Zaktualizowałem ten szablon, ale nie chce mnie zaktualizować.
Pod pretekstem, że nie mam praw.
Jestem w trybie jednego użytkownika i ten plik part.prtdot jest tylko do odczytu
Stworzyłem również PART GARPA.prtdot i znowu nie ma sposobu, aby umieścić go w tym samym miejscu, co part.prtdot pierwotnie zarządzany przez SW. W rezultacie, gdy robię nową część, nie proponuje mi dwóch możliwych modeli (tego dla SW i tego dla firmy.
Zrozumiałe jest, jak zaktualizować plik part.prtdot (to samo dotyczy ASM i MEP).
Jako, że są to funkcje, które nigdy mnie nie interesowały, już nie wiem jak to zrobić. :-) :-) Dodatkowo od tego roku nie jestem już w konserwacji, więc nie mam dostępu do gorącej linii.
Aby odpowiedzieć na swój problem, musisz zapisać żądane pliki programowe jako kropkę w odpowiednim katalogu wyszukiwania w opcjach "domyślne szablony", a będziesz mieć listę plików, których dotyczy problem, które muszą wskazywać właściwe miejsce dla twoich plików kropkowych, więc będziesz mieć również aktualizację swojej kropki.
Cóż, udało mi się utworzyć garpa.prtdot w tym samym katalogu co part.prtdot, ale robiąc to z menedżera plików WIndows, który powiedział mi, że muszę mieć uprawnienia administratora, ale po prostu musiałem powiedzieć tak, aby to zadziałało. (Muszę być domyślnie w trybie admina pod W10)
Otworzyłem nową część i sugeruje to, że używam part.prtdot lub Garpa.prtdot w trybie eksperta.
Wybranie Garpa.prtdot skłoniło mnie do stworzenia części z parametrami, które zmodyfikowałem.
Tak więc przed modyfikacją szablonu dla MEP lub ASM, chciałbym naprawić ten problem z uprawnieniami administratora, ale pod oprogramowaniem, zamiast wykonywać manewr DIY.
Mam jeszcze jeden problem, ale opowiem Wam o nim później ;-)
Czy próbowałeś uruchomić Solidwork w trybie administratora (kliknij prawym przyciskiem myszy SolidWorks, a następnie uruchom jako administrator), jeśli nie masz takiej opcji, musisz przejść do folderu instalacyjnego i zobaczyć bezpośrednio w aplikacji (nie w skrócie)
Zamiast majstrować przy konkretnych (a więc chronionych) katalogach Windows/SW, wolę tworzyć katalogi w znanym, łatwo dostępnym (nie na dole drzewa) i "zapisalnym" miejscu.
Ponieważ muszę zarządzać zarówno wersjami, jak i klientami, mam takie drzewo: - Klasa SW2017 - Klient 1 - Klient 2 -... -Kolory + 1 kolory klienta -Materiałów + 1 Materiały klienta + 2 materiały klienta - Spawane profile konstrukcyjne - Klasa SW2018 - Klient 35 -klient... -Kolory + 35 kolorów klienta -Materiałów + 35 materiałów klienta + 50 materiałów klienta - Spawane profile konstrukcyjne
Ponieważ wszystko to jest przechowywane na serwerze NAS, na poziomie komputera użytkownika, mam dysk logiczny dla biznesu, jeden na poprzedni bałagan itp
@stefbeno Dzięki za informację, zrobię to w ten sposób, co zapobiegnie mojej dezorientacji podczas zmiany wersji SW. Rzeczywiście, chciałbym odzyskać stary model i jest mi go przykro, ponieważ odnosi się do struktury drzewa, która już nie istnieje. Stąd zainteresowanie pracą m.in. w trybie Admina.
Więc dzisiaj zamierzam wszystko cofnąć i umieścić modele PART, ASM i DRW oraz skorzystać z formularza własności.
Rzeczywiście, musisz przejść w tryb administratora. Dziękuję @A.R i @dpsindustriel3 i oczywiście @yannick.little
Z drugiej strony, co nie jest trywialne, ale bardzo logiczne, jeśli rozumiesz rolę systemu Windows.
Dla większej precyzji: Musisz to zrobić z poziomu systemu Windows i menu Start. Musisz przejść do SW 2019, ale zamiast kliknąć prawym przyciskiem myszy, musisz kliknąć lewym przyciskiem myszy, co otwiera podmenu, w którym możesz wybrać "Uruchom jako administrator".
Stamtąd możesz przechowywać szablony w dowolnym miejscu, albo w domyślnej lokalizacji oprogramowania, albo, jak bardzo sprytnie sugeruje , @Stefbeno w osobnych katalogach, a więc neutralnych w stosunku do każdej nowej wersji oprogramowania. Zamierzam użyć tej metody.
Aby ukończyć: - Wybierz opcję Otwórz lokalizację pliku. - Kliknij prawym przyciskiem myszy/właściwości/kompatybilność: zaznacz "Uruchom jako administrator"
Program będzie wtedy systematycznie uruchamiany w trybie administratora. Pamiętaj również, że oprogramowanie zaleca obniżenie poziomu bezpieczeństwa w panelu "Ustawienia kontroli konta użytkownika" (co jest aberracją z punktu widzenia bezpieczeństwa)...