Witam
Kiedy przechodzę do obracania układu współrzędnych względem innego układu współrzędnych (za pomocą narzędzia do obracania osi podczas tworzenia układu osi) w warsztacie części, obecnie napotykam mały problem, który wydaje się powtarzać.
Jeśli obracam się z osią Z i osią odnośnika X, mogę zbudować drugi układ współrzędnych, na przykład z obrotem pod kątem 20°.

Z drugiej strony, jeśli teraz obrócę oś Y i jako oś odnośnika X, napotkam mój problem, drugi znacznik jako dane wejściowe o kącie 90°. W ogóle nie rozumiem, skąd to może się wziąć.

Nawiasem mówiąc, w pomocy CATII wydaje się też, że jest literówka, ponieważ podaje przykład obrotu wzdłuż osi Y i kąta 15° i podaje figurę o kącie 90°+15°...

Zbudowałem mały plik, aby przetestować mój problem (w kopii) i który możesz również przetestować.
Czy masz jakieś pomysły, jak mogę zbudować ten obrót osi Y i jako oś X-ref?
Z góry dziękuję za pomoc.
rotationrepere.catpart powiedział:
Witam
Jest to obrót w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara względem odniesienia, jeśli zorientujesz pionową oś obrotu na ekranie (cokolwiek to jest) i zagrasz na wartości kąta, zobaczysz, że Catia obraca się w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
Jeśli wprowadzenie wartości ujemnej (-20°) ustawia PB, jedynym rozwiązaniem jest wyizolowanie układu współrzędnych, a następnie ograniczenie go (używamy kompasu do jego wstępnej orientacji).

Witaj Franck,
Dziękujemy za Twoją opinię.
Istnieje więcej niż tylko problem ze znakiem 20°, ponieważ kąt 20°, który widzisz w przypadku obrotu wokół osi y, nie znajduje się między dwiema osiami x1 i x2, ale między osiami x1 i y2. Co sprawia, że jest to dziwna rotacja. Oto kilka ilustracji, które lepiej wyjaśniają to zachowanie CATIA:

W przeciwnym razie dziękuję za obejście. Nie wiedziałem, że można użyć tych wiązań w środowisku pracy Część, więc zamiast tego używam ograniczeń w środowisku pracy Złożenie.
Z drugiej strony wydaje mi się to trochę dziwne, że nie mogę wykonywać obrotów, które chcę, za pomocą tego narzędzia do "obrotu osiowego". Chciałbym (ale może to tylko marzenie) obracać moje punkty orientacyjne w pokoju za pomocą tego narzędzia bez tworzenia instalacji gazowych do prostego obrotu.
Jeśli masz jakieś nowe pomysły, jak sprawić, by to narzędzie do obracania osiowego było nam lepiej posłuszne, jestem za.
Dziękuję za pomoc.
Nie można powiedzieć, że CATIA ustawia mnie pod kątem 20° między osią X(1) i X(2).
Nie możemy mu powiedzieć, która oś tworzonego przez nas układu współrzędnych jest używana do naprężenia kątowego, po prostu wybieramy oś odniesienia w układzie współrzędnych, na którym się opieramy.
W twoim przypadku, aby uzyskać rysunek nr 3, musisz wybrać Z1 jako odniesienie i otrzymasz 20° między Z1, Z2 i X1, X2
Wielki Franck. Rozwiązujesz mój problem.
W rzeczywistości w końcu rozumiem, jak działa to narzędzie.
Kiedy weźmiemy układ współrzędnych prostych, kolejność osi to YZXYZXYZXYZXYZX ...
Oś obrotu, którą wybrałem, to Y.
Następnie mamy dwa obracające się wektory Z i X.
Aby narzędzie działało, musisz przyjąć, że pierwszy z obracających się wektorów jest Z, a nie X, aby pozostać na trójścianie bezpośrednim!
Jednym ze sposobów, aby to zobaczyć, jest również narysowanie tego, co mechanicy nazywają tarczami, których używamy podczas kinematyki.
Dziękuję za pomoc.
Dobry wieczór
Chciałbym podzielić się z Wami naszym kanałem, który zawiera samouczki na temat wiodącego oprogramowania dedykowanego inżynierii i projektowaniu
najczęściej stosowany w świecie CATIA.
Jeśli chcesz, wygładź nas prostymi niebieskimi kciukami pod filmami, nie zapomnij zasubskrybować naszego kanału, aby otrzymywać nowe filmy.
PS: Czekam na Wasze komentarze i sugestie
https://www.youtube.com/channel/UCjErSIGEneWY-60y7uwq0dg