Włącz środowisko

Witam

W jednym z moich zespołów chciałbym dodać szwy pachwinowe (nie proste szwy spawalnicze), ale chodzi o to, że opcji w ogóle nie ma.

W moich poprzednich montażach nie miałem żadnych problemów, miałem taką opcję i skorzystałem z niej kilka razy.

Po badaniach wydaje mi się, że to dlatego, że moje "środowisko lutownicze" nie jest aktywowane.

Więc chciałbym wiedzieć, czy to jest to? A jeśli nie, jakie jest rozwiązanie?

Dziękuję!

Witam

Czy próbowałeś wstawiać szwy spawalnicze za pomocą funkcji wstawiania/montażu/szwu spawalniczego...?

Witam

Myślę, że musi to być spawany element konstrukcyjny:

Wstawianie > konstrukcji spawanych > elementów spawanych mechanicznie

Spoiny wydają się działać nawet bez części spawanych mechanicznie (patrz zdjęcie).

Jaką kolejność składasz, aby wstawić szwy spawalnicze?

screenshot1436.jpg
1 polubienie

Tak, znam ten typ lutu, ale to nie jest to, co chcę wstawić, znajdź dołączone dwa różne rodzaje lutu.

Problem polega na tym, że jeden z rodzajów spoin (Spoina pachwinowa) nie zawsze jest aktywny, chciałbym wiedzieć dlaczego i jak go aktywować?

"Normalne" spawanie:

Pożądane spawanie:

"Ściegi spoiny pachwinowej" (zielone logo określające bryły objętościowe) znajdują się tylko na poziomie części, "ściegi spoiny" (żółte logo przedstawiające tylko szew) znajdują się w częściach i zespołach.

4 polubienia

Witam

Szukając dokładnie odpowiedzi na Twój problem, znalazłem nieco niekonwencjonalne rozwiązanie, aby uzyskać spoiny pachwinowe, a nie szwy spawalnicze.

1/ Stworzyłem każdą z moich spawanych części

2/ Utworzyłem część, w której wstawiłem każdą z części składających się na mój spawany zespół i ustawiłem je zgodnie z pożądanymi kryteriami.

3/ Aktywowałem zakładkę Konstrukcje spawane

4/ Wstaw  ścieg spoiny pachwinowej (dodany w menu ręcznym, ponieważ standardowo niewidoczny, ale dostępny za pomocą menu rozwijanych

> wprowadź wybrany przez siebie typ przewodu

5/ Części nie mogą być modyfikowane w części spawanej (części pochodne).

ale interakcja modyfikacji części jest zachowana w części spawanej (zmiana wymiarów itp. zachowane połączenie)

Elementy utworzone w części spawanej nie są przenoszone na elementy bazowe.

Wadą jest to, że nie znalazłem, jak zrobić zestawienie materiałów dla części spawanych.

To może być Twoje rozwiązanie!

1 polubienie