Kiedy zobaczymy rzeczywiste wykorzystanie procesorów?

Witam

Używam Solidworks od 15 lat, z coraz mocniejszymi komputerami.

Zauważyłem, że nadal nie ma prawdziwego uwzględnienia procesorów wielordzeniowych w podstawowych funkcjach. 

Robię bardzo mało symulacji, a jeszcze mniej zdjęć fotograficznych.

Z mojej strony byłoby bardzo istotne, gdyby proste usuwanie materiału wykorzystywało wszystkie możliwości komputera. Rzeczywiście, coraz częściej mam do czynienia z zeskanowanymi aktami budowlanymi, które są więc bardzo ciężkie od kilkudziesięciu tysięcy ciał...  

Szczególnie irytujące jest to, że duży komputer zużywa tylko 7% swojego procesora do usunięcia materiału w ciągu 30 minut

Zobacz przykład w PC

7pourcent_seulement.jpg
1 polubienie

Rzeczywiście, z wyjątkiem rysunków, symulacji, nie wizualizuj zarządzania wielordzeniowego dla części i montażu. Z pewnością jest to zasługa rdzenia Solidworks... Nie wiem, czy to się kiedyś zmieni...

Amha, problem polega na tym, że operacje w salach są od siebie zależne, więc trudno jest ustalić równoległość leczenia.

2 polubienia

@max59, To jest to, co krytykuję, mamy wrażenie, że Solidworks ciągnie za sobą to samo jądro od momentu powstania... Podczas gdy komputery PC stały się znacznie potężniejsze. Ta luka oznacza, że tracimy cenny czas na czekanie, aż jedyne serduszko poproszone o wykonanie swojej pracy, podczas gdy pozostałe 19 (w moim przypadku) nie robi nic...

Czy petycja lub prośby o optymalizację ze strony Dassault mogą sprawić, że coś się wydarzy???

@stefbeno, rozumiem dla funkcji w kontekście, gdy masz linki między plikami. Ale do prostego usunięcia materiału bez zewnętrznego linku (nawet w złożeniu), lub rejestracji zespołu w częściach, lub importu dużego kroku (lub innych "prostych" funkcji)... powinno być możliwe do zrobienia w galopie...

Osobiście uważam, że się zmienią 

Jeśli konkurencja  stanie się wielordzeniowa 

Faktem jest, że udało mi się przetestować równie dobrze jak kilku kolegów

że preferowany jest xeon z pamięcią ECC

@+ ;-)

Witam

Tak, przydałoby się trochę więcej wielordzeniowości, tak, komputery stają się coraz większe, ale prosimy je też coraz częściej, a czasem po prostu po prostu po to, aby wyglądały "ładnie" na 3D... "Prosta" funkcja użytkownika niekoniecznie jest też "prostą" funkcją pod względem obliczeń...

Użytkownicy również mają swoją rolę do odegrania w wydajności swojego komputera, czasami wykonywałem operacje na moim "małym" laptopie, których inni nie mogli wykonać na potężniejszych wieżach...

Kiedy widzę czas pracy komputera na obrazie (3 dni i 9 godzin, jeśli się nie mylę), już zaczynam od mówienia sobie, że od czasu do czasu muszę też go ponownie uruchomić, czyści trochę wszystkie pliki tymczasowe i inne różne rzeczy...

Pozdrowienia

1 polubienie

@d.roger, zgadzam się z tobą co do tego, że sposób rysowania/pracy również ma duży wpływ na wykonanie. 

Ale na przykład przetworzenie kroku budynku, który ma 200 MB , zajmuje mi 10 razy więcej czasu niż powinno przy użyciu wielu rdzeni...

Z drugiej strony, przez te 3 dni i 9 godzin, jest to dla mnie zagadką. Zgłosiłem już ten punkt mojemu serwisowi informacyjnemu (który mi nie odpowiedział...), ale mój komputer jest codziennie wyłączany. Ten miernik resetuje się do zera tylko w przypadku restartu, a nie jeśli wyłączę go wieczorem i włączę z powrotem następnego dnia... Może przez Windows 10? Jeśli masz jakieś informacje na ten temat, jestem zainteresowany. 

@gt22, myślę, że masz rację co do zasady konkurencji. Z drugiej strony, jeśli chodzi o xeon, jestem mniej entuzjastycznie nastawiony. Przez 15 lat zawsze miałem kseony, teraz minęło zaledwie kilka miesięcy, odkąd mam i9 i idzie znacznie lepiej. Moim zdaniem na wydajność wpływa tylko częstotliwość procesora .

W moim poprzednim zestawie miałem xeon, który poszedł do 3,6Ghz max, z i9 przechodzę na 4,3Ghz i różnica jest dobra...

Przez 3 dni i 9 rano oglądaj przez ICI.

2 polubienia

Dziękuję d.roger, opcja jest odznaczona...

