Widok po rozłożeniu zwijanej belki UPN

Cze wszystkim

W ramach profesjonalnego projektu chciałbym zlecić wyprodukowanie walcowanej belki UPN. Aby wykonać reprezentację 3D (w solidworks 2019), nie miałem żadnych problemów: szkic 3D → Niezamknięty okrąg → Konstrukcja spawana → Wybór UPN i szkicu.
Jednak mój dostawca prosi mnie o rozłożony widok tego UPN. Ponieważ nie jest to wykonywane w obróbce blachy, nie mogę korzystać z funkcji rozwijania, a rysunek również nie oferuje mi widoku rozłożonego.

Czy istnieje rozwiązanie, aby rozłożyć tę część do rysunku, czy będę musiał przerysować ją na płasko?

Z góry dziękuję.

Dziwi mnie, że Twój dostawca prosi Cię o opracowany dla UPN.
Ogólnie rzecz biorąc, osoba, która to oblicza, to ta, która zna narzędzia używane do gięcia, a więc on.
Ponadto, ogólnie rzecz biorąc, planowane jest wygięcie na nadmiarze i SL proste, a to jest cięte w ostatniej chwili.
Chyba że masz lub inne specjalne wycięcia w swoim profilu (biorąc pod uwagę strukturę drzewa na obrazie, wydaje się, że nie)

1 polubienie

Na razie, owszem, w końcowym utworze są, które zostały wykonane za pomocą okrągłego powtórzenia, więc na pierwszym planie ma tylko kąty, aby je ustawić. Przy promieniu ponad 700 mm dla tej walcowanej części wyobrażam sobie, że nie jest łatwo użyć kątów do oznaczania otworów.
Zrobiłem szybkie odwzorowanie kształtu, aby zilustrować moje pytanie, ponieważ gotowa część to duża obudowa z dużą ilością części i informacji.

Stosując zgięcie, powinno to być możliwe.
Narysuj prawą literę U z wycięciami, a następnie użyj narzędzia do gięcia. (Z drugiej strony musiałbyś zapytać, gdzie znajduje się neutralne włókno dla twojego typu profilu lub długości profilu).

Albo rysując literę U w blasze.

Witam Pana Collinsa,

Ze swojej strony uważam za dziwne, że kotlarz prosi cię o rozwiniętą długość.
Dla kotlarza jest to ABC kotlarza, jeśli nie wie, jak obliczyć tego rodzaju rozwój na podstawie obrazu, musi natychmiast przerwać swój zawód.

Cóż, tutaj jest to okrąg (PI x d = obwód) = Rozwinięta długość twojej części przechodzącej, oczywiście przez neutralne włókno...

Rzeczywiście, w twoim przypadku jest to skomplikowane dla spłaszczenia ...
Powodzenia.
@+.
AR

1 polubienie

Witam

Nie uważam tego za śnieżycę, ponieważ już kilka razy miałam przypadek z powodu kolczyków. Dam ci mały samouczek, jak to zrobić, ponieważ jestem poniżej 2022 roku w pracy

1: Tworzę swój szkic Ø EXT

2° Przeszedłem na blachę, od razu dając mu przyciemnienie UPN

3° Robię swoje

4° Tworzę swoje konfiguracje rozłożone (które rozkładam od razu) + zakrzywione

5° W każdej konfiguracji stosuję usuwanie materiału odpowiadające mojemu profilowi

To powinno ci pomóc.

5 polubień

Dodałbym do rozwiązania @ac_cobra_427 dobrać współczynnik k dla rozłożonego według neutralnego włókna lub dev wskazanego przez dostawcę.
W przeciwnym razie myślę, że to najprostsze rozwiązanie.
@ac_cobra_427 Szukałem dokładnie twojego samouczka:
https://www.lynkoa.com/contenu/comment-déplier-un-tube-carré-les-configurations?tuto
Jest to kwadratowa rurka, ale zasada jest taka sama (odpowiedź autora znajduje się powyżej)

4 polubienia

Bardzo dziękuję za odpowiedzi!
Ponieważ jest to moja pierwsza część w bardzo ruchliwej spawanej części, nie sądzę, żebym miał czas na przerysowanie/naprawę całej części, jeśli zmienię pierwszy krok, ale zrobię to następnym razem!

W przypadku mojego obecnego rozwiązania rozmawiałem telefonicznie z moim dostawcą, który powiedział mi, że ma to być odległość od środka otworów, aby móc je oznaczyć/uruchomić przed zgięciem.
Zasugerował, żebym dodał blachę walcowaną (którą wyłączam z mojej nomenklatury części spawanych) i którą chowam w konfiguracji zwanej "produktem końcowym".
Ale pozwala mi to mieć arkusz, który mogę rozłożyć, który ma otwory w tych samych środkach, co w UPN. Umieściłem ten arkusz jak najbliżej teoretycznego neutralnego włókna.

@ac_cobra_427 Uwielbiam wasze rozwiązania ac_cobra_427 (nawet zamówkę), wasze fortyfikacje, a do tego prawdziwego profesjonalistę!

Cóż, nie chcemy być zirytowani naszą @A_R :rofl:

@m.collinsa
Witamy na naszym forum. :smile:

Zwróciłeś uwagę na czas na udzielenie odpowiedzi i jakość odpowiedzi.
Odwiedzaj nas regularnie! Osobiście uczę się czegoś każdego dnia, a mimo to nie jestem kuropatwą roku.

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam ponownie,
Nie ZOZO, nie jestem zły, po prostu uważam to za trochę dziwne żądanie dostawcy pana Collinsa...
Tak więc dla przypomnienia, zrobiłem również model 3d z innym profilem, ale który nadaje się tylko do tego profilu IPN80 (będzie musiał zostać przeprojektowany, aby zrobić z innym profilem), ale pomysł jest, Dziękuję m.collins...
@+.
AR
Część 1.SLDPRT (1,2 MB)

4 polubienia

Jeśli masz wersję premium; Można również użyć funkcji Spłaszcz na karcie wielokąta. W załączeniu znajduje się samouczek, który zrobiłem w 2016 :upside_down_face: :stuck_out_tongue_winking_eye: roku :crazy_face:
https://www.lynkoa.com/contenu/mise-à-plat-dune-pièce-complexe-0

3 polubienia