Niemożliwy widok przekroju

Gdy chcę wykonać przekrój poprzeczny niektórych zespołów, mam podgląd przekroju, ale podczas walidacji otrzymuję komunikat "Wykonanie przekroju w tym miejscu spowoduje utworzenie nieprawidłowych brył. Wybierz inną pozycję sekcji". Bez względu na to, jak bardzo odwlekam plan, on odmawia.

W moich zespołach znajdują się prawie wszystkie części do oczyszczalni ścieków firmy Creo.

Czy ktoś wie, jak to rozwiązać?

1 polubienie

Witaj Benoit,

Zdarza się to często w przypadku dużych złożeń, zwłaszcza tych składających się z części z wieloma obiektami powierzchniowymi.

Czasami rozwiązaniem jest przesunięcie, nawet bardzo nieznaczne, płaszczyzny cięcia. Nie jest to jednak cudowne rozwiązanie.

Mam nadzieję, że znajdziesz rozwiązanie.

Pozdrowienia.

1 polubienie

Witam

Jeśli jest to oczyszczalnia ścieków powierzchniowa, być może będziesz musiał spróbować z oczyszczalnią ścieków stałych. Może to wycinanie powierzchni, które za bardzo mu się nie podobają.

1 polubienie

Rozwiązaniem jest wykonanie kopii swojego zespołu i na tej kopii faktu podniesienie materiału po prawej stronie cięcia

@+ ;-)

3 polubienia

To jest rozwiązanie murarza, lol  ;)

2 polubienia

Witam

Czy sprawdziłeś zarządzanie powierzchniami w cięciu?

@+

1 polubienie

Rzeczywiście, jest to alternatywa. Zrobiłem to bezpośrednio w oryginalnym montażu, bez kopii. Zwykle nie ma dużego ryzyka.

Pozwala mi to również na wizualizację części, które powodują problemy, ponieważ SW ostrzega, że nie usunie materiału z niektórych części. Po zakończeniu "cięcia" problematyczne kawałki wydają się całymi.

Dziękuję bardzo @gt22

2 polubienia

To było proste i szybkie rozwiązanie (przyznaję, że trochę prymitywne), zachwyciłem się, że Ci odpowiada 

ale na twoim miejscu kazałbym skopiować twój montaż, aby go zrobić, nigdy nie wiesz, czy masz coś jeszcze do zrobienia

@+ ;-)

1 polubienie

Czego się boisz?

1 polubienie

Jeśli nadal musisz dokonywać cięć za pomocą tego samego przewodnika, skończysz z łamigłówką, to wszystko

Teraz, jeśli ma interweniować wewnątrz zespołu, aby znaleźć i zmodyfikować elementy, nie martw się

@+ ;-)

1 polubienie

OK, wiem, co masz na myśli. Nie, są to lekkie zespoły pod względem liczby części. Zwykle potrzebuję tylko jednej filiżanki.

Klasa A+

2 polubienia

Zwykle, gdy mam tego typu problemy, wynikają one z odpowiednika błędu "zerowej grubości" SW.

Moim zwykłym środkiem łagodzącym jest przesunięcie miejsca cięcia o 0,01 mm w zarządcy nieruchomości.

Nie zawsze się to udaje, ale często. Ten problem powtarza się w przypadku zespołów importowanych w obszarze powierzchni.

Jeśli znalazłeś lepsze rozwiązanie, czy możesz mi powiedzieć?

Dziękuję

@Pascal: to jest kopanie!

Ćwiczę technikę zmiany biegów. Ale we wskazanym przypadku to nie wystarczy. Problem wynika z części z błędami. Kawałek, który wchodzi w chwiejną powierzchnię. I rzeczywiście, prawie zawsze jest to spowodowane "zerową grubością"

Paliatywny to, jak wskazano powyżej, usunięcie materiału w zespole przez cały czas. A potem tnie prawie wszystko, z wyjątkiem części, które są problematyczne dla cięcia. Mogę je wtedy dostrzec.