Jak bardzo zwalnia Twój program CAD? Jak wolno to działa?

Przedstawiam Państwu pytanie, ... Pytanie do profesjonalistów CAD - jak bardzo skomplikowane są Twoje programy CAD (SolidWorks, INventor, TopSolid itp.) zwalniają,  a jak bardzo zbyt wolny staje się program? To znaczy, ile komponentów?

A do tego czasu, czy bardzo pomaga Ci to w zwiększeniu mocy Twoich stacji wok? Pamięć?, procesor? GPU? Składowanie?

Z góry dziękuję. Jestem zainteresowany rozszerzeniem Twoich doświadczeń....

Kocur

Witam, trudno odpowiedzieć, ponieważ w grę wchodzi wiele różnych parametrów.

Jednak nigdy nie musiałem ulepszać maszyny, ponieważ w pewnym momencie to oprogramowanie mnie ogranicza (solidworks). możesz mieć procesor ze 126 rdzeniami, Solidworks bierze pod uwagę tylko 2 lub nawet 4 max myślę (na przykład). Następnie liczba części zależy od ich złożoności, sposobu ich rysowania itp.

Cdt

3 polubienia

@G

O ile mi wiadomo, SolidWorks nie pracuje z pojedynczym rdzeniem w modelowaniu

@+

4 polubienia

Witam, złożone pytanie.

Ale spowolnienie jest zawsze związane z wieloma częściami, jest znacznie głębsze. Sposób rysowania, importowana część, część kołowa, liczba brył w części, numer konfiguracji, numer stanu wyświetlania, jakość obrazu, odniesienie zewnętrzne......... Bardzo skomplikowany temat.

Niech Moc będzie z wami.

4 polubienia

Jak wspomniano powyżej, w zależności od zadań w Solidworks, pracujesz tylko z jednym lub małym sercem.

(ale przy niektórych zadaniach udaje mi się sprawić, by działało na wszystkie serca, ale może to być Windows, który interweniuje w tych bardzo konkretnych przypadkach)

Bardzo często fakt wiosłowania jest bardzo mocno związany z metodą używaną do pracy w 3D.

Przykład: ASM składający się z 1000 sztuk będzie wiosłować (metoda usługi zewnętrznej, początkujący w BE, szkoła...)

Przy odpowiednich metodach ten sam ASM może nie wiosłować.

Zasadniczo, jeśli źle używasz oprogramowania, to normalne, że po pewnym czasie działa ono źle, niezależnie od oprogramowania.

Następnie odpowiednie metody: zoptymalizowana biblioteka dostosowana do potrzeb firmy (np. klasyczny problem importu 3D....)

W średnio ciężkich ASM można stosować różne metody (tryb lekki, speedpack, tryb modelowy, konfiguracja lekka, prawidłowe zarządzanie odniesieniami zewnętrznymi itp.) Każdy z zaletami i wadami.

Następnie, wraz z nabraniem doświadczenia, od samego początku wybierasz właściwą metodę.

I wszystko idzie dobrze.

I jak wspomniano w innym poście, to, co liczy się w wieży CAD, jest w tej kolejności :

Karta graficzna Pro / RAM / Hard / Procesor

(przeciętny procesor może w wielu przypadkach wystarczyć, lepiej mieć lepszą wydajność na innych komponentach)

"Niech ciemna strona będzie z tobą... "

3 polubienia

To trochę tak, jakby zadać pytanie o akwizycję, a następnie zaproponować nam "rozwiązania (stacja robocza)", które mogą nas wszystkich cudownie uratować...

a może się mylę...

10 polubień

Witam

Jakiś czas temu skromnie starałem się podzielić informacjami na temat wielowątkowości (po francusku z wykorzystaniem możliwości procesorów wielordzeniowych) na dwóch posiadanych przeze mnie maszynach. Tutaj znajdziesz plik PDF, w którym wszystko jest wyjaśnione

Zobaczysz, w jakich przypadkach w tym czasie używano procesorów wielordzeniowych.

