Twój debiut w BE?

Cze wszystkim

Uzyskałem tytuł licencjata +2 w zakresie wzornictwa przemysłowego, a także odbyłem szkolenie AUTOCAD i SOLIDWORKS, aby uzupełnić swoją wiedzę.

Już od 6 miesięcy pracuję w biurze metod, gdzie wykonywałem plany wytwarzanych wyrobów, modyfikowałem plany narzędzi maszyn produkcyjnych na prośbę techników utrzymania ruchu i ich przełożonych. Podobało mi się, ale nie było wymiaru "design", "RDM i rozmiaru",... krótko mówiąc, umowa się skończyła i mogłem poprawić oprogramowanie i Autocada.

Teraz szukam pracy i o dziwo przerażają mnie oferty, w których dotyczy to projektowania (podczas gdy brakowało mi tego w mojej poprzedniej pracy).

Nie czuję się na siłach, aby zaprojektować i przeprowadzić takie badanie od razu, pomimo mojego wykształcenia! Czy jako początkujący od razu prosisz o przejęcie kontroli i znalezienie rozwiązań od początku, czy też jest to stopniowe, na przykład poprzez rozpoczęcie transkrypcji w 3D tego, co dają nam kierownicy projektu, a następnie rysunku,...? To, czego mi brakuje, to brak możliwości skontaktowania się z biurem projektowym i zobaczenia, jak pracują tam ludzie (mój staż na koniec studiów trwał 6 tygodni i to w moim centrum szkoleniowym...)

Nie wiem, do jakiego typu struktury dążyć: biura inżynierskie wydają mi się interesujące ze względu na wszechstronność i różnorodność studiów, ale chyba nie dla początkujących? A co z dużymi firmami?

Co więcej, z "wymaganego doświadczenia" w ofertach pracy jasno wynika, że pracodawcy chcą ludzi, którzy są gotowi do pracy od razu, co oczywiście rozumiem). Jak zdobyć to doświadczenie? Myślałem o licencji zawodowej w work-study...

Krótko mówiąc, informacja zwrotna na podstawie twoich doświadczeń może pomóc mi widzieć jaśniej i odzyskać wiarę w swoje umiejętności. Jakie były Twoje obawy na początku, trudności, z jakimi spotkałeś się jako junior,...?

Dziękuję

Czacza

Witam

ze swojej strony pracuję w biurze projektowym od ponad 6 lat, ale nie zrobiłem zbyt wielu badań. Zrobiłem BEP w 1997 roku i zrobiłem BAC pro TCI w 2014 roku, a teraz zamierzam wziąć mój BTS CRCI. Przeszedłem przez wszystkie kluczowe stanowiska w firmie (spawacz 2 lata + monter 2 lata + operator gięcia CNC 8 lat następnie i operator lasera), aby trafić do BE. Mam parę, która jest tylko teoretyczna (brak doświadczenia w tej dziedzinie) Naprawdę się uzupełniamy. On za wszystkie obliczenia, a ja za aspekt produkcyjny i dopilnowanie, aby ułatwić montaż w warsztacie; znakowanie pozycyjne oraz znakowanie wpustów i czopów. Myślę, że dla ciebie powinno być dobrze, masz dyplomy i już trochę doświadczenia w BE, a potem zawsze będą starsi i twój przełożony, którzy będą tam, aby ci pomóc i poprowadzić, abyś mógł wykuć dobre doświadczenie.

2 polubienia

Biuro projektowe to przede wszystkim zespół. Nie będziesz osamotniony w projektowaniu kolejnej rakiety Ariane (śmiech). Projekt nie jest wykonywany przez pędzenie na oślep w kierownicę, dopóki nie uzyskasz ładnego 3D. To tylko niewielka część pracy. Najważniejsza jest komunikacja pomiędzy wszystkimi członkami biura projektowego (i innymi działami w zależności od firmy). Bądźcie uważni na to, co mówią do was starsi, ale bądźcie też przekonani do swoich pomysłów, nawet jeśli boicie się być śmieszni (wyśmiewanie nie zabija), a czasami (często nawet może) starsi pozostają zakotwiczeni w starych metodach (które z pewnością działają, ale które można zoptymalizować za pomocą środków technicznych, którymi dysponujemy, i pomysłów młodych).

Krótko mówiąc, nie bój się, miej zaufanie do siebie, a to zrobi to, co zadziałało dla reszty z nas.

Jestem na 7 roku BE, tak to mi poszło.

Witamy i życzymy powodzenia

Tictic

3 polubienia

Witam

Dodam nawet, że wszystko zależy od Be Targeted...

Wszystko zależy od tego, czy jest to duża firma, czy nie, innymi słowy fabryka czy nie...

Przekwalifikowałem się w 2012 roku, biorąc BTS TSCI. Utknął dopiero w 2014 roku po 2 latach bezrobocia (dorzecze Brześcia nie pomaga..)

Od 1997 roku posiadam dyplom zawodowy z definicji produktów przemysłowych i nie pracuję w tej dziedzinie do 2014 roku... Równie dobrze mógłbym panu powiedzieć, że straciłem rękę.

Zostałem w firmie, w której byliśmy bardziej tkaczem linii niż projektantem... Wyjechałem bardzo szybko i tydzień później znalazłem stałą posadę niedaleko Nantes przy projektowaniu mechanicznym i dużej ilości prac blacharskich.

Uczyłem się w pracy.

