć, czy da się to bardzo prosto zamodelować i samodzielnie zdefiniować spadek ciśnienia w wymienniku.
Na koniec, aby zamodelować spadek ciśnienia spowodowany przez wymiennik, dokonałem redukcji przekroju poprzecznego obejmującej spadek ciśnienia równy 150Pa. Więc ten model jest zły, ale to wszystko, co do tej pory znalazłem.
Wykonam testy na rzeczywistej instalacji i sprawdzę wyniki uzyskane przez symulację przepływu.
Załączam kilka zrzutów ekranu trochę skleconych razem z farbą i plikiem STEP. Przepływ powietrza jest reprezentowany przez niebieskie linie. Świeca na czerwono oznacza wymiennik, dla którego chcę zastosować spadek ciśnienia o 150Pa.