Pozdrowienia

2 polubienia

Dziękuję, dziękuję, dziękuję, ... i kontynuujemy trochę, ...  

1) Olivier42 - nie, nic Ci nie sprzedaję , ... :) 

2) Widzę, że pytanie jest trochę... fala... więc 

Jeśli chodzi o części, powiedzmy, że model jest dobrze wykonany, Twoim zdaniem, gdzie są granice SolidWorks... zakres, na przykład od X tysiąca do Y tysiąca, ... Weźmy najlepsze warunki, a więc dobrze wykonany model, pasującą stację roboczą,... A jeśli chodzi o limity, jak myślisz, jakie są "granice", na przykład czas załadowania lub zapisania modelu, czas reakcji na zmiany, czas reakcji na obliczenia itp., ... (to tylko przykłady, ... ) 

och, w końcu, jest tu dużo SolidWorks, ale patrząc na pytanie, co myślisz o Inventor lub TopSolid kontra SolidWorks. 

I małe słowo "po co to pytanie", wychodzę od strony GPU/stacji roboczej i są scenariusze, gdzie po pewnej złożoności nie ma nic do zrobienia na poziomie marterialiów, .... W końcu to architektura oprogramowania blokuje, ...  

A wracając do wiadomości... Jest tego dużo, dziękuję. To prawda, dla wszystkich programów CAD/Modeling, wielordzeniowość nic nie robi, ... cóż, są aplikacje (symulacja, wizualizacja, ...), ale w przypadku CAD więcej niż 4-rdzeniowy nie jest tego wart, ... W przypadku karty graficznej zależy to w dużej mierze od aplikacji, a tam SolidWorks jest znacznie lepszy niż wynalazca, jeśli chodzi o wykorzystanie GPU.  Ale skonfigurowanie danych, które to potwierdzają, jest dość trudnym zadaniem...  

Tak więc, jeśli można znaleźć/przedyskutować "zakres" liczb elementów - oczywiście z warunkami, ...  To byłoby wspaniałe.

A kiedy można wygrać?

maszyna taka jak na przykład Celsius M770 , może być całkiem :)

2 polubienia

Witam

Gdy PW robi skróty takie jak ten

C'est vrai, pour tous les programmes de la CAO / 
Modeling, multicoeur ne fait rien, ... 
bon, il y a des applis (simulation, visualisation, ...) 
mais pour la CAO, plus qu'un 4-coeur ne vaut pas la peine,

Jestem oszołomiony.

Biorę SW, które znam trochę lepiej, ale są SW i SW na przykład jest duża luka między podstawową symulacją a symulacją SW professional premium, a jeśli zrobimy dodatkowo optymalizację topologiczną lub inne symulacje dynamiczne, jest to jeszcze bardziej przekonujące. Oczywiście zależy to w dużej mierze od wersji oprogramowania (dotyczy to również programu Inventor).

Gdy PW mówi

une plage, par exemple, entre X mille et Y mille, ...

Jest to zarówno sens, jak i brak sensu, ponieważ zależy to przede wszystkim od tego, czy robisz to statycznie, czy dynamicznie. Robię dużo przerywników filmowych i nie mam problemu z rzuceniem SW na kolana i doprowadzeniem go do szaleństwa.

Ważne jest, aby wiedzieć, że istnieją funkcje, których nigdy nie należy używać w zestawach dynamicznych.

Najmniejszy z moich plików to 800 sztuk i nierzadko zdarza się, że mam 3000 lub 4000.

Krótko mówiąc, jeśli chcesz mieć prezentację sprzedażową, po prostu musisz być rygorystyczny i dać sobie środki, aby to zrobić.

Klasyczną metodą jest analiza porównawcza. Aby Bench był skuteczny w przypadku CAD, konieczne jest rozpoczęcie od pliku głównego, który posłuży jako królik doświadczalny niezależnie od maszyny i oprogramowania.

