Wyświetlanie ukrytych linii na rysunku - Typ obrysu

Witam

W jaki sposób można zmienić rodzaj pociągnięć?

Jestem nowy w SW i uważam, że wyświetlanie kafelkowych linii (ukrytych linii) jest naprawdę okropne...

Długie pociągnięcia z długimi odstępami.

Zamieszczam zrzuty ekranu, aby zilustrować mój punkt widzenia.

Z góry dziękuję za pomoc.

Anthony

Witam

Powinieneś przełączyć się na "Pozorne ukryte linie" zamiast "Szkielet". Wtedy wybór jakości wpływa na wyświetlacz.

mep_lignes_cachees.png
1 polubienie

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Jestem już w tym trybie "widoczne ukryte linie"...

Ale rzeczywiście wynik bardzo różni się od twojego ...

Nie rozumiem.

Możesz spojrzeć na opcje systemowe po tej stronie

lignes_pointilles.png
1 polubienie

Witam

Zajrzyj też do podstawowych parametrów, nigdy nie wiadomo.

Po tym skłaniam się bardziej w kierunku problemu skalowania kresek (wyglądają na bardzo długie na twoim rysunku w porównaniu z częścią).

Może poniżej opcji widoku wybierz "Wysoka jakość", jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.

1 polubienie

Dziękujemy za odpowiedź!

Dobrze mi było w kropkowanych ukrytych krawędziach.

Ale dla stycznych krawędzi pod spodem umieściłem mieszane linie i łącznik.

A 2. zakładka, byłem w pozornie ukrytych liniach, zmieniłem na usunięte, ale to nic nie zmieniło...

Załączam ostateczny print screen. 

Po prostu zamknąłem pokój i oprogramowanie, aby sprawdzić, czy coś się zmieniło, ale nic.

Owszem, mam wrażenie, że to problem skali, ale są one czarne jak widoczne linie, a nie szare.

1 polubienie

Stworzyłem nowy pokój na wszelki wypadek, aby zobaczyć, mam ten sam problem...

1 polubienie

Witam

Ustawienia wyświetlania opcji ogólnych mają wpływ tylko na obraz 3D. Zazwyczaj, z wyjątkiem błędu (która wersja oprogramowania?), ustawienie stylu wyświetlania na "Usunięto ukryte linie" powoduje wyświetlenie widoków bez ukrytych krawędzi.

Powinieneś spojrzeć bezpośrednio w opcje rysunku, w jaki sposób style linii są ustawione dla wyświetlanego problemu z długością.

param_lignes.jpg
2 polubienia

Witaj Cyrylu,

Zgadza się!

Wszystkie moje ustawienia są tam złe, nie wiem dlaczego.

Posiadam najnowszą wersję oprogramowania SW Connected, które zostało nabyte tydzień temu

Czy ktoś może mi podać wartości dla każdej linii, którą mam skopiować, proszę :)

Z góry dzięki!

1 polubienie

To tyle z mojej strony (wartości są mniejsze, ale pracuję na skali 1 jeśli gra)

Zasadniczo wystarczy zmniejszyć swoje wartości o 10, na przykład zobaczysz, czy Ci to odpowiada.

1 polubienie

Uważaj, to jest w modelach. Zachowaj ostrożność, aby zapisać szablon (DRWDOT), w przeciwnym razie problem powróci. Oto, co mam domyślnie w moich szablonach:

Ciąg dalszy: A,12

Linia przerywana: A,0,25,-0,125

Mieszane i kreski: A,1,25,-0,25,0,25,-0,25,0,25,-0,25

Mieszany: A,1,25,-0,25,0,25,-0,25

Mieszane długie: A,6,-0,25,0,25,-0,25

Punkt: A,0,-0,125

Mieszane drobne / grube: B, 1,25, -0,25,0,25, -0,25

1 polubienie

Brakuje mi tylko wyszarzonego koloru linii, których nie mogę znaleźć ani zmodyfikować...

Mój fragment testowy po lewej kontra kawałek kogoś innego na początku rozmowy.

Jeśli chodzi o pociągnięcia kartridżu, musisz odznaczyć tryb wyświetlania kolorowego, pomija on wszystko na tle mapy w ogóle na szaro

@FUZ3D O ile się nie mylę, jest to podstawowa konfiguracja SW (wydaje mi się, że ciągniemy to w naszych modelach od 2007 roku). Teoretycznie jest to ustawienie dla skali 1, a następnie SW dostosowuje się do skali, aby była spójna.

Ale w takim razie nie rozumiem, Cyryl, twoje ustawienia kolorów są identyczne dla widocznych i ukrytych linii, tak jak ja. Ale czy masz wyszarzone linie na swoim rysunku, gdy są ukryte, jak przykład w mojej ostatniej wiadomości?

Nie, nie mam tego problemu, wszystko jest w kolorze czarnym.

O dac, w rzeczywistości nie chcę, żeby były czarne, chcę, żeby były jak w przykładzie po prawej, są wizualnie mniej mylące.

Znalazłem wartość, która całkiem mi odpowiada, w każdym razie dziękuję za wszystko!

Ważne jest, aby wiedzieć, że opcje systemowe dotyczą systemu, a więc są wspólne dla wszystkich dokumentów, podczas gdy właściwości dokumentu są specyficzne dla bieżącego dokumentu, więc dla każdego nowego dokumentu ustawienia wracają do wartości domyślnej.

Dla wartości linii mam takie same jak FUZ3D, wartości domyślne, których nigdy nie zmieniałem, i ja też zawsze pracuję w skali 1.

a dla linii punktowych: A,0,-0,125

W przypadku wyszarzonych linii po prostu zmień styl wyświetlania na jakość roboczą. (Edycja: w rzeczywistości jest wyszarzony, dopóki nie zatwierdzisz opcji. Następnie musisz zmienić kolor "Rysunki, ukryte krawędzie modelu" na jasnoszary.

Cyril już opublikował obraz, ale może nie jest zbyt czytelny po zmianie rozmiaru forum, więc oto on:

2 polubienia