Twoja opinia na temat wykonalności klipu wideo

Witam

Prawdopodobnie znasz system klipsów, który znajduje się na załączniku.
Nie opanowując twardości tworzyw sztucznych, mam problem ze znalezieniem się w części męskiej czy też muszę przemyśleć model?
Dziękuję.

clip.png

Witam

Patrząc na rysunek, odpowiedź brzmi: to zależy:(

To zależy od materiału, polimerów jest dużo i mają wiele różnych właściwości.

Na pierwszy rzut oka powiedziałbym, że w przypadku materiału typu ABS potrzebowałby on większej elastyczności w otworze (wydłuż prostokąt, aby nadać mu elastyczność).

Jeśli twój polimer jest pianką lub elastomerem, powinien pasować....

Jeśli pracujesz z SolidWorks, możesz przeprowadzić symulację przycinania i to byłoby najlepsze.

Szybka symulacja z ABS: (Re<<400 MPa) z widokiem obszarów powyżej 100 MPa

Edit: w sumie mam zamiar przejść przez system ze...

;)

Whaaa... :)

Jak już wspomniano, przejdę przez system śrubowy.
Ale sprawiasz, że odkrywam wspaniałą funkcję.
Tak naprawdę pracuję nad fusion 360 (właściwie to zaczynam...).
Nie sądzę, żeby był tam ekwiwalentem.
Ta funkcja by mnie zainteresowała, ale obawiam się, że nie będę miał czasu na naukę tych wszystkich narzędzi...

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jak nazywa się ta zakładka?

Witaj BJ07

Nie chcę się spierać o elastyczne występy, ale oto trzy uwagi (chociaż wydaje się, że wybrałeś inną metodę mocowania ())

1. Jak zrobiłeś kwadratową dziurę (w kobiecie ;-)  ) Tak zwana część męska nie będzie pasować, ponieważ prostokątny otwór musi być większy niż ergo. Innymi słowy, otwór ma 2 mm, podczas gdy ucho ma 2,5 mm.

2. Ponadto musi być przerwa między maksymalnym rozmiarem ergo a otworem, aby ucho mogło się zgiąć przed kliknięciem.

3. W SolidWorks dostępna jest wyspecjalizowana funkcja do tworzenia występów i innych metod zatrzaskowych.

Przyjazna wiadomość dla naszego kolegi @Maldoror00

Nie musisz mieć żeńskiej części, aby wykonać symulację ergo. Po prostu skoncentruj swoje wysiłki na fazowaniu za pomocą pojedynczego stałego łącznika na górze ergo. Złącza boczne są bezużyteczne.

Ponadto w części żeńskiej występuje sztuczna koncentracja naprężeń w narożnikach tylko dlatego, że nie ma luzu między klockiem a matrycą. Gdybyś miał wykonać symulację sił na matrycy osobno, powinieneś mieć pierwsze stężenie rozłożone na krawędzi.

W przeciwnym razie całkowicie zgadzam się co do wymiarów ucha, które nie są dobre.
To, czego najwyraźniej @BJ07 nie wie, to fakt, że po przypięciu ucha siły są wytwarzane tylko w przyczepności.
Więc jeśli, jak sugerujesz,
(wydłuż prostokąt, aby nadać mu elastyczność), musisz określić, że na grubości 2 mm dla plastiku jest bardzo miękki. I że wysokość jest ogólnie definiowana zgodnie ze sztywnością zespołu. Łatwy do demontażu lub nie. Jeśli chcesz być nieusuwalny, robisz bardzo krótkie ucho.

Chociaż projekt jest źle oceniany, jeśli weźmiemy pod uwagę stosunek wysokości do szerokości ucha, nie możemy być daleko od tego, co jest potrzebne. Z drugiej strony obcas 0,5 w ogóle nic nie utrzyma. ETC...Etc... Ale temat jest zamknięty, bo w końcu wnioskodawca zmienia zdanie na.

3 polubienia

Hello@BJ07

Funkcje te dostępne są w SolidWorks wraz z funkcjami mocowania.

Jak dojechać?

1. Narzędzia
  2. Polecenia
  3. Funkcja mocowania
  4.  

Tutaj znajdziesz funkcje obudowy kołków i klocków.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witaj Zozo_mp,

Tak, rzeczywiście, miałem pewne pretensje do mojej męskiej roli w porównaniu z kobiecą... Nie da się tego nadrobić... :)

Jestem naprawdę nowy w projektowaniu tego rodzaju obiektów, a tym bardziej w manipulacji oprogramowaniem.

Ze względu na oszczędność i prostotę wybrałem Fusion 360.
Myślę, że zajęłoby mi dużo czasu, aby nauczyć się obsługiwać i rozumieć wszystkie funkcje, o których wspomniałeś.
Muszę mieć ze swoimi środkami finansowymi i przede wszystkim... Intelektualiści... :)

W miarę postępów odkrywam ograniczenia wynikające z mojego braku doświadczenia. Mój system śrubowy może być odpowiedni.
Nadal trzymam się pomysłu pstrykania (dzięki za tytuł), zamierzam szukać slt tego typu części.

1 polubienie

Witaj BJ07

Tak jak napisałeś w "Other Products" nie zwróciłem uwagi na to, że masz "Fusion 360", a nie SolidWorks. Jest całkiem prawdopodobne, że funkcje, o których Ci mówiłem, znajdą się również w Twoim oprogramowaniu.

Jeśli odpowiedzi Ci odpowiadają, możesz zamknąć temat.

Pozdrowienia

Jeszcze raz  dziękuję