Witam
W Solidworks 2012 chciałbym wyświetlić moje osie odniesienia w moich złożeniach, ale kiedy klikam "pokaż/ukryj obiekty drzewa", nie możesz wybrać, czy chcesz pokazać osie, czy nie, i nie mogę znaleźć, gdzie wybrać tę opcję.
Dziękuję.
Witam
W Solidworks 2012 chciałbym wyświetlić moje osie odniesienia w moich złożeniach, ale kiedy klikam "pokaż/ukryj obiekty drzewa", nie możesz wybrać, czy chcesz pokazać osie, czy nie, i nie mogę znaleźć, gdzie wybrać tę opcję.
Dziękuję.
Przede wszystkim musi być pokazana Twoja oś odniesienia. Następnie pojawia się na zielono na drzewie. Następnie musisz pokazać osie: Display/Axes. Jeśli nie masz dostępu do tej drugiej opcji, odznacz opcję Pokaż/Ukryj wszystkie typy.
Określiłem go niepoprawnie, chcę, aby folder osi referencyjnej w drzewie był wyświetlany. Sprawdzając siekiery, nie widzę folderu w drzewie. Kiedy tworzę część, pojawia się ona, ale gdy tworzę zespół, nie ma jej tam.
Poproszę mały zrzut ekranu?
Nie sądzę, aby możliwe było wyświetlenie takiego folderu na górze w zestawie.
Jeśli część znajduje się w złożeniu, ma dostęp pod częścią (musisz ją rozwinąć za pomocą najwięcej).
Naprawdę nie rozumiem: pokazujesz zespół, który nie zawiera Twojej części z oparciem?!?
Po wstawieniu części do zespołu będziesz musiał przewinąć drzewo części za pomocą +, aby zobaczyć ten folder. Jeśli nadal nie widzisz swojego folderu, kliknij prawym przyciskiem myszy pierwszy wiersz zestawu / Widoku drzewa / Pokaż elementy (patrz obraz).
Nie chcę mieć osi mojej części, ale osie odniesienia mojego zespołu. W niektórych zestawach, które pobrałem, ten folder "Axes_Ref" pojawia się poniżej "origin", ale kiedy tworzę zestaw, nie pojawia się. Natomiast pojawia się, gdy tworzę pracę.
Jest to zdecydowanie związane z twoimi modelami. W modelu części musi być ten folder, a nie w modelu zespołu (lub więcej, jeśli mają go starsze złożenia!).
Musisz więc zmodyfikować model zespołu, aby przerobić ten folder i osie. Wasze przyszłe zgromadzenia będą zawierały te elementy.
Zgadzam się z Benoit.LF :
Szablony dokumentów wymagają modyfikacji, zobacz tutaj:
http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Document_Templates.htm
Lub tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=EzYDGFzLZgM
Cześć, jeśli tak myślę, utworzyłeś jedną lub więcej osi referencyjnych w swoim zespole i próbujesz je znaleźć w swoim pokoju! Aby to zrobić, przed utworzeniem kołków odniesienia w zespole należy edytować daną część i wstawić do niej osie, wymuszając je w zespole! i zwykle znajdujemy je później!
Nie na temat czy nie?
Musisz utworzyć część, która zawiera tylko osie odniesienia, a następnie możesz ją wyświetlać, ukrywać lub edytować według własnego uznania.
Rzeczywiście, musi to być problem z szablonem planu, ale we właściwości dokumentu nie mogę znaleźć, jak wyświetlić moje osie w drzewie. Jakieś pomysły?
Najprostszym sposobem byłoby porównanie modelu pod kątem zespołów i części!
Myślę, że musisz je odtworzyć za pomocą Wstawiania/Geometrii odniesienia/Osi, a następnie wybierz je w drzewie i kliknij prawym przyciskiem myszy "Dodaj do nowego folderu".
Edit 11:29: Zobacz obrazek
W swoim zespole tworzysz nowe osie identyczne z tymi w części i pojawią się one w drzewie złożenia!
W rzeczywistości musisz zmodyfikować szablon dokumentu i nie można go znaleźć we właściwościach dokumentu!
Podczas tworzenia nowego zespołu utwórz folder i umieść w nim plany, a następnie zapisz szablon dokumentu podrzędnego:
http://help.solidworks.com/2013/french/SolidWorks/sldworks/t_creating_a_template.htm