Informacje o zoptymalizowanej kopii

Witam

Jestem w trakcie testowania zoptymalizowanych kopii, aby zrozumieć, jak to działa.

Jest pewna kwestia, której nie rozumiem dobrze w odniesieniu do geometrycznych elementów odniesienia pozwalających na pozycjonowanie bryły części, którą chcemy dodać do części.

Oto przebieg mojego zabiegu.

W części, w której chcemy skopiować bryłę części  (nazwiemy ją "częścią modelu"), wykonywane są następujące kroki:
1) Wstawianie --> Inteligentne szablony --> Zoptymalizowana kopia
2) Wybierz bryłę części, którą chcesz odtworzyć: w przykładzie kulę, która została utworzona przy użyciu szkicu z układu współrzędnych (a nie podstawowych planów)
3) Sprawdź elementy geometryczne położenia zoptymalizowanej kopii: płaszczyznę układu współrzędnych

W części, w której chcemy skopiować zoptymalizowaną kopię (treść części, którą właśnie skopiowaliśmy), wykonywane są następujące kroki:
1) Wstaw --> Utwórz instancję z zaznaczenia 
2) Następnie kliknij zoptymalizowaną kopię "części modelu" (części, do której sklejony jest korpus części).
3) Wybierz referencyjne elementy geometryczne pozwalające na pozycjonowanie korpusu części klejonej: w przykładzie wybieram płaszczyznę tłoka.

Oto zrzut ekranu z wykonanej manipulacji:

Dlaczego korpus otrzymanej części nie znajduje się na wybranym przeze mnie referencyjnym elemencie geometrycznym, a mianowicie na płaszczyźnie tłoka? Podobno ląduje w znaczniku "plany podstawowe".

Czy Twój szkic jest szkicem pozycyjnym, czy szkicem "klasycznym"?

1 polubienie

Korpus części "części modelu" (części, do której chcę skopiować mój korpus części) został utworzony na podstawie klasycznego szkicu, którego podparcie stanowi dodatkowy punkt odniesienia

Witam

+1 @BBpoulet.

Z plikiem Catia mogłem lepiej zobaczyć PB, ale uwaga @BBpoulet jest już ważnym punktem. W przypadku klasycznego szkicu kopia jest wykonywana na wybranej podporze, ale początek tego szkicu zostanie zrekonstruowany na rzucie normalnym początku bezwzględnego układu współrzędnych na płaszczyźnie podparcia " tłoka ".

1 polubienie

OK. Postaram się wyjaśnić. Z drugiej strony chciałbym wstawić ładniejszy obraz, ale to nie działa. Mój wizerunek. Gif wygląda ładnie w mojej lokalizacji na pulpicie, a kiedy go wkładam, staje się bardzo niedokładny.

Czy masz jakieś pomysły, aby wstawić obraz lepszej jakości?

Z góry dziękuję za pomoc

Zobacz ten link

https://www.youtube.com/watch?v=6gpnkkLU0LU

1 polubienie

Nie używam narzędzia do przechwytywania obrazu Catia, ale bezpośrednio drukuję/sito, a następnie wklejam w Paint, po prostu wycinam część, która mnie interesuje i zapisuję w .png formacie.

W przeciwnym razie jest camstudio do nagrywania wideo.

Edit: +1 GT22 ale nie mam photostudio.

OK. Udało mi się zmienić obraz. Format .png najlepiej sprawdza się na forum.

W przeciwnym razie, w porównaniu z twoją uwagą "W przypadku klasycznego szkicu kopia jest wykonywana na wybranej podporze, ale początek tego szkicu zostanie zrekonstruowany na normalnym rzucie początku bezwzględnego układu współrzędnych na płaszczyźnie podparcia " tłoka "., Ciekawe!

Z drugiej strony zrobiłem klasyczny szkic, aby zbudować swoją bryłę części z części "modelowej". Ale ten klasyczny szkic używany jako szkic obsługuje "znacznik osi" (a nie podstawowe plany).

