Dostęp do zapisu parts.prtdot

Witam @Tous

Zaktualizowałem ten szablon, ale nie chce mnie zaktualizować.

Pod pretekstem, że nie mam praw.

Jestem w trybie jednego użytkownika i ten plik part.prtdot jest tylko do odczytu

Stworzyłem również PART GARPA.prtdot i znowu nie ma sposobu, aby umieścić go w tym samym miejscu, co part.prtdot pierwotnie zarządzany przez SW. W rezultacie, gdy robię nową część, nie proponuje mi dwóch możliwych modeli (tego dla SW i tego dla firmy.

Zrozumiałe jest, jak zaktualizować plik part.prtdot (to samo dotyczy ASM i MEP).

Jako, że są to funkcje, które nigdy mnie nie interesowały, już nie wiem jak to zrobić. :-)  :-) Dodatkowo od tego roku nie jestem już w konserwacji, więc nie mam dostępu do gorącej linii.

Z góry dziękuję za przyszłą pomoc.

Pozdrowienia

Witaj zozo,

Aby odpowiedzieć na swój problem, musisz zapisać żądane pliki programowe jako kropkę w odpowiednim katalogu wyszukiwania w opcjach "domyślne szablony", a będziesz mieć listę plików, których dotyczy problem, które muszą wskazywać właściwe miejsce dla twoich plików kropkowych, więc będziesz mieć również aktualizację swojej kropki.

Zobacz załączony zrzut ekranu.

Informuj mnie na bieżąco.

@+

AR.

2020-06-24_153958.png
2 polubienia

Witaj A.R

Dziękuję za pomoc, bo mam kłopoty.

W opcjach mam tak

C:\Program Files\SOLIDWORKS Corp\SOLIDWORKS\lang\english\Tutorial\draw.drwdot

Ale w tym przypadku chcę zarejestrować part.prtdot

On mi to mówi

Nawiasem mówiąc, zastanawiamy się, dlaczego jest w samouczku, ale hej. ;-)

Pozdrowienia

2020-06-24_16_56_35-solidworks_premium_2019_sp5.0_-_part_garpa.prtdot.jpg

Cóż, udało mi się utworzyć garpa.prtdot w tym samym katalogu co part.prtdot, ale robiąc to z menedżera plików WIndows, który powiedział mi, że muszę mieć uprawnienia administratora, ale po prostu musiałem powiedzieć tak, aby to zadziałało. (Muszę być domyślnie w trybie admina pod W10)

Otworzyłem nową część i sugeruje to, że używam part.prtdot   lub Garpa.prtdot w trybie eksperta.

Wybranie Garpa.prtdot skłoniło mnie do stworzenia części z parametrami, które zmodyfikowałem.

Tak więc przed modyfikacją szablonu dla MEP lub ASM, chciałbym naprawić ten problem z uprawnieniami administratora, ale pod oprogramowaniem, zamiast wykonywać manewr DIY.

Mam jeszcze jeden problem, ale opowiem Wam o nim później  ;-)

Dziękuję za pomoc

Pozdrowienia

Ha!!!! Musisz zobaczyć swoje dostępy do sieci lub ustawić się jako administrator.

Albo idź do informatyka, bo komputery sieciowe to 2 światy...

lub miażdży się niepewnie lub zmienia ścieżkę i w opcjach kieruje je we właściwe miejsce.

Będę patrzeć jutro, aby zobaczyć ...@+.

1 polubienie

Witam

Czy próbowałeś uruchomić Solidwork w trybie administratora (kliknij prawym przyciskiem myszy SolidWorks, a następnie uruchom jako administrator), jeśli nie masz takiej opcji, musisz przejść do folderu instalacyjnego i zobaczyć bezpośrednio w aplikacji (nie w skrócie)

3 polubienia

Dobry wieczór Zozo,

Jak say@dpsindustriel3 musisz uruchomić w trybie administratora. 

Należy również sprawdzić, czy folder zawierający modele solidworks nie jest folderem tylko do odczytu.

Cdlt powiedział:

3 polubienia

Witaj ZOZO,

Czy miałeś czas, aby wyrzucić lub przetestować aktualizację pliku kropkowego?

@+.

AR

Zamiast majstrować przy konkretnych (a więc chronionych) katalogach Windows/SW, wolę tworzyć katalogi w znanym, łatwo dostępnym (nie na dole drzewa) i "zapisalnym" miejscu.

Ponieważ muszę zarządzać zarówno wersjami, jak i klientami, mam takie drzewo:
- Klasa SW2017
    - Klient 1
    - Klient 2
    -...
    -Kolory
        + 1 kolory klienta
    -Materiałów
        + 1 Materiały klienta
        + 2 materiały klienta
    - Spawane profile konstrukcyjne
- Klasa SW2018
    - Klient 35
    -klient...
    -Kolory
        + 35 kolorów klienta
    -Materiałów
        + 35 materiałów klienta
        + 50 materiałów klienta
    - Spawane profile konstrukcyjne

Ponieważ wszystko to jest przechowywane na serwerze NAS, na poziomie komputera użytkownika, mam dysk logiczny dla biznesu, jeden na poprzedni bałagan itp

1 polubienie

Witam @tous

Dzisiaj pracuję nad tematem tego wpisu. ;-)

@stefbeno Dzięki za informację, zrobię to w ten sposób, co zapobiegnie mojej dezorientacji podczas zmiany wersji SW. Rzeczywiście, chciałbym odzyskać stary model i jest mi go przykro, ponieważ odnosi się do struktury drzewa, która już nie istnieje. Stąd zainteresowanie pracą m.in. w trybie Admina.

Więc dzisiaj zamierzam wszystko cofnąć i umieścić modele PART, ASM i DRW oraz skorzystać z formularza własności.

Odezwę się do Was niedługo ;-)

Dziękuję @tous za cenną pomoc.

Pozdrowienia

1 polubienie

Cze wszystkim

Rzeczywiście, musisz przejść w tryb administratora.   Dziękuję @A.R i @dpsindustriel3 i oczywiście @yannick.little

Z drugiej strony, co nie jest trywialne, ale bardzo logiczne, jeśli rozumiesz rolę systemu Windows.

Dla większej precyzji: Musisz to zrobić z poziomu systemu Windows i menu Start. Musisz przejść do SW 2019, ale zamiast kliknąć prawym przyciskiem myszy, musisz kliknąć lewym przyciskiem myszy, co otwiera podmenu, w którym możesz wybrać "Uruchom jako administrator".

Stamtąd możesz przechowywać szablony w dowolnym miejscu, albo w domyślnej lokalizacji oprogramowania, albo, jak bardzo sprytnie sugeruje , @Stefbeno w osobnych  katalogach, a więc neutralnych w stosunku do każdej nowej wersji oprogramowania. Zamierzam użyć tej metody.

Pozdrowienia

Aby ukończyć:
- Wybierz opcję Otwórz lokalizację pliku.
- Kliknij prawym przyciskiem myszy/właściwości/kompatybilność:

zaznacz "Uruchom jako administrator"

Program będzie wtedy systematycznie uruchamiany w trybie administratora.
Pamiętaj również, że oprogramowanie zaleca obniżenie poziomu bezpieczeństwa w panelu "Ustawienia kontroli konta użytkownika" (co jest aberracją z punktu widzenia bezpieczeństwa)...

2 polubienia