Powiedzmy, że przy czterech głównych dostępnych na rynku powinno wystarczyć, aby móc porównać bez mówienia o ogromach.

Jeśli chcesz wiedzieć, jak zadać to pytanie i zainwestować w "plik główny" ( Meerschweinchen-Stammdossier    for PW ), kiedy mówię o mistrzu, to w rzeczywistości jest to kilku mistrzów tego samego złożonego montażu. Jedna lub części i podzespoły są wykonane jako gougniafiés, a druga, która byłaby najbardziej poprawna (tj. najmniej gadatliwa), poprzez użycie jak najmniejszej liczby funkcji i wyeliminowanie problematycznych funkcji.

Następnie, aby zrobić samą ławkę, istnieje wiele darmowych programów, które wiedzą, jak oskulować to, co dzieje się we wszystkich komponentach każdego komputera, a ponadto są w stanie przywrócić ślad czasowy.

Deutsche Qualität oder französischer gesunder Menschenverstand musisz wybrać.

Dobra, to tyle, aby rozpocząć lub podtrzymać dyskusję.

Pozdrowienia

2 polubienia

d.roger, M770 jest dobrze wykonany,  ... jeśli chodzi o design, najlepszy, jaki widziałem od Fujitsu. 

I faktycznie, to trochę odwraca się wokół tego pytania... Chcę scharakteryzować ograniczenia programów CAD - to jest 1 punkt...   i... dzięki tym informacjom zrozum również 1) jaki poziom stacji roboczej jest odpowiedni SolidWorks, Inventor, CATIA, .... oraz 2) gdzie są ograniczenia i korzyści płynące ze zwiększenia mocy stacji roboczej...  

Dziwny temat...

Oto kilka odpowiedzi: 

https://www.my-cad.fr/workstations-cao/

Dziwny temat...

Oto kilka odpowiedzi: 

https://www.my-cad.fr/workstations-cao/

2 polubienia

To zabawne, ta strona.... Będziesz musiał wysłać link do Olivier42.... :)

w rzeczywistości pytanie dotyczy bardziej punktu, w którym oprogramowanie CAD zanika pod względem wydajności, pomimo supermocy  stacji roboczej. 

Fajnie, ale ten link niczego nowego mnie nie uczy, dziękuję...

Jak już wspomniano w poprzednich komunikatach, konieczne jest oddzielenie zarządzania dużymi ASM od zarządzania obliczeniami symulacyjnymi (które dobrze wykorzystują rdzenie).

Przesłanie Zozo_mp jest bardzo istotne.

Kiedy wiemy, że będziemy pracować z dużymi ASM-ami, planujemy maszynę pod to (choć możemy to do pewnego stopnia obejść, dzięki metodologii).

Przykład: wolę wziąć przeciętną lub nawet wysoką stację roboczą.

Pracując w dużych ASM, zaczynasz od razu z właściwymi metodami (od pierwszych części, asm) i oczywiście unikasz znanych problematycznych funkcji (lub pożywienia w zasobach).

Następnie, w zależności od potrzeb w dużych ASM (pokaż szczegóły lub nie, zlokalizowane lub nie, lub model poziomu 1, model poziomu 2 itp.), użyjemy różnych metod dużych ASM, a nawet połączymy/zagnieżdżymy niektóre z nich...

Zaczyna się już od biblioteki, już ją projektujemy, planując użycie, potrzebę, która będzie w dużych końcowych ASM-ach...

Następnie, gdy dojdziesz do "końca" swojego komputera lub oprogramowania. Albo jest to dopuszczalne i pracujemy w ten sposób, trochę wiosłując...

Albo musisz przejrzeć swoje części i zastosowane metody (dla dużych asm).

Przykład połączenia dwóch metod dla dużej usługi ASM:

jeśli użyjemy metody A (80%) + metody B (20%) i to nie zadziała,

wypróbujemy metodę A (50%) + metodę B (50%)

W końcu istnieje tak wiele różnych metod (z zaletami/wadami) zarządzania dużymi ASM, że łatwo jest je ze sobą żonglować lub mieszać. Robić to, co musisz zrobić.

