Stal dwuchromianowa Solidworks

Cześć wszystkim, 

Oto jeszcze jedno pytanie dotyczące materiałów w Solidworks. 

Szukam odpowiednika stali dwuchromianowej - głównie klasy 8.8 - do tworzenia.

Czy ktoś ma jakieś wskazówki, które mógłby mi przekazać w tym kierunku? Mogę znaleźć tylko znormalizowane oznaczenia, takie jak 34CrMo4 lub E235... Jaki jest rozmiar materiału, którego szukam?

Powodzenia w realizacji projektów, 

Schpampz powiedział:

To zależy od tego, czy zamierzasz wykonywać z nim obliczenia, czy nie.

Jeśli nie wykonujesz żadnych obliczeń (poza masą), biorę jeden (prawie przynajmniej, po prostu unikam egzotyki), który kopiuję, zmieniam nazwę i ewentualnie modyfikuję wygląd.

A priori żadnych obliczeń poza masą, ale nigdy nie wiadomo... jeśli istnieje odpowiednik, chciałbym go znaleźć lub przynajmniej mieć charakterystykę stali BI, aby wiedzieć, która z nich jest właściwa

Stal dwuchromianowa to normalna stal z obróbką, więc dla mnie właściwości mechaniczne pozostają mniej więcej takie same i pozostają te same materiały.

Nawet jeśli chodzi o gorącą galwę, prawdą jest, że jej właściwości mechaniczne nadal się zmieniają.

Jeśli myślisz, że kiedykolwiek wykonasz jakieś obliczenia, musisz wziąć stal, której Re odpowiada klasie (http://www.technocalcul.com/FR/resistance_meca_vis.html).

@Sbadenis: Jaki jest wpływ galvy lub bichormatage na charakterystykę?

1 polubienie

Z pamięci bichromianowanie w żaden sposób nie płynie. Z drugiej strony cynkowanie ogniowe (450°) sprawia, że stal jest nieco mocniejsza niż stal ocynkowana ogniowo.

Dziękuję za odpowiedzi! Zamierzam stworzyć materiał w SolidWorks i nadać mu wygląd podobny do dwuchromianowego. Powodzenia!