Przypisywanie wartości do istniejącej konfiguracji za pomocą makra (SolidWorks 2020)

Witam

Mam nadzieję, że ludzie będą w stanie mi pomóc i że temat nie jest już otwarty gdzie indziej.

Aby wyjaśnić moje żądanie, zamodelowałem część (sprężynę), która jest zarządzana przez makro. Gdy otwieram plik i aktywuję makro, pojawia się mój formularz użytkownika, który umożliwia mi wypełnienie kilku elementów. Po wypełnieniu różnych elementów przeprowadzam walidację, a mój dokument jest aktualizowany.

W tym momencie pojawia się mój problem, ten plik ma kilka konfiguracji, które odpowiadają kilku stanom mojej sprężyny (stan wolny, skompresowany i X pozycji roboczych). Do tej pory w moim formularzu użytkownika zarządzałem tylko darmową długością. Chciałbym mieć możliwość tworzenia innych pól, które odpowiadałyby różnym stanom podlegającym mojej jurysdykcji, a tym samym powiązania z nimi odpowiedniej wartości. Idealnie byłoby, gdyby istniały 3 podstawowe stany (Długość swobodna, Długość bloku i Długość robocza 1). I tak, aby wartość, którą wpisuję w każdym polu, mogła być przypisana do odpowiedniej konfiguracji.  Do tej pory nie mogę powiązać wprowadzonych wartości z konkretną konfiguracją. 

Jeśli eksperci z solidworks VBA pracowali już nad tym tematem lub równoważnym, jestem mocno zainteresowany ich pomocą.

Z góry dziękuję

macro_ressort.jpg

Witaj Benoît,

Biorąc pod uwagę Twój przykład sprężyny odrzuconej w 3 istniejących wcześniej konfiguracjach, proponuję makro, które przypisuje do każdej konfiguracji inną długość, z których każda jest wprowadzona w TextBox formularza użytkownika.

Pozdrowienia

dimensionconfig.zip
1 polubienie

Witaj m.blt,

Dziękuję za pomoc, dokładnie odpowiada na moją potrzebę.

Próbowałem więc wziąć twój przykład i wstawić go do mojego istniejącego makra. Wydaje mi się, że wszczepiłem elementy we właściwe miejsca, jednak po uruchomieniu makra pojawia się komunikat o błędzie informujący mnie, że zmienna nie jest zdefiniowana. I nie mogę rozgryźć, który to jest.

Poza tym twoje makro wygląda znacznie prościej niż moje, więc zastanawiam się, czy nie mam w nim elementów super-flow, czy też napisałem swoje linie w odpowiednich miejscach.

Umieściłem mój plik roboczy z makrem. Może będzie to łatwiejsze dla naszych wymian.

PS: Zaczynam od makro, doszedłem do tego po wielu badaniach i próbach. Zarządzanie konfiguracją to dla mnie kolejny poziom ^^.

ressort_parametrable.zip

Witam

Łączenie kodów makr o różnym pochodzeniu nie zawsze jest łatwe...
Do tej wiadomości dołączona jest funkcjonalna i skomentowana wersja.

Powodzenia.

ressortparametrablev2.zip
2 polubienia

Wielkie dzięki m.blt, to rozwiązuje temat.

Nadal muszę wymyślić, jak zarządzać moją funkcją mielenia dla każdej konfiguracji , a makro będzie w pełni operacyjne.

Przyjmuję do wiadomości komentarze , które mi zostawiłeś na temat moich przyszłych projektów, w których chciałbym zarządzać za pomocą makra.

Jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas i rady^^