Cze wszystkim
Uzyskałem tytuł licencjata +2 w zakresie wzornictwa przemysłowego, a także odbyłem szkolenie AUTOCAD i SOLIDWORKS, aby uzupełnić swoją wiedzę.
Już od 6 miesięcy pracuję w biurze metod, gdzie wykonywałem plany wytwarzanych wyrobów, modyfikowałem plany narzędzi maszyn produkcyjnych na prośbę techników utrzymania ruchu i ich przełożonych. Podobało mi się, ale nie było wymiaru "design", "RDM i rozmiaru",... krótko mówiąc, umowa się skończyła i mogłem poprawić oprogramowanie i Autocada.
Teraz szukam pracy i o dziwo przerażają mnie oferty, w których dotyczy to projektowania (podczas gdy brakowało mi tego w mojej poprzedniej pracy).
Nie czuję się na siłach, aby zaprojektować i przeprowadzić takie badanie od razu, pomimo mojego wykształcenia! Czy jako początkujący od razu prosisz o przejęcie kontroli i znalezienie rozwiązań od początku, czy też jest to stopniowe, na przykład poprzez rozpoczęcie transkrypcji w 3D tego, co dają nam kierownicy projektu, a następnie rysunku,...? To, czego mi brakuje, to brak możliwości skontaktowania się z biurem projektowym i zobaczenia, jak pracują tam ludzie (mój staż na koniec studiów trwał 6 tygodni i to w moim centrum szkoleniowym...)
Nie wiem, do jakiego typu struktury dążyć: biura inżynierskie wydają mi się interesujące ze względu na wszechstronność i różnorodność studiów, ale chyba nie dla początkujących? A co z dużymi firmami?
Co więcej, z "wymaganego doświadczenia" w ofertach pracy jasno wynika, że pracodawcy chcą ludzi, którzy są gotowi do pracy od razu, co oczywiście rozumiem). Jak zdobyć to doświadczenie? Myślałem o licencji zawodowej w work-study...
Krótko mówiąc, informacja zwrotna na podstawie twoich doświadczeń może pomóc mi widzieć jaśniej i odzyskać wiarę w swoje umiejętności. Jakie były Twoje obawy na początku, trudności, z jakimi spotkałeś się jako junior,...?
Dziękuję
Czacza