Czy mówiąc o "bezwzględnym układzie współrzędnych", mówi Pan/Pani naprawdę o punkcie odniesienia w "układach współrzędnych", czy o podstawowych płaszczyznach odniesienia z jednej strony?

Czy może mi Pan powiedzieć coś więcej na temat swojej uwagi? Myślę, że nie jestem daleki od zrozumienia.

Dziękuję za pomoc.

Podparcie nie ma znaczenia, o ile jest płaskie.

Mówię o wspólnym benchmarku stworzonym przez CATIA (oprócz Planów Podstawowych).

Narzędzia / Opcje / Infrastruktura / Część infrastruktury / CATPart dokument / Tytuł rozdziału (Podczas tworzenia części zaznacz opcję " Utwórz układ osi ").

Ten układ współrzędnych jest domyślnie w X0, Y0, Z0 (początek części) i nosi nazwę

1 polubienie

O ile dla mnie jest gorzej niż wcześniej, jest naprawdę ślisko !! Zobacz załączony film

Instancja przesuwającego się szkicu daje dosłownie wszystko, nawet instancję na oryginalnym nośniku?

Zdecydowanie do banicji w zoptymalizowanych kopiach, preferuj elementy konstrukcji szkieletowej lub pozycjonowane szkice (zwróć uwagę, że w tych ostatnich pozostaje kierunek, którego mimo wszystko nie da się kontrolować).

implant-esquisse-glissante.mp4
1 polubienie

"W przypadku klasycznego szkicu kopia jest wykonywana na wybranej podporze, ale początek tego szkicu zostanie zrekonstruowany na normalnym rzucie początku bezwzględnego układu współrzędnych na płaszczyznę podparcia " tłoka ".

Oczywiście nie jest to nawet normalne odwzorowanie początku układu współrzędnych bezwzględnych , ponieważ korpus części nie dociera do płaszczyzny podparcia tłoka, ale jest wyśrodkowany na bezwzględnym układzie współrzędnych. Z projekcją mógł to być mój samolot nośny.

Skopiuję Ci moje akcje, aby to wypróbować.

Pytanie (które nadal jest tym, które zostało pierwotnie zadane):
W jaki sposób, za pomocą tej części kulowej, która zawiera tę zoptymalizowaną kopię, mogę umieścić skopiowany korpus części w płaszczyźnie podparcia "tłoka"?

Z góry dziękuję za pomoc.

Trzymaj się, aby w końcu opanować te zoptymalizowane kopie!

essai.zip

Edytuj zobacz film

Ustaw szkic:

• Na płaszczyźnie wzorca
  • Pochodzenie wskaźnika referencyjnego
  • Oś V szkicu podążająca za osią Z układu współrzędnych (kształt będący obrotem wokół Z, jeśli oś H szkicu jest odwrócona, wpływ jest niewielki, w przeciwieństwie do V, pomiar może być odwrócony lub wręcz luźny)

1)    Punkt 2 powinien zostać zastąpiony początkiem znacznika.1 i skreślony.
2)    Punkt 3 bezużyteczny (punkt odniesienia pochodzenia.1)
W pliku Connecting God2 unikałbym Sketch.1, zwłaszcza, że nakładasz go na prawą Odległość między prętami.

corrige.mp4

OK. Dziękuję Franck za wyjaśnienia.

Zaczynam widzieć lepiej, nawet jeśli nadal mam punkty do zrozumienia, aby opanować zoptymalizowane kopie.

Jeśli dobrze rozumiem, opanowanie zoptymalizowanych kopii przechodzi przez definicję "składowych danych wejściowych" zoptymalizowanej kopii. Są to elementy referencyjne, które pozwalają na konstrukcję bryły części, którą chcemy skopiować poprzez zoptymalizowane kopiowanie.

