remyd
29 Kwiecień 2015 13:28
1
Witam
W jednym z moich zespołów chciałbym dodać szwy pachwinowe (nie proste szwy spawalnicze), ale chodzi o to, że opcji w ogóle nie ma.
W moich poprzednich montażach nie miałem żadnych problemów, miałem taką opcję i skorzystałem z niej kilka razy.
Po badaniach wydaje mi się, że to dlatego, że moje "środowisko lutownicze" nie jest aktywowane.
Więc chciałbym wiedzieć, czy to jest to? A jeśli nie, jakie jest rozwiązanie?
Dziękuję!
Witam
Czy próbowałeś wstawiać szwy spawalnicze za pomocą funkcji wstawiania/montażu/szwu spawalniczego...?
pl
29 Kwiecień 2015 13:45
3
Witam
Myślę, że musi to być spawany element konstrukcyjny:
Wstawianie > konstrukcji spawanych > elementów spawanych mechanicznie
Spoiny wydają się działać nawet bez części spawanych mechanicznie (patrz zdjęcie).
Jaką kolejność składasz, aby wstawić szwy spawalnicze?
screenshot1436.jpg
1 polubienie
remyd
29 Kwiecień 2015 14:02
5
Tak, znam ten typ lutu, ale to nie jest to, co chcę wstawić, znajdź dołączone dwa różne rodzaje lutu.
Problem polega na tym, że jeden z rodzajów spoin (Spoina pachwinowa) nie zawsze jest aktywny, chciałbym wiedzieć dlaczego i jak go aktywować?
"Normalne" spawanie:
Pożądane spawanie:
"Ściegi spoiny pachwinowej" (zielone logo określające bryły objętościowe) znajdują się tylko na poziomie części, "ściegi spoiny" (żółte logo przedstawiające tylko szew) znajdują się w częściach i zespołach.
4 polubienia
fifi69
2 Czerwiec 2015 07:47
7
Witam
Szukając dokładnie odpowiedzi na Twój problem, znalazłem nieco niekonwencjonalne rozwiązanie, aby uzyskać spoiny pachwinowe, a nie szwy spawalnicze.
1/ Stworzyłem każdą z moich spawanych części
2/ Utworzyłem część, w której wstawiłem każdą z części składających się na mój spawany zespół i ustawiłem je zgodnie z pożądanymi kryteriami.
3/ Aktywowałem zakładkę Konstrukcje spawane
4/ Wstaw ścieg spoiny pachwinowej (dodany w menu ręcznym, ponieważ standardowo niewidoczny, ale dostępny za pomocą menu rozwijanych
> wprowadź wybrany przez siebie typ przewodu
5/ Części nie mogą być modyfikowane w części spawanej (części pochodne).
ale interakcja modyfikacji części jest zachowana w części spawanej (zmiana wymiarów itp. zachowane połączenie)
Elementy utworzone w części spawanej nie są przenoszone na elementy bazowe.
Wadą jest to, że nie znalazłem, jak zrobić zestawienie materiałów dla części spawanych.
To może być Twoje rozwiązanie!
1 polubienie