Wyświetlanie wymiaru Ø na osi

Witam

Chciałbym mieć możliwość wyświetlenia mojego wymiaru średnicy z linią mocowania do osi obrotu, tak jak na załączonym obrazie (wykonanym na topsolid) jest to możliwe na SW bez przechodzenia przez ręczną wartość wymiaru (do tej pory przeżuwam wymiarując jako promień i mnożąc przez 2 wartość, i dodanie znaku Ø)

Dziękuję

cote_demi-diametre.png

Witam

Linię objaśnienia i linię wymiarową można ukryć, klikając prawym przyciskiem myszy.

Otrzymasz wynik w PC

CDLT powiedział:

cotation.png
5 polubień

Poniżej znajdują się menu, które pojawiają się po kliknięciu prawym przyciskiem myszy opcji Linia pomocnicza i Linia wymiarowa.

cacher_ligne_de_rappel.png
cacher_ligne_de_cote.png
2 polubienia

Dzięki za tę wskazówkę.

Jedynym przypadkiem, w którym to nie działa, jest sytuacja, w której nie mogę mieć moich dwóch odniesień do utworzenia wymiaru średnicy (na przykład w niesymetrycznym widoku przekroju poprzecznego) i musiałbym odwołać się bezpośrednio do osi obrotu, zmuszając ją do wymiarowania w średnicy, a nie w promieniu. Czy to możliwe?

Dziękuję

Poprzez wymiar zaimportowany z 3D powinien działać normalnie.

Szkic będzie musiał znajdować się w płaszczyźnie przekroju.

1 polubienie

Witam

"Jedynym przypadkiem, w którym to nie działa, jest sytuacja, w której nie mogę użyć moich dwóch odniesień do utworzenia wymiaru średnicy (na przykład w niesymetrycznym widoku przekroju poprzecznego) i musiałbym odwołać się bezpośrednio do osi obrotu, zmuszając ją do wymiarowania w średnicy, a nie w promieniu. Czy to możliwe?"

Jeśli widok zostanie ustawiony na tyle duży, aby można było zobaczyć całą średnicę i później go zmniejszyć, to zadziała. Używamy tej sztuczki głównie na widokach szczegółów lub po prostu musimy zmodyfikować szkic tego widoku szczegółowego.

3 polubienia

Witam

Zainspirowany moim samouczkiem, jest to wykonalne.

https://www.lynkoa.com/contenu/comment-coter-une-grande-longueur-dans-une-vue-de-d%C3%A9tail-0

Niech Moc będzie z wami.

5 polubień