2 kawałki blachy z konfliktem warunków rozłożonych

Cze wszystkim

Nie znalazłszy rozwiązania mojego problemu przez kilka dni, przychodzę, aby zadać Ci moje pytanie.
Obecnie zajmuję się projektowaniem drzwi (wewnętrznych, biurowych itp.). Modele Solidworks istniały już wcześniej w mojej firmie.

Zauważyłem, że niektóre modele miały bardzo szczególny konflikt.
Ościeżnica (zewnętrzna część wokół drzwi, w której mieszczą się drzwi) składa się z trzech kawałków złożonej blachy, nieprzymocowanych.
Te trzy części są następnie wiercone i/lub dziurkowane.

Problem pojawia się po rozłożeniu niektórych części, co jest problemem dla mojego rysunku:
Dwie części wyróżnione pod względem projektu, arkusz blachy i objętość, mają tę samą nazwę stanu rozwinięcia oraz te same linie gięcia i sześcianu wizualizacji.

Przeprojektowałem jedną lub dwie części, uważając, aby nie umieszczać relacji między trzema częściami i izolując funkcje wiercenia na odpowiednich częściach.

W załączeniu znajduje się obrazek ilustrujący mój problem.

Z góry dziękuję.
Z poważaniem wszyscy.

Etats dépliés de même nom avec les mêmes esquissesTôleries et conceptions différentes

lynkoa_aide_solidworks.rar

Przyjrzę się temu i odezwę się do Ciebie ;)

1 polubienie

Jeśli dobrze zrozumiałem Twój montaż, to widzę, że jedna z Twoich kwot jest symetrią pierwszej.

Często wykonuję tego rodzaju rozchylenie.

Jestem przyzwyczajony do tworzenia symetrii słupków, ponieważ w większości przypadków są one symetryczne.

Na moim rysunku po prostu wskazuję adnotacją, aby utworzyć lewą i prawą część w symetrii. Albo nawet to samo w symetrii.

To tylko linie zagięcia, które są odwrócone.

Czy to twój problem?

2 polubienia

Z drugiej strony, tworząc swoje skrzydła czy ościeżnice, nie lubię pracować w wielu bryłach.

Zwykle pracuję kawałek po kawałku, a następnie składam je razem, aby upewnić się, że nie ma żadnych problemów.

Uważam, że upraszcza to późniejszy rysunek.

2 polubienia

Mogą mieć rozłożoną tę samą nazwę stanu, o ile nazwa pliku nie jest taka sama, nie powoduje to żadnych problemów?

Z drugiej strony, jeśli na każdym obrazie są to 2 różne zestawy, ponieważ mają tę samą nazwę, to tak, będzie problem.

Ale mogłem źle zrozumieć pb.

edit: Źle zrozumiałem PB... Właśnie zobaczyłem, gdzie to jest: obraz rozwinięty stan między niebieską a żółtą częścią... Ok, przepraszam.

Dla każdej symetrii składowej muszą one być nazwane nazwami własnymi

prawy i lewy filar oraz bardzo wyraźnie zwymiarowano każdy element

Następnie możesz utworzyć rodziny części, które obejmują skrzydło i ościeżnicę, niezależnie od tego, czy jest to prawy, czy lewy ciąg, i można to ustawić za pomocą rozmiaru skrzydła

jeżeli referencje są pobierane przez odsadzkę na skrzydle

Wiesz wszystko

@+-))

1 polubienie

Zwykle nic nie stoi na przeszkodzie, aby zmienić ich nazwę.

Rzeczywiście, profil mojego prawego słupka ma symetryczny szkic do profilu lewego. Problem znajduje jednak odzwierciedlenie w belce poprzecznej, która składa się po każdym zapisie mojego rysunku (na rysunku), mimo że jest oznaczona jako "Płaska".
Jestem zmuszony do pracy w wielu bryłach w jednej części, ponieważ ta ostatnia jest kontrolowana przez rodzinę części za pomocą Excela.
Prawdziwym problemem jest to, dlaczego te złożone części mają ten sam stan rozłożenia i te same kostki wizualizacyjne i linie zagięcia. Są one łączone, gdy zmienia się stan lub stan wyświetlania (konfiguracje, rysunek itp.).

Dlaczego po prostu nie zmienić nazw rozwiniętych stanów?

Kliknij je dwukrotnie powoli i zmień ich nazwę. To samo dotyczy kostki wizualizacji

2 polubienia

Nawet kiedy zmieniam ich nazwę, jeden zmienia nazwę drugiego (ponieważ w tym momencie są uważane za takie same). 
Sterowanie za pomocą Excela nie stanowi problemu.
Mam zamiar wypróbować rozwiązanie gt22, ale myślę, że będę musiał wszystko przeprojektować. Rzeczywiście, nawet idąc w górę, zmieniając nazwy symetrii i odbierając elementy jeden po drugim, blacha przejmie i utrzyma te stany w stanie rozwiniętym.

I dlaczego wstyd jest mieć te same imiona? Na eurodeputowanym to powoduje konflikty?

1 polubienie

@bart: ponieważ nie jest to ta sama część (niebieska i żółta), tak, musi powodować problemy na mepocie.

Czy rozkłada te dwie części, gdy mają tę samą nazwę?

Robię takie ramy,

Ma symetrie, konfiguracje części, a nawet wielobryłową dla pionowych boków.

Wykonuję kilka arkuszy, w których szczegółowo opisuję części, a także kilka wyjaśnień dotyczących składania części w symetrii.

Edit: Mówisz, że masz symetrię, ale twoje 2 kawałki są różne?

cadre.png
1 polubienie

Tak, po rozłożeniu jednego z nich drugi jest albo rozłożony, albo nie pojawia się już w MeP.

Czy możesz wysłać skład na odejście?

2 polubienia

Kiedy rozkładam jedną z dwóch części, stan rozłożony drugiej również staje się aktywny, ale żadna z nich nie jest tak naprawdę rozwinięta, pojawia się tylko jedna z dwóch części, a jeden z dwóch rozwiniętych stanów jest nieprzejezdny, w ciągłej rekonstrukcji (sygnalizacja świetlna obok) i nie można go chwilowo usunąć.

Bart, w załączeniu znajdziesz kompozycję, którą możesz zabrać ze sobą.

porte_huiss._u.rar

Witam

Odzyskałem twoje pliki w moim SW2014 i nie rozumiem twojego problemu?

W 3D klikam w odpowiednią kwotę, klikam na rozłóż i wszystko jest ok?

@+

EDIT: Mówiłem zbyt szybko, rzeczywiście na rysunku kwota nie jest rozłożona, mimo że zaznaczony jest "stan rozłożony".

Odznaczyłem, a następnie ponownie zaznaczyłem to pole i wszystko znów stało się OK.

Witam i dziękuję wszystkim za wasze wysiłki.
Rzeczywiście, zaznaczenie pola działa od czasu do czasu, ale po zapisaniu rysunku jeden z dwóch elementów ma tendencję do składania się.

Ostatecznie mam problem z tym, dlaczego od pewnego momentu dwa rozwinięte stany dwóch odrębnych elementów znajdą się w tym samym tytule i tych samych szkicach, wiedząc, że upewniłem się, że nie umieszczam między nimi żadnego związku, albo bardzo niewiele.

Wczoraj przerobiłem model (tylko przegroda i blacha) i tam nie miałem problemu. Natomiast dwa miesiące temu w ten sam sposób też przerobiłem model i miałem problemy, które miał mój poprzednik i które zgłosiłem do Was.