Solidworks zawiesza się lub daje dostęp do funkcji (wyciągnięcie, wgłębienie, powtórzenie, fazowanie itp.)gdy spełnione są warunki wymagane do wykonania funkcji.
Jest to oczywiste, kiedy chcesz wyciągnąć szkic, a szkic nie jest zgodny
Nie skupiam się na powtórzeniach i wiem, że nie korzystamy z tej funkcji na etapie utworu, ale co mnie niepokoi, otwieram zespół, który nie ma żadnych wad, nie mam otwartej żadnej innej części czy zespołu i widzę, że jeśli chcę poćwiczyć powtarzanie części mojego zespołu, to Nie mam dostępu do tej funkcji, w rozwijanej liście rozwijanej niektóre funkcje są zamrożone: ekstruzja, powłoka, powtórzenie liniowe
Jeśli zgadzam się z ekstruzją i powłoką, nie zgadzam się z powtórzeniem
Z drugiej strony, jeśli wracam do praktyki powtarzania, to nigdy nie spotkałem się z żadną niespójnością między liczbą powtórzonych utworów a ilością ogłoszoną w nomenklaturze.
Zawsze uważałem, że powtarzanie zmniejsza ciężar rysowania, co doprowadziło mnie do tej praktyki.
Nieufnie podchodzę tylko do komponentów symetrycznych.
To normalne... Są to funkcje, które mają zastosowanie do części, a nie do złożenia, chyba że edytuje się część w złożeniu... Jedynym, który sprawdza się w montażu, jest usuwanie materiału, ponieważ można go udostępnić w kilku pomieszczeniach...
Czy próbowałeś naprawić oprogramowanie??? Wykonując następujące czynności:
Panel sterowania\Wszystkie panele sterowania\Programy i funkcje, a następnie kliknij prawym przyciskiem myszy solidworks i zmodyfikuj, a następnie Napraw indywidualną instalację (na tym komputerze)
Czy po przejściu przez menu Wstaw tekst masz dostęp do funkcji, które Cię interesują?
Mam wrażenie, że skonfigurowałeś swoje ikony i umieściłeś funkcje trybu części w trybie montażu....
Prawdopodobnie się mylę, ponieważ miałbyś ten problem od dawna, ale jeśli kiedykolwiek to zrobiłeś ostatnio, może to być wyjaśnienie.
Spróbuj więc sprawdzić, czy wszystko jest w porządku, przechodząc przez menu Wstaw lub wyświetlając karty Widok/pasek narzędzi/ i sprawdź menedżera poleceń, aby zobaczyć, czy ikony są tutaj aktywne.