Nowy użytkownik SW na 1 miesiąc po 15 latach Creo, kontynuuję naukę... i moje zmagania. Wytrzymaj z tym, jeśli odpowiedź jest prosta
Stworzyłem widoki na płaszczyźnie, a później zdałem sobie sprawę, że domyślna reprezentacja krawędzi stycznych była błędna, tj. w linii mocnej, a nie cienkiej. Wymyśliłem, jak to zmienić we właściwościach dokumentu i zapisałem moją konfigurację "ISO-modifié_xxx".
W widokach, które nastąpiły po tej manipulacji, krawędzie styczne są teraz poprawne, ale nic się nie dzieje na widokach utworzonych wcześniej (tj. >80% widoków na kilku folio z zakończonym wymiarowaniem). Po co?! Mam wrażenie, że stare widoki są zamrożone, że nie możemy ich edytować/aktualizować. Trochę jak z sekcjami, gdzie klasyczny widok rzutowy nie może zostać przekształcony podczas odbicia ujęcia, stąd moje pytanie: czy wykonane widoki są faktycznie zamrożone na zawsze i są tylko zlepkiem linii? (wydaje mi się to tak głupie, że na pewno coś mi umknęło)
Nawet dobrowolnie przeładowałem moje zmodyfikowane ISO, pomyślałem, że może powinienem trochę wymusić regenerację, ale nic.
Solidworks ma bardzo osobistą metodologię, jeśli chodzi o zarządzanie " modelami " (w szczególności rysunkami i planami tła, ale dotyczy to również modeli części, złożeń itp.) Jak można się domyślić, Solidworks " zapisuje " model dokumentu używany z komponentem 3D. Jest to znany problem podczas aktualizowania wspomnianych szablonów, dotyczy tylko nowych dokumentów. Ale co wtedy zrobić ze starymi dokumentami?
- W przypadku zestawów jest to proste:
Utwórz nowy pusty zespół (przy użyciu nowych szablonów)
W przypadku części jest to bardziej skomplikowane (ale zasada pozostaje mniej więcej taka sama):
Utwórz nowy pusty pokój (korzystając z nowych szablonów)
Wstaw stary dokument do aktualizacji (dokument pochodny)
I podziel to, ale tym razem klikając "Przerwij połączenie z oryginalną częścią.
Jeśli chodzi o rysunki, to i tak jest inaczej.
Otwórz rysunek, który chcesz zaktualizować
Kliknij prawym przyciskiem myszy pusty obszar arkusza i kliknij " Właściwość " Ponownie wybierz format MEP (za pomocą opcji przeglądaj lub załaduj ponownie), a następnie zastosuj zmiany.
Należy pamiętać o zapisaniu " Używanych standardów ", a także " Map bazowych " Z nowymi szablonami rysunków (*. DRWDOT)
… Ale większość z nas używa makr, aby uprościć tego typu proces. Lubię co:
Dziękuję Maclane za tę niezwykle wyczerpującą odpowiedź.
W przypadku zespołów i części w razie potrzeby zachowuję Twój post w pamięci. Jeśli chodzi o plan, właśnie zrobiłem twoją manipulację i to nie działa, ponieważ czegoś mi brakuje. Jeśli uda mi się zapisać .drwdot, oczywiście nie robię tego dobrze dla .slddrt, ponieważ kiedy go otwieram i tworzy dla mnie " fałszywy " rysunek, mam wszystko domyślnie, linie takie jak ISO. Zamierzam więc zagłębić się w ten punkt pośredni, zanim będę mógł prawidłowo ponownie załadować tło.
Modele (rysunki) instalacji nie zawsze są łatwe do uchwycenia...
Subtelność polega na tym, że drwdot może zawierać slddrt, więc jeśli zapiszesz drwdot zawierający slddrt, tworzenie rysunku nie będzie już wymagało wybierania mapy bazowej.
Po zapisaniu szablonów rysunków (*.drwdot) = Zapisz jako => szablon rysunku
Bądź ostrożny, standard nie zawiera wszystkich ustawień właściwości dokumentu... będą musiały być skonfigurowane ręcznie dla każdego innego modelu MEP... Przyznam, że używam tej techniki, aby nie musieć zapamiętywać, jakie pliki zawierają takie a takie informacje: Zapisuję je wszystkie przy każdej modyfikacji. (Szablony + Mapa bazowa + Standardy)
Sprawdziłem, co zrobiłem z tym, co wyjaśniłeś i jestem dobry. Kiedy tworzę nowy plan, mam zmodyfikowany standard, który stworzyłem dla siebie (i historię mocnych/cienkich linii). To samo dzieje się po ponownym załadowaniu mapy bazowej.
Ale problem odświeżania widoków pozostaje. Dzięki Waszej pomocy widzę, że to, czego szukałem, robiłem i rozumiałem przez kilka tygodni, jest dobre, ale teraz wysycham i myślę, że zrzucę to na karb błędu, przynajmniej moje kolejne plany będą czyste.
Oto różnica na 2 folio:
Dziękuję za poświęcony czas i o ile nie ma innego pomysłu do zaproponowania, zostawię to tak. Uspokajam się, myśląc, że są o wiele bardziej obrzydliwe plany niż moja mała niespójność