Rysunek 1: Wizualizacja przychodzących komponentów w zoptymalizowanej kopii przed użyciem pozycjonowanego szkicu

Rysunek 2: Przeglądanie przychodzących komponentów w zoptymalizowanej kopii po edycji

Przychodzącymi elementami są: Układ współrzędnych.1\Płaszczyzna XY, Układ współrzędnych.1\Początek, Układ współrzędnych.1\ Oś Z

Pytania:

1) W jaki sposób CATIA automatycznie wybiera elementy odniesienia (wejścia, komponenty) zoptymalizowanej kopii? Czy jest to wyczerpująca lista elementów geometrycznych, które umożliwiły zbudowanie bryły części, którą chcemy skopiować?

2) Najwidoczniej w oknie "Component Input" (prawe okno obrazka 1) możesz kliknąć na już wybrane elementy "Component Inputs". Co można wtedy zmienić? Jeśli klikniesz na "wpisy komponentów", widzę, że może je usunąć.

3) W części dotyczącej piłki zauważyłem, że usunąłeś punkt 2. Zostało to jednak wykorzystane do zdefiniowania współczynnika skali. Jak zatem definiuje się funkcję współczynnika skali?

Tak, elementy referencyjne są "Parentem"  funkcji, które osadziliśmy w zoptymalizowanej kopii.

Jeśli osadzimy wszystkie elementy nadrzędne (nic w prawym oknie), utworzymy kopię, która zostanie odbudowana w miejscu, w którym została utworzona w oryginalnej części.

1) Nie jest to automatyczny wybór, jak powiedziałem powyżej, to Ty decydujesz, których elementów nie uwzględnisz, a zatem będą musiały istnieć w części, w której zostanie utworzona instancja kopii.

2) możesz kliknąć ponownie, aby zmienić odniesienie, jeśli się mylisz, lub zmienić orientację, w której catia musi się odbudować (zoom jest to zielona strzałka znajdująca się na wybranym elemencie), klikasz na końcu strzałki, odwraca kierunek (dlatego zawsze musisz wyświetlić podgląd AV, aby zweryfikować.

3) W zoptymalizowanej kopii musisz opanować wszystkie linki nadrzędny-podrzędny, więc im mniej masz elementów, tym bardziej solidne lub łatwe jest do odbudowania.

Punkt był zbieżny z początkiem wbudowanego znacznika, więc zastępuję go tym początkiem, a następnie go niszczę.

Dobry wieczór.

Odpowiedź PM

Zrzut ekranu przedstawia wynik.

Moglibyśmy osadzić układ współrzędnych i zdefiniować go na 1 punkcie i 1 kierunku osi walca (w Z), to by wystarczyło, ale Twoje uwagi są słuszne (jest + właściwe mieć te same typy elementów, co te dostępne do przebudowy.

1 odizoluj oś (w przeciwnym razie pętla aktualizacji jest zbudowana na cylindrze)

2 Tworzy punkt (izoluj dla bezpieczeństwa).

3 Kliknij prawym przyciskiem myszy szkic / zdefiniuj ponownie podporę szkicu.

4 W oknie usuwamy orientację jednej z osi szkicu (nie ma potrzeby stosowania koła, nie ma ryzyka, jeśli osie są odwrócone i daje to o jeden wpis mniej)

5 przedefiniowujemy punkt, który znajdował się na początku układu współrzędnych1 (na izolowanym punkcie będzie to punkt wejścia kopii)

6 zamierzamy przedefiniować plan wsparcia szkicu pierwotnie na XY współrzędnej 1 (zamiast tworzyć plan, który osadzamy, sztuczka polega na utworzeniu go automatycznie pod szkicem)

Kliknij prawym przyciskiem myszy w oknie na polu wyboru mediów / utwórz płaszczyznę - otworzy się okno tworzenia planu, wybierz płaszczyznę / normalną ma krzywą (krzywa osi 1, a następnie punkt1) i OK

Pozostaje tylko przedefiniować początek współczynnika skali w punkcie 1, aby był on zgodny z

I to wszystko, wpisy rekonstrukcyjne kopii będą punktem i linią

1 polubienie

Super.

Już prawie. Zostało mi tylko kilka drobnych uwag do wyjaśnienia.

