2 x BOM / 2 rodzaje numeracji (handel i fabryka)

Witam

Chcę stworzyć dwie nomenklatury na tym samym planie z dwoma rodzajami numeracji.
Jeden dla produkcji od 0 do 99, a drugi dla handlu od 100 do xxx.
Próbowałem z konfiguracjami, mogę zrobić dwie nomenklatury i dwie numeracje, ale nie bąbelki.
Problemem jest bańka, która podąża albo za tą serią, albo za drugą...

Rozwiązanie działa w programie Inventor. Ale tutaj w SolidWorks???

Rozwiązanie? dziękuję za pomoc

Witam i zapraszam na forum.

Czy mógłbyś podzielić się przykładem i określić, jakiego (wizualnego) renderowania oczekujesz?

Witam;

W Solidworks, zestawienia komponentów mogą być dołączane tylko do widoku rysunku.
Jeśli chcesz mieć dwa rodzaje numeracji, będziesz musiał zduplikować swoje widoki i skojarzyć je z każdą z nomenklatur...

Kliknij prawym przyciskiem myszy widok: Właściwość: i w polu " Dymki " wybierz nomenklaturę, która ma być skojarzona z tym widokiem.

Pozdrowienia.

3 polubienia

W SW nie jest możliwe posiadanie 2 serii balonów, z których każdy jest powiązany z inną nomenklaturą.
Sztuczką byłoby użycie odniesień do komponentów w zestawie (jeśli nie są one już używane do czegoś innego) lub właściwości niestandardowych.
W ten sposób, dzięki ułożonym bąbelkom, możesz w tym samym widoku mieć swoje dwie numeracje.
Wariant jest możliwy z prostą adnotacją:
Dodaj kolumnę w zestawieniu komponentów i zdefiniuj formułę w celu obliczenia drugiej numeracji:

Następnie postępuj zgodnie z następującą metodą: Łączenie notatki z komórką tabeli - 2020 - Pomoc SOLIDWORKS
Grupowanie notatki z dymkiem.

Wynik dla każdej z metod:

6 polubień

Dobrze postrzegane jako sztuczka @Silver_Surfer ... Nigdy o tym nie myślałem.
+1 dla równania, które pozwala uniknąć zduplikowanej numeracji :clap: :clap:

2 polubienia

@Silver_Surfer dziękuję za powitanie i rozwiązanie, rzeczywiście, pomyślałem o tym rozwiązaniu związanym ze spersonalizowaną nieruchomością.
Nie jest to odpowiednie, ponieważ wymaga dodatkowej kontroli nad planami i tego, aby osoba, która to wykonuje, była rygorystyczna. Bardzo dobre rozwiązanie przy małych montażach i projektach na projekcie, który zajmuje mi zbyt dużo pracy (brak pieniędzy :slight_smile: )

@Maclane Dzięki Ci za to rozwiązanie, ten jest dla mnie problemem dla bańki.
Jeśli zastosujesz tę metodę, musisz to bąbelkować na tym widoku z numeracją 100,101,102 itd...., a na innym widoku 1,2,3 itd...., nie mogę skojarzyć tych dwóch stylów numeracji w tym samym widoku. Dobra robota mimo wszystko.

Miałem trzecie rozwiązanie (które można połączyć z Twoim), aby zrobić dwie konfiguracje MANUFACTURING & TRADE, skorzystać z funkcji rysowania " widok z innej pozycji " i za pomocą drzewa kliknąć na oba modele dla każdego zestawienia materiałów. Napotkane problemy to bańka, główna konfiguracja akceptuje bąbelki, a nie druga, drugi problem, konfiguracje są zebrane w jednym widoku, ale oddzielone są błędy rysunkowe, mocne linie, które się przecinają

Dziękuję obojgu za te 2 realne rozwiązania, ale zbyt skomplikowane i wymagające zbyt dużego ręcznego wprowadzania danych z powtarzającym się ryzykiem błędu. Myślę o już i tak kolosalnej pracy, jaką będą mieli ludzie, którzy będą kontrolować plany tego projektu, oraz sprawozdawcy komisji opiniodawczej.