Powiedz sobie, że w każdej firmie, do której pójdziesz, będziesz daleki od wiedzy wszystkiego, co myślę, są podstawy, które trzeba wiedzieć o samej branży firmy....

Myślę, że to, co jest istotne, to podczas rozmowy kwalifikacyjnej sprecyzować to... że możesz wnieść rzeczy, nowy wygląd, ulepszenia dzięki SWOJEMU własnemu doświadczeniu (które dotyczy między innymi metod), ale także że pozostajesz dla siebie początkującym w tej nowej pracy.

Byłem szczery i to się opłaciło...

Bądź dynamiczny, optymistyczny, towarzyski i jak mówią inni, biuro projektowe to zespół.

Każdy wnosi swoje doświadczenie.

3 polubienia

Nie lepiej niż @Fab obozie.... Każda firma jest zbyt specyficzna, aby móc narysować ogólną regułę.
Od początku mojego życia zawodowego pracowałem w kilku firmach (8 w 8 lat... To dobry stosunek^^) i mogę Ci powiedzieć jedno: z każdą nową pracą stajesz się znowu początkującym.

Musisz nauczyć się kultury firmy, metod pracy, umiejętności interpersonalnych itp. Innymi słowy, przyjeżdżasz ze swoimi pewnikami i odchodzisz z innymi.

Kluczowymi słowami pozostają dla mnie "pokora". Nie należy bać się powiedzieć "nie wiem, ale chcę się tego nauczyć". Twoi koledzy będą Ci wdzięczni i nie zostawią Cię na lodzie

Po twoim strachu przed poczęciem... Twój szef zatrudni początkującego (bez żadnego pejoracji, eh). Nie może więc oczekiwać, że będzie miał starego poszukiwacza przygód z 20-letnim doświadczeniem. I to jest dokładnie to, czego szuka, jesteś tańszy, bardziej plastyczny i dlatego lepiej wpasujesz się w formę jego firmy. Dzięki temu będzie mógł zwiększyć Twoje zdolności i nauczyć Cię handlu.

Krótko mówiąc, nigdy nie bój się złożyć wniosku lub zawrzeć umowy. Jeśli zostałeś wybrany, to nie bez powodu i rekruter przed Tobą wie, co robi (normalnie)

Idź po to, nigdy nie bój się swoich ambicji :)

Musisz pokazać pracodawcom, że nawet jeśli nie masz wymaganego doświadczenia, chcesz się uczyć, rozwijać i że jesteś zmotywowany.

Niektórzy pracodawcy mogą dać Ci szansę......

Aby szybko się rozwijać, idealna jest mała struktura (składająca się z biura projektowego (2 lub 3 projektantów) z jednostką produkcyjno-montażową.

Poniżej znajduje się ogłoszenie, które może Cię zainteresować:

http://www.lynkoa.com/groupes/publications/ficap-recherche-un-dessinateurprojeteur-en-construction-mecanique-ou-metallique

2 polubienia

Czy korzystasz z okazji, aby zrobić zakupy w @Flegendre? :D

1 polubienie

W jakim regionie jesteś chachadowany?

Dziękuję!

Wszystkie te odpowiedzi trochę mi pomagają.

To prawda, że bardzo lubię... Ten aspekt "szukania rozwiązań" paraliżuje mnie, biorąc pod uwagę mój brak wiedzy technologicznej. W ogóle nie wywodzę się ze środowiska przemysłowego... nawet jeśli mnie pociąga...

Cóż, wezmę głęboki oddech i pójdę na rozmowę kwalifikacyjną trochę pewniejszy siebie!

Jeszcze raz dziękujemy!

ps: Jestem w regionie północnym

1 polubienie

Witaj chacha,

Z mojego doświadczenia wynika, że "szkolny" program nauczania to jedno, a praca (ta prawdziwa) jest nieporównywalna.

Na studiach nauczyłem się wiele o branży (inżynieria mecha BAC STI + BTS ERO w liceum zorientowanym na tworzywa sztuczne), korzystałem z CATIA, Topsolid oraz różnych programów do projektowania i CAM.

Ale kiedy zostałem zatrudniony po raz pierwszy, była to firma zajmująca się tłoczeniem metali, która pracowała nad Solidworks, Tell i Autocad. (innymi słowy, nie ma to nic wspólnego z moim treningiem).  Wtedy zdajesz sobie sprawę, że i tak zaczynasz od 0 (lub prawie) we wszystkich punktach. Ale czas robi wszystko dobrze i teraz to ja udzielam rad innym w pewnych kwestiach, a inni nadal dają mi rady.

Więc stresuj się trochę, ale i tak nie za dużo. Stopniowo zaczyna to wchodzić w grę w zarządzaniu większymi projektami, ale prawdą jest, że na pewno nie będziesz miał pełnej odpowiedzialności za projekt następnej Ariane, inni będą tam, aby ci pomóc i pracować jako zespół :p

Wreszcie, jakie jest to doświadczenie?

To widzenie wystarczającej liczby systemów, aby myśleć o różnych rozwiązaniach danego problemu, a zwłaszcza uczyć się na własnych błędach.

Jak już zostało powiedziane, kiedy wchodzisz do nowej firmy, o ile nie pracowałeś wcześniej dla konkurencji, masz prawie wszystko, czego musisz się nauczyć.

Kluczem jest pokazanie, że masz minimum zdrowego rozsądku, motywacji, szacunku, ducha zespołowego i pokory.

1 polubienie