Specjalne widoki pod SW

Cze wszystkim

W naszej firmie projektujemy i produkujemy blachy wielkogabarytowe z dużą ilością operacji frezowania na ślepo.

Idealnie byłoby, gdybyśmy na rysunku w Solidworks "wyizolowali" każdą z różnych operacji frezowania, aby ułatwić zrozumienie i wymiarowanie.

Próbowaliśmy już użyć kadrowania, ale nie daje to ciekawego efektu, ponieważ musimy ukryć wiele linii. 

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i/lub rozwiązaniem naszego problemu?

Znajdziesz tam plan Autocad, który chcielibyśmy wykonać w solidworks z problemem różnych kieszeni frezarskich.

exemple_de_plaque_a_fraiser.pdf

Używanie wielu częściowych cięć, czy to nie wystarczy?

Zobacz zdjęcie na przykład

coupe.png
1 polubienie

Witam

Dlaczego nie skorzystać z widoków szczegółowych?

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Detail_View.htm

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Example_of_Detail_View.htm

Edit: stoły do wiercenia (różne) nie będą działać (nie widziałem, że są to frezowania na ślepo)

A może nawet stół do wiercenia?

W sekcji pomocy czytamy:

Rozpoznawane są również otwory nieokrągłe, takie jak prostokątne otwory i szczeliny. Współrzędne X i Y tych obiektów są wymienione w tabeli według ich środka geometrycznego, ale rozmiar należy wprowadzić samodzielnie.

http://help.solidworks.com/2014/french/SolidWorks/sldworks/c_hole_tables.htm 

3 polubienia

Witam

Jakie cechy należy ukryć w przyciętym widoku? Trudno mi to zrozumieć, bo moim zdaniem jest to najlepsze rozwiązanie.

Dostępne są również widoki detali, na przykład poprzez wcześniejsze naszkicowanie profilu prostokątnego

Mickael

3 polubienia

Witam

Inną hipotezą jest stworzenie arkusza rysunkowego dla każdej operacji. Po prostu utwórz konfiguracje w pliku części.

Korzystamy z tego rozwiązania. Upraszcza rysunki i dystrybuuje odpowiedni plan do każdego operatora.

Do zobaczenia.

3 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi

Myślałem o widokach szczegółów, ale to rozwiązanie sprawia mi problemy:

- Muszę stworzyć wiele widoków szczegółów (co wprowadza zamieszanie w planach)

- W widoku głównym różne operacje są oznaczone symbolami według ich metod produkcji (frezowanie, erozja drutowa,...). W tym celu dodajemy bloki z tymi symbolami i jeśli korzystamy z widoków szczegółowych, te słynne symbole nie występują i powinniśmy dodać je ręcznie, te, które powodują niedokładności oraz podczas ewentualnej aktualizacji błędów.

"remrem" to rozwiązanie może być do pomyślenia, mógłbym mieć więcej szczegółów? 

plaque.pdf

W twoim pokoju SW, po zakończeniu.

Musiałem stworzyć konfigurację frezowania, w której pojawiają się tylko elementy do wykonania w frezowaniu.

To samo dotyczy erozji drutu itp.

Następnie na swoim rysunku tworzysz arkusz dla widoków każdej konfiguracji.

Moje wyjaśnienia Ci odpowiadają?

1 polubienie

Zgadzam się z @remrem co do konfiguracji. Ze swojej strony, gdy wysyłam swoje płyty do cięcia laserowego, mój podwykonawca określa, że mam kilka poziomów warstwy, zaczynając od cięcia wewnętrznego po cięcie konturowe. 

Pozwala to na "wrzucenie do leja" najpierw nieprzydatnych części. 

Kiedyś robił to sam, ale dzięki temu oszczędzam na jego czasie pracy i zaoszczędziłem spore koszty. Zrobienie konfiguracji zajmuje mi 5 minut z oprogramowaniem i zajęło mi od 30 do 45 minut przerobienie jego DXF.

1 polubienie

Cze wszystkim

Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi, w ostatnich dniach nie byłem często na swoim posterunku.

Remrem, przetestowałem twoją propozycję. Ma tę zaletę, że jest prosty w zarządzaniu.

Podczas projektowania części tworzona jest konfiguracja dla każdej metody produkcji, a podczas rysowania można utworzyć kilka arkuszy lub wstawić różne konfiguracje do kilku widoków.

Mimo wszystko nadal sprawia mi to pewne problemy.

Na przykład, jeśli pomieszczenie ma już wiele konfiguracji, zarządzanie nim może być trudne.

W Autocad zdecydowaliśmy się przedstawić różne operacje obróbki oddzielnie, o różnych głębokościach,  co ułatwiło operatorowi zrozumienie i uniknęło wielu silnych przecięć linii.

Na podstawie Twoich odpowiedzi określę metodologię pracy dostosowaną do Solidworks i naszego sposobu pracy.

Dziękuję za odpowiedzi