Nie znalazłszy rozwiązania mojego problemu przez kilka dni, przychodzę, aby zadać Ci moje pytanie. Obecnie zajmuję się projektowaniem drzwi (wewnętrznych, biurowych itp.). Modele Solidworks istniały już wcześniej w mojej firmie.
Zauważyłem, że niektóre modele miały bardzo szczególny konflikt. Ościeżnica (zewnętrzna część wokół drzwi, w której mieszczą się drzwi) składa się z trzech kawałków złożonej blachy, nieprzymocowanych. Te trzy części są następnie wiercone i/lub dziurkowane.
Problem pojawia się po rozłożeniu niektórych części, co jest problemem dla mojego rysunku: Dwie części wyróżnione pod względem projektu, arkusz blachy i objętość, mają tę samą nazwę stanu rozwinięcia oraz te same linie gięcia i sześcianu wizualizacji.
Przeprojektowałem jedną lub dwie części, uważając, aby nie umieszczać relacji między trzema częściami i izolując funkcje wiercenia na odpowiednich częściach.
W załączeniu znajduje się obrazek ilustrujący mój problem.
Dla każdej symetrii składowej muszą one być nazwane nazwami własnymi
prawy i lewy filar oraz bardzo wyraźnie zwymiarowano każdy element
Następnie możesz utworzyć rodziny części, które obejmują skrzydło i ościeżnicę, niezależnie od tego, czy jest to prawy, czy lewy ciąg, i można to ustawić za pomocą rozmiaru skrzydła
jeżeli referencje są pobierane przez odsadzkę na skrzydle
Rzeczywiście, profil mojego prawego słupka ma symetryczny szkic do profilu lewego. Problem znajduje jednak odzwierciedlenie w belce poprzecznej, która składa się po każdym zapisie mojego rysunku (na rysunku), mimo że jest oznaczona jako "Płaska". Jestem zmuszony do pracy w wielu bryłach w jednej części, ponieważ ta ostatnia jest kontrolowana przez rodzinę części za pomocą Excela. Prawdziwym problemem jest to, dlaczego te złożone części mają ten sam stan rozłożenia i te same kostki wizualizacyjne i linie zagięcia. Są one łączone, gdy zmienia się stan lub stan wyświetlania (konfiguracje, rysunek itp.).
Nawet kiedy zmieniam ich nazwę, jeden zmienia nazwę drugiego (ponieważ w tym momencie są uważane za takie same). Sterowanie za pomocą Excela nie stanowi problemu. Mam zamiar wypróbować rozwiązanie gt22, ale myślę, że będę musiał wszystko przeprojektować. Rzeczywiście, nawet idąc w górę, zmieniając nazwy symetrii i odbierając elementy jeden po drugim, blacha przejmie i utrzyma te stany w stanie rozwiniętym.
Kiedy rozkładam jedną z dwóch części, stan rozłożony drugiej również staje się aktywny, ale żadna z nich nie jest tak naprawdę rozwinięta, pojawia się tylko jedna z dwóch części, a jeden z dwóch rozwiniętych stanów jest nieprzejezdny, w ciągłej rekonstrukcji (sygnalizacja świetlna obok) i nie można go chwilowo usunąć.
Bart, w załączeniu znajdziesz kompozycję, którą możesz zabrać ze sobą.
Witam i dziękuję wszystkim za wasze wysiłki. Rzeczywiście, zaznaczenie pola działa od czasu do czasu, ale po zapisaniu rysunku jeden z dwóch elementów ma tendencję do składania się.
Ostatecznie mam problem z tym, dlaczego od pewnego momentu dwa rozwinięte stany dwóch odrębnych elementów znajdą się w tym samym tytule i tych samych szkicach, wiedząc, że upewniłem się, że nie umieszczam między nimi żadnego związku, albo bardzo niewiele.
Wczoraj przerobiłem model (tylko przegroda i blacha) i tam nie miałem problemu. Natomiast dwa miesiące temu w ten sam sposób też przerobiłem model i miałem problemy, które miał mój poprzednik i które zgłosiłem do Was.