Stwórz swój pierwszy pokój, dostosowując ustawienia.
A zapisując go, zachowasz swoje preferencje na przyszłość.
Z drugiej strony, jeśli ponownie zmienisz ustawienia, zmieni się to ponownie.
Przykład: Rysuję giętą blachę o promieniu 2,6 i współczynniku K równym 0,33. Jeśli zazapiszę, następna część, którą utworzę, będzie domyślnie miała ten sam promień i współczynnik. Następnie, jeśli otworzę kawałek od kogoś innego na przykład na Lynkoa i ma on promień 5 i współczynnik K 0,5. Kolejne elementy, które wykonam, będą miały domyślnie promień 5, współczynnik 0,5
Wniosek: Solidworks używa ostatnio wskazanych parametrów. Albo wprowadzany ręcznie, albo otwierając pokój.
Aplikacja SolidWorks jest dostarczana z tabelą stref zgięcia opartą na współczynniku k w formacie Microsoft Excel. Można go znaleźć wdossier_d'installation\lang\Angielski\Tabele gięcia blachy\kfactor base bend table.xls.
Można określić różne wartości dla -factor w różnych konfiguracjach.
Można również zastosować domyślny współczynnik k na podstawie materiału, korzystając z tabeli szablonów konstrukcji blachowych".
To zależy od tego, jak narysowana jest Twoja blacha.
Na przykład, jeśli zaczynasz od płaskiego arkusza, Solidworks poprosi Cię o podanie jego grubości i współczynnika K.
Na przykład, jeśli narysujesz kątownik, a następnie klikniesz Arkusz giętej podstawy, poprosi Cię o + promień gięcia.
Pozwoliłem, aby pole "Zastąp ustawienia domyślne" odznaczyć.
Dziwne, bo w domu Sw zawsze bierze ostatnie parametry, nawet bez nagrywania! Spowodowało to kilka błędów wrodzonych, więc poprosiłem konserwatora, który powiedział mi, że to normalne.