Dla informacji i bez porównania, dotyczy to bardzo dobrze programu Inventor, który jest bardziej elastyczny w tym temacie

Nie wahaj się wrócić do mnie, jeśli nie zinterpretowałem poprawnie jednego lub drugiego rozwiązania.

Przepraszam, że nie mogę udostępnić żadnego elementu tego projektu według uznania klienta

Rozwiązanie @Silver_Surfer niekoniecznie wiąże się z nową własnością, wręcz przeciwnie (zaprzeczy mi, jeśli się mylę) wydaje mi się, że po prostu używa on nowej kolumny swojej nomenklatury, w której stosuje mnożnik kolumny " Nr pozycji " (x100) (za pomocą równania nomenklaturowego), aby uniknąć podwójnej numeracji.

3 polubienia

rozwiązanie, które swoją drogą uważam za bardzo eleganckie!
Jestem tylko trochę rozczarowany Solidworks w tej kwestii: nie można wywołać tej nowej kolumny w ustawieniach bąbelków z linią oddzielającą (chociaż wygodnie jest podwoić wymiar xd)

1 polubienie

Szukam też bańki (w kształcie kapsułki) o podwójnych właściwościach, aby skojarzyć powtórzenie i numer planu, ale to już inny temat!
Tak, tak, tutaj to wyzwanie każdego dnia :rofl:

Ok, nieźle
Będę się zastanawiał nad tym rozwiązaniem :thinking:

Dla Twojej " kapsuły " jest ona:

1 polubienie

@Maclane
Poprawny!

2 polubienia

Wracam do tego 3-ciego
Zestawienia komponentów są dobrze zróżnicowane za pomocą konfiguracji i numeracji (0,1,2,3 itd. & 100,101 itd.). A bańka dobrze komponuje się zarówno z BOM-ami, jak i dwiema konfiguracjami
Ale rysunek nie jest zgodny z mocnymi liniami, które się przecinają

To rozwiązanie daje mi informacje, których szukam i dobrze spełnia moje potrzeby, z wyjątkiem bańki.
Jeden to znacznik pomieszczenia, ale drugi to numer strzału (za długi na balon). Wpadłem więc na pomysł, aby zmienić kształt na kształt "stylu kontrolnego".
Ale w tym stylu nie ma możliwości umieszczenia dwóch niestandardowych właściwości.
Wyzwanie :sweat_smile:

Dlaczego nie użyć niestylizowanych lub " kwadratowych" bąbelków? 
https://help.solidworks.com/2021/french/SolidWorks/sldworks/c_Balloon_Styles_and_Sizes.htm?id=22a909a4c0444c05b8de7c93cc17cced#Pg0

2 polubienia

@Maclane
W przypadku, gdy mam dwie właściwości niestandardowe, mam dostępny tylko jeden styl (okrągła linia podziału)!
Czy to normalne?
A może zrobiłem coś głupiego? Ten jest w moich linach :sweat_smile:

Jest też funkcja ułożonych bąbelków (którą właśnie odkryłem ^^)

Jeśli zadzwonisz do odpowiedniej nieruchomości lub innej, może to zadziałać ...

Z drugiej strony, nie byłoby interesujące umieszczenie numeracji firm w spersonalizowanej własności? Aby zawsze mieć to samo odniesienie do artykułów zgodnie z planem?

3 polubienia

Z drugiej strony, wtedy nie zareagowałem, ale... Dlaczego dwie różne numeracje znajdują się na tej samej płaszczyźnie?

To znaczy: masz jeden strzał, masz jeden widok... Niezależnie od tego, czy jest to handel, czy produkcja, zobaczą, że istnieje inny BOM. Jakie jest więc ostateczne zainteresowanie?

3 polubienia

Tak, znam to rozwiązanie, ale nie mogę zmienić kształtu, co komplikuje rozmiar bańki, która przyjmuje długość numeru planu wskazanego z powtórzeniem.

Mówiąc trochę więcej, pracujemy z dwoma programami, Inventor i SolidWorks
SolidWorks jest spóźniony, więc musi się przyłożyć, aby podążać za innym oprogramowaniem, tutaj są Igrzyska Olimpijskie