Konieczne jest zniuansowanie liczby bąbelków między produkcją a zakupem Dołączając dwa zestawienia komponentów do tego samego widoku lub nie.
Jak powiedziałem wcześniej w rozmowie 3 rozwiązania z ich problemami i rozwiązaniami, ale żadne z nich nie łączy wszystkich rozwiązań.
Jedynym, który może być opłacalny, jest stworzenie spersonalizowanej notatki dla każdego pomieszczenia i tym samym przywołanie jej w kolumnie (nomenklaturze) oraz w spersonalizowanym bańce. Ale tutaj znowu zmusza to do ubrudzenia sobie rąk, a tym samym ryzyka powtarzających się błędów.
Na ekrany nie będę miał czasu, w tym tygodniu się zorganizuję
Będę musiał napisać metodę i prawdopodobnie przejść przez fałszywy montaż, więc przedstawię rozwiązania, które przejrzeliśmy bez powodzenia.
Dodanie kolumny jest rozwiązaniem, które prawdopodobnie będzie jedynym realnym, w moim przypadku zwykle można wstawić informacje referencyjne dostawcy/produktu.
To właśnie na podstawie dokumentu BE działają metody i zakupy. Jeśli dokumenty pozwalają na szybkie czytanie, identyfikacja elementów jest dobrym omenem. Ponadto istnieje również weryfikacja planów: jeśli poprosisz kogoś o sprawdzenie pakietu planów, jeśli metoda jest ręczna lub automatyczna, weryfikacja będzie łatwiejsza, a błędów będzie mniej. Jeśli prezentacja jest zróżnicowana, łatwiej jest też zweryfikować lub uzyskać informacje.
Tego rodzaju problem jest szansą na zmianę firmy i powiązań między różnymi działami. Trzeba myśleć o tym razem, analizować to, co możliwe, to, co niemożliwe w dezyderatach każdego z nich. A jeśli potrzebujesz opracować interfejs, który zaoszczędzi czas i ograniczy niezgodności, to wszystko dobrze. A w obecnym temacie nie sądzę, aby możliwe było posiadanie 2 numerów artykułów dla tego samego artykułu.
@Le_BiduleWow, zauważyłem, że często jest to empiryczne, w trybie REX od przypadku do przypadku i od przypadku do przypadku. Nie podoba mi się to, ale tak to już jest! Kiedy jestem zdystansowany, aby robić tylko to i wdrażać tego rodzaju politykę, to zgodzę się z pańskim punktem widzenia. Na chwilę obecną widzę, że ogólny pogląd nie istnieje, jesteśmy rozpatrywani indywidualnie dla każdego przypadku. Systemowe wdrożenie w firmie to budżet!
@Silver_Surfer Nie, nie może mieć dwóch numeracji (jedna sztuka) W moim przypadku chcę mieć dwa rodzaje numeracji na zbiorze (źle się wyraziłem)
Jeden dla wyprodukowanych części: 1,2,3 itd. Drugi dla monet komercyjnych: 100,101,102 itd.
Z dwoma nomenklaturami: Jeden dla wyprodukowanych części Drugi dla części komercyjnych
Udało mi się uzyskać wyniki, które nie są odpowiednie, z następujących powodów: Dla: Numeracja ok Bańka ok
Przeciw: Zbyt kłopotliwa metoda Ręczna aplikacja bąbelkowa Błąd rysunku w widoku (widok funkcji z innej pozycji)
Celem jest uczynienie planu łatwiejszym do odczytania i łatwe wyodrębnienie elementów handlu. Ale musisz mieć pewność, że elementy znajdują się na płaszczyźnie, ponieważ metoda jest częściowo ręczna, przez co rozumiem na przykład bulgotanie.
U nas różnica między elementami (czy są to części, czy zespoły) jest po prostu wykonana w nomenklaturze w kolumnie " Dostawca ", jeśli w tej kolumnie jest nazwa => jest to reklama; w przeciwnym razie jest produkowany.
Ponadto wszystkie nasze kreacje (wyprodukowane) mają nazwę pliku rozpoczynającą się od 5 cyfr, podczas gdy wszystkie elementy handlowe mają wartości alfabetyczne (podsumowanie oznaczenia).
Ten tryb działania jest śmiertelnie powszechny w przypadku każdego rodzaju oprogramowania zdolnego do publikowania zestawienia materiałów.
Pracuję nad SolidWorks od dłuższego czasu, widziałem wszystko, w rzeczy samej, kolumnę dostawca + referencje dostawcy też. Ale ta potrzeba nie jest śmieszna, nawet dla projektantów.
Potem możemy, nie możemy, nie robimy tego, nie możemy być uparci. W każdym razie, takie rzeczy robi się na początku sprawy, a nie po 9 miesiącach. Potem z makrami, ale znowu trzeba testować, testować, testować...