Tak więc, jak wspomniano wcześniej, dawanie monet z numerem X, Y asm, tak naprawdę nie ma sensu...

3 polubienia

tak pytanie hyper boat in + ten speudo PW (profesjonalna stacja robocza )

Nie widzimy, żeby coś miało się wydarzyć............................ ;-)

Jeśli chodzi o kwestię limitów, to tak jak ze wszystkimi narzędziami, trzeba je dobrze znać, aby dobrze z nich korzystać

Nie bierzemy ferari, żeby pojechać i zbierać ziemniaki na polu

I nie każdy jest w stanie prowadzić taki samochód, można szybko nawalić

Istnieją metodologie dla każdego rodzaju pracy

również dla CAD, m.in. Solidworks

Zobacz ten link : https://www.my-cad.fr/gros-assemblages-7-bonnes-pratiques-ouvrir solidworks-2017/

Zarządzanie dużymi złożeniami SolidWorks

Zarządzanie dużymi złożeniami SolidWorks

https://www.youtube.com/watch?v=2Ai7iJNYQMI

Potrzebujesz PROC z maksimum Giga Mini 3.4

z pref a a xeon

pamięć ESK i + idziemy do przodu w ciągu roku + potrzebujemy trochę

Karta graficzna PRO z certyfikatem SOLIDWORKS ditto top line

Dysk twardy SSD

Nie pracuj z przybornikiem

Stwórz swoją własną osobistą bibliotekę, aby umieścić ją na swoim twardym

itd.......... itd.......... itd..............

@+ ;-)

4 polubienia

zoro- bardzo  dobra robota PDF. Dziękuję. 

Olivier42 - mówisz, że nie ma sensu podawać limitu sztuk, ASM takiej a takiej wielkości, ale dla Ciebie co to jest duży ASM?

duży ASM?

Dla firmy będzie to kompletna maszyna ze wszystkimi szczegółami.

Po drugie, kompletna maszyna, ale uproszczone szczegóły.

Po drugie, maszyna jest tylko "nakrętką" w układzie fabrycznym

itd...

Przypomina mi to pytanie o osobę, która pracowała w przemyśle jądrowym i która wydawała się dotrzeć do końca metody, którą wybrała dla swoich dużych ASM.

Musiała mieć masy, i pokazać szczegóły 3D, podczas gdy myślę, że prawdopodobnie były inne metody bardziej dostosowane do jej potrzeb, z przykład pracą z uproszczonym (config asm zawierającym uproszczony w prt, itp...), a następnie zapamiętywaniem tylko obszarów, w których pracowała.

Refleksja pochodzi przede wszystkim od użytkownika (chyba, że lubi marnować czas) i jego wiedzy na temat oprogramowania.

Po co "ładować (przechowywać)" 100% maszyny, co zajmie 2-3h

Podczas gdy my będziemy pracować tylko nad 10-20%, a to może reprezentować wspomnienie 10-15 minut...

Metodyki + (dobra) znajomość oprogramowania + doświadczenie

4 polubienia

Ach, ach!!!!!! Mam początek odpowiedzi!! JEDEN KAWAŁEK!!  

wystarczy jedna część, aby mój komputer był błędny. Ten jest dell PRECISION 5810, który ma miesiąc na zepsucie wszystkiego!! Mam nieco skomplikowaną część w złożonej blasze i kawałek w częściach, dobrze po około 50 funkcjach komputer ma problemy!! :D

Cdt

edit: Po podliczeniu na razie jest 112 funkcji i jestem na Solid 2015 Sp5 pod windaube 10.

3 polubienia

no cóż @G

przynajmniej znalazłeś granice komputera ;-)

Będziesz musiał znaleźć inny solucję ;-)

@+

2 polubienia