Zobacz te linki

Między innymi

https://www.lynkoa.com/forum/3d/nid-d-abeille?page=3

https://www.refsa.com/actualites/stations_de_travail_bim_cao_3d/

@gt22 Dziękuję za linki, to bardzo pouczające.

Jednak mój temat ma na celu jedynie "nadzieję", że pewnego dnia Solidworks będzie efektywniej wykorzystywać liczbę rdzeni procesora.

Jestem po prostu trochę rozczarowany, widząc maszyny wykorzystujące 10% swojej wydajności i muszące szukać subtelnych ustawień SW lub Win, aby mieć nadzieję na uzyskanie odrobiny stabilności lub kilku sekund na funkcjach trwających kilka minut...

Witam

Pewnie się powtórzę, ale historia wielordzeniowości niekoniecznie jest sednem problemu, jeśli ośmielę się tak powiedzieć.

Jeśli chcesz korzystać z wielu rdzeni, oznacza to, że musisz być w stanie wykonywać obliczenia równoległe, a to wcale nie jest trywialne. Ponieważ wzmocnienie musi być większe niż jedna sekunda, aby było znaczące. A robienie masowej równoległości, jeśli chcesz rozbić obliczenia każdej cechy i złożyć wszystko razem, aby uzyskać końcowy wynik, jest kafkowskie.

Problem polega na tym, że ponad 80% kodu jest bardzo stare: nawet jeśli prawdopodobnie musieli ponownie skompresować, aby zdekompresować kod.

Przetwarzanie równoległe jest bardzo złożone i staje się niemożliwe do opanowania na ASM, które są nieco obfite.

Interesujące jest to, że w wersji 2019 nastąpiła bardzo wyraźna poprawa wydajności wyświetlania, ponieważ zoptymalizowali lub przepisali części kodu, aby w pełni wykorzystać kartę graficzną (również niedostatecznie wykorzystaną w projektowaniu).

Jest prawdopodobne, że przepisze części kodu, ponieważ od co najmniej 2010 roku istnieje wiele małych bitów wielordzeniowych (zwłaszcza podczas uruchamiania).

Prawdziwe pytanie brzmi tak! Na czym polega problem SW ? Cóż, to proste, wystarczy spojrzeć na ogólną ofertę.

Po pierwsze: duże konta lub ETI, które mogą sobie pozwolić na różne moduły (które są bardzo drogie). Małe MŚP, małe BE itp. Nawet jeśli z pewnością stanowią one znaczną część ich obrotów, nie jest to ich główny cel, ponieważ podstawowa oferta (bez symulacji, optymalizacji itp.) pasuje bardzo dobrze i w najlepszym razie ludzie biorą PDM dodatkowo.

Ale spójrz na to, jak współpraca odbywa się w Twojej własnej firmie, zwłaszcza jeśli masz PDM, poinformuje Cię, gdzie są prawdziwe źródła produktywności, przepraszam, musimy teraz powiedzieć, co sprawia, że jesteś zwinny (hihihihihi).

Po drugie : współpraca B-to-B w każdym sensie (a czasem nawet jeśli nie ma to sensu). Produktywność zostałaby osiągnięta przy uproszczonej wymianie między partnerami i klientami-dostawcami, ale szybko zderzamy się z heterogenicznością oprogramowania i środków komunikacji. Ile razy korzystasz z bezpiecznego intranetu w kontaktach z klientami i dostawcami?

Po trzecie SW przygotowuje się na zniknięcie papieru, którego pierwszymi ofiarami są papierowi posłowie do Parlamentu Europejskiego. W lotnictwie (i w motoryzacji, na której też się nie znam) używa się już dużo tabletów czy dużych ekranów dotykowych zamiast planów 2D, a 3D, jak z mojego punktu widzenia, bardzo upraszcza i znacznie zmniejsza liczbę pytań między partnerami.
Widzimy to na tym forum, gdzie prosty rysunek 3D, który nam przesłano, jest zrozumiały dla każdego z dużym znaczeniem. W mniejszym stopniu miałoby to miejsce w przypadku 2D z warstwami lub ogólnymi posłami do PE.

Chcą zbliżyć się do filozofii wymiany CATIA czy innego dużego oprogramowania tego typu.

Przypomnijcie sobie nadzieje, jakie wiązaliśmy z oprogramowaniem SW, które fantazjowało o całkowicie przepisanym i super zoptymalizowanym kodzie (którego nazwy zapomniałem i o którym już nie słyszymy) i które ostatecznie jest używane tylko do wstępnego projektowania, ale przede wszystkim nie do naszej codziennej pracy.

Dobry! Nie jestem daleko od emerytury, więc jest prawdopodobne, że jedynym profesjonalistą, którego znam , będzie ten z całej naszej społeczności i wszyscy wspaniali ludzie, których tam nie spotkamy.

Pozdrowienia