1) W przypadku punktu 1 , który stworzyłeś, gdzie go stworzyłeś? Położyłem go na początku markera.

2) Swoją drogą, dlaczego tworzymy ten punkt, a nie używamy początku układu współrzędnych?

3) Czy musimy ponownie zdefiniować oś, która została użyta do utworzenia prostopadłej płaszczyzny dla podpory szkicu i która została odizolowana? A jeśli tak, to w jaki sposób?

Witam:

1 ) Tak w punkcie początkowym znacznika.

2 ) Tak, możemy, ale bardziej czytelne jest posiadanie wszystkich referencji w zbiorze geometrycznym. (nawiasem mówiąc, najpierw utworzylibyśmy punkt, a potem oś (punkt prosty / kierunek) Byłem najszybszy izolując oś, która już została utworzona.

3 ) nie ma potrzeby przedefiniowywania osi (W części, która tworzy zoptymalizowaną kopię, często mam zwyczaj izolowania raz zbudowanych odniesień, zapobiega to przypadkowemu zmodyfikowaniu tych odniesień.

Jeśli chcesz przedefiniować kliknij prawym przyciskiem myszy na elemencie w oknie, kliknij element, zwykle jest to ostatnia linia  , a następnie kliknij definicję.

Uwaga dotycząca zoptymalizowanych kopii i ogólnie projektu:

W szkicu, który tworzy walec, narysowałeś 2 okręgi, preferowane jest utworzenie pojedynczego okręgu (wewnętrznego lub zewnętrznego w zależności od funkcji (np. jeśli to zewnętrzna strona okręgu zapewnia prowadzenie, tworzony jest okrąg zewnętrzny).

Następnie w ekstruzji wybieramy pogrubienie, a następnie w prawej dolnej części okna umieszczamy grubość (wewnątrz dla wspomnianego wyżej przypadku).

Jest bardziej wytrzymały.

Witam odpowiedź MP.

Kopiuj zoptymalizowaną sferę, przedefiniuj tylko w 1 punkcie środkowym i osi obrotu.

Ponieważ nie można utworzyć płaszczyzny (podpory szkicu) na 1 punkcie i 1 linii zbieżnej, konieczne będzie utworzenie innych elementów.

Płaszczyzna normalna ma krzywą, następnie 1 punkt na płaszczyźnie, co pozwala nam utworzyć płaszczyznę (podporę dla szkicu) przechodzącą przez ten punkt i linię. (Plany pokrywają się z osią obrotu szkicu).

Aby osadzić je pod szkicem, bierzemy tę sekwencję i tworzymy ją od tyłu.

1 punkt/płaszczyzna prosta (oś Z) Kliknij punkt pola (Utwórz punkt)

2 Wskaż na planie, kliknij pole planu (utwórz plan)

3 płaszczyzna Normalna ma krzywą (układ współrzędnych początku punktu, krzywa osi z)

4 Punkt na planie (właśnie utworzyliśmy płaszczyznę pozostaje do zdefiniowania (odniesienie, początek układu współrzędnych, rzut powierzchniowy płaszczyzny, którą właśnie utworzyliśmy.

Obejrzyj wideo

modif-2.mp4

Super!

1) Z drugiej strony podczas tworzenia wystąpienia pojawia się następujący komunikat o błędzie:

Oto moja część w kopii.

Ale zmieniłem trochę w punkcie i osi, ale musiałem źle zmienić.

2) Z drugiej strony dostałem to podczas przerabiania filmu, ale nie udało mi się zrozumieć wszystkich kroków.

W szczególności, w jaki sposób utworzone ujęcie można przełączyć na płaszczyznę szkicu?

Aby zilustrować mój punkt widzenia, jest to przejście między następującymi dwoma obrazami, którego nie uchwyciłem:

Zdjęcie 1:

Zdjęcie 1:

boulemod.catpart powiedział:

Nie odwraca dwóch różnych płaszczyzn po otwarciu drzewa szkicu pod węzłem znacznika, są tam 2 płaszczyzny i punkt