3D/MEP - Zaokrąglenie kursu do 0.005 supp

Witam

Chciałbym zaokrąglić niektóre wymiary w moich modelach 3D SolidWorks do 0,005 mm wyżej.

Np.: 0,149 → 0,150 // 0,154 → 0,155

I znajdź te same zaokrąglenia na rysunkach.

Z góry dziękuję.

Menu Narzędzia/Opcje/Właściwości dokumentu/Wymiary/Precyzja podstawowa==> menu rozwijane z 2/3/4 itd... cyfry po przecinku dziesiętnym.

1 polubienie

To nie jest zaokrąglenie do 0,005, tą metodą będziemy mieli: 0,154 → 0,15, a nie to, czego szukam, czyli 0,154 → 0,155.

Witam serdecznie

Wzór jest następujący:
=int("val" * 2 + 0.999) / 2
Więc jeśli chcesz zaokrąglić do tysięcznej, daje to:
=int(("val"*100) * 2 + 0.999) / 2 / 100
albo:
=int("val" * 200 + 0.999) / 200

gdzie " val " jest wartością kursu.

Jeśli " val " jest:
0,140 → 0,140
od 0,141 do 0,144 → 0,145
od 0,146 do 0,150 → 0,15
od 0,151 do 0,155 → 0,155
itd

Z drugiej strony zaokrągla również wartość kursów, a nie tylko ich wyświetlanie.
Ale jeśli zajdzie potrzeba jej znalezienia, pierwotna wartość pozostaje widoczna w równaniu.
image

2 polubienia

@Sylk dobrze przemyślałem również równania, ale dla mnie nie spełnia to wymogu zaokrąglania pewnych kursów dla 3D, a następnie dla MEP.
Z drugiej strony, rozwiązanie, które proponujesz, wydaje mi się jedynym możliwym, aby sprawdzić, czy może być odpowiednie.

To powiedziawszy, dlaczego zaokrąglać wartość na MEP, a nie na 3D?

Przepraszamy, źle odczytano prośbę :confounded:

Mam pomysł na koncepcję, ale nie mogę znaleźć pliku, który by na to pozwolił. Jeśli jest w postaci zwykłego tekstu.

Moim pomysłem byłoby znalezienie pliku definicji kwalifikujących się zmiennych w " Tekst oceny ", takiego jak <DIM>, aby utworzyć nową zmienną o nazwie <RND-SUP-MILLI> i której definicja byłaby następująca:
int( <DIM> * 200 + 0.999 ) / 200

Jeśli ktoś wie, gdzie znajduje się plik z tymi definicjami zmiennych, jestem zainteresowany.

W praktyce w tekście wymiaru zamiast <DIM> , wpisalibyśmy <RND-SUP-MILLI>, co miałoby efekt wyświetlenia zaokrąglonej wartości na wymiarze, ale bez wpływu na jego wartość.

1 polubienie

@Sylk Myślę, że pomysł jest bardzo dobry, więc nie ma potrzeby zaokrąglania wymiaru na modelu 3D,  "tylko" wystarczy podmienić wymiar w wymiarze, który chcesz zaokrąglić na MEP.

@Sylk Ścieżka do pliku, którego szukasz, może znajdować się w tej samej lokalizacji co " Ø ".

Podaję Ci link, który może Ci pomóc: MOD-DIAM zamiast symbolu Ø w SOLIDWORKS? Oto jak to naprawić! - Visiativ CH

Niestety, nie

Wątpię, że jest to dostępne w pliku, dla mnie jest to trudne w oprogramowaniu (a co za tym idzie jeszcze mniej możliwe jest dodanie formuły w postaci zmiennej)
Dodatkowo wydaje mi się niebezpieczne (bardzo różne wymiary w sobie) aby mieć wartość tekstową inną niż wymiar, stąd brak możliwości umieszczania formuł w tym tekście wymiarowym i obowiązek robienia tego w górę w 3D za pomocą równania.

Jedną z możliwości byłoby być może przejrzenie rodziny pokoi. (Łatwiejsze pisanie formuł w programie Excel).

1 polubienie

Formuła jest prostą operacją, a rzutowanie wartości int() jest chyba najbardziej uniwersalną funkcją w programowaniu, nie martwię się tym zbytnio. Bardziej obawiam się tego, że definicja DIM znajduje się w pliku binarnym i/lub co gorsza, że jest to po prostu proste wywołanie wewnętrznej zmiennej lub funkcji (pobieranie wartości wymiaru) SW. Wykluczyłoby to stosowanie wzoru obliczeniowego.

Jeśli chodzi o " niebezpieczeństwo ", jedynym " ryzykiem " jest to, że wartość nie zostanie wyświetlona, jeśli dokument zostanie wyeksportowany na stację roboczą, która nie ma modyfikacji.