Pracuję nad Inventorem od kilku miesięcy i elastyczność w tego rodzaju tematach jest niesamowita. Zarządzanie zestawieniem materiałów w 3D pozwala nam zaoszczędzić czas. Wypełniasz wszystko, sposób jest dość prosty do zrozumienia, to ulica dwukierunkowa: część wypełnia nomenklaturę, a nomenklatura wypełnia części.
Dziękuję za podsumowanie. Ale jeśli nie chcesz, aby pojawiła się dodatkowa kolumna, aby zarządzać dodatkowym atrybutem " Wyprodukowane / Zakupione " (lub innym), osobiście zadam pytanie na forum, czy nie jest możliwe za pomocą makra automatyczne dodanie określonej liczby pustych wierszy w nomenklaturze do zarządzania liczbą " skok ".
@coin37coin Widać, że są dwie nomenklatury (produkcja / handel) Poproszono mnie o dokonanie tego rozróżnienia.
Problem ponownie polega na tym, że uzyskany wynik pochodzi z włamania poprzez przejęcie funkcji " widzianej z innej pozycji ". I konsekwencja błędów linii, a tym samym rysunku.
@Silver_Surfer Dodanie pustych linii, myślę, że będzie to stanowiło kolejny problem w dniu, w którym dodam wyprodukowaną część lub na odwrót . Jeśli uruchomię to makro, doda ono linie, tak że moje pozycje komercyjne zaczynają swoją numerację od 100, a następnie dodam wyprodukowaną część w przyszłej wersji, muszę ponownie uruchomić makro.
Pomysł na początku jest taki, że metoda jest prosta za pomocą przycisków SolidWorks i automatyczna (nawet jeśli makro jest kliknięciem). Teraz jedziemy do fabryki gazu. Jako, że czas poświęcony na test czy wdrożenie metod to za mało, wolę zapomnieć, mam wystarczająco dużo pracy .
Po różnych nieudanych próbach a priori znaleźliśmy dość proste rozwiązanie. Dla przypomnienia, chodziło o to, aby w nomenklaturze oddzielić wyprodukowany element od elementów komercyjnych, a więc w bańce automatycznej, a więc kojarzonej z częścią na rysunku Metoda: Wstawianie widoku modelu Wstawianie zestawienia komponentów Wstaw bąbelek (przed lub po procesie numeracji, nie ma to znaczenia) Eksportuj BOM do Excela (kliknij BOM, zapisz jako w .xls formacie). Otwieranie zestawienia komponentów w programie Excel Przetwarzanie numeracji należy przeprowadzić w kolumnie z numerami Skopiowano kolumnę z nową numeracją, skopiowano ją do SolidWorks i do właściwej kolumny. Zwykle bąbelki aktualizują się automatycznie
Pomysł przechodzenia przez Excela pozwala szybko przetworzyć zestaw. Rozwiązanie pozostaje rozwiązaniem ręcznym do automatycznego zarządzania w bańce. To naprawdę proste!!
Przepraszam, jeśli powiedziałeś mi wcześniej, że tego nie przeczytałem lub nie zrozumiałem w tym sensie, że myślałem, że bańka nie jest automatyczna. Dziękuję. Nie wahaj się mocno nalegać
Zaplanowaliśmy to rozwiązanie tak, aby umożliwić sortowanie nomenklatur. Kupowanie, produkcja, skręcanie. I zastosujemy to, co mi wyjaśniłeś i co wyjaśniłem ponownie w kolumnie numeracji. Jeszcze raz dziękuję
Witam Chciałbym pozwolić sobie interweniować, aby ostrzec was przed aktualizacjami. Dodawanie części, zmienianie stołów (handel/fabryka), materiał, ilość itp. Dużo też majstrowałem przy zestawieniach materiałów i aby upewnić się, że wszystko wygląda dobrze, oznacza to żmudną, ale niezbędną kontrolę, aby nie przeciągać błędów, które mogą mieć znaczny koszt, a także możliwą utratę wiarygodności.
" Logicznie rzecz biorąc ", z naszej strony kolumna jest ukryta, więc nie ingeruje na poziomie rozróżnienia części zawartego w nomenklaturze. Pozwalają nam one po prostu klasyfikować elementy i przetwarzać je, zapisując je pod nomenklaturą w formacie Excel. Następnie przeniesiemy potrzebne kolumny z nową numeracją, na razie metoda działa. Nadal jestem trochę ciekawy, kiedy zamierzamy podzielić nomenklatury na 2 sklepy i / wyprodukowane części. Za utratę wiarygodności uważam, że tam, gdzie jestem, praca nie jest już do wykonania i nie musiałem jej robić na siłę Ale postaramy się zrobić wszystko, co w naszej mocy Dziękujemy za opinie i rady