Wyświetlanie artykułów w instalacji

Witam!

Chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest dostosowanie wyświetlania niektórych części w modelu szkieletowym, a innych w trybie Przystanki w trybie cieniowanego obrazu w MEP?

To dla lepszej czytelności moich rysunków, trochę poszperałem i nic na nim nie mogę znaleźć...

(Nie muszę sugerować, że używam warstw tylko po to, aby zmienić kolor krawędzi, wiem jak to zrobić, ale to nie jest to, co by mi odpowiadało;))

Dziękuję!

Cdt

Joss

Witam

Możesz umieścić wszystko w cieniowanym obrazie i zmienić przezroczystość komponentów, które mają być mniej widoczne.

Możesz też zmienić czcionkę linii dla niektórych komponentów, klikając prawym przyciskiem myszy w drzewie.

2 polubienia

Witaj @Joss,

Niestety, nie sądzę, aby było to możliwe pod względem rysunku.

Z drugiej strony, możliwe jest, na poziomie 3D, na przykład w nowym stanie wyświetlania, wybranie elementów o różnych wyświetlaniach. Tak więc na poziomie rysunku, wybierając "krawędzie w trybie cieniowanego obrazu" i wybierając ten stan wyświetlania, system zachowuje wybrane wyświetlacze.

Nie jestem pewien, czy mam jasność! :)

6 polubień

Jeśli chodzi o czytelność, może zrób widoki szczegółów w skali 1:1 i umieść je w modelu szkieletowym, a resztę w cieniowanym obrazie!

1 polubienie

Mój pomysł nadaje tej :)

Cylinder jest oryginalnie czerwony.

screenshot507.jpg
2 polubienia

@PL, zmiana przezroczystości nie pomoże mi w tym, co chcę zrobić :-/

@David pracuję nad kompletnym budynkiem, widoki detali tak naprawdę mnie nie interesują... Zasadniczo robię plan wykonania sieci napowietrzającej w budynku w rzucie przekrojowym, chcę umieścić budynek w drutach, a kanały wentylacyjne w kolorze tak, aby można je było wyraźnie zwizualizować.

@Benoit, wypróbuję Twoją technikę, będę Cię informować na bieżąco ;)

Uzupełnienie, pomiędzy "solidnymi" elementami w "cieniowanych krawędziach trybu obrazu" a przezroczystymi częściami szkieletowymi, możesz umieścić elementy w "cieniowanym obrazie" lub "cieniowanych krawędziach trybu obrazu" z przezroczystością. W ten sposób użyjesz kilku kolorów, aby je rozróżnić.

Nakładając na siebie 2 widoki, z których jeden zawiera budynek w formie szkieletowej, a drugi zespół pokryty jest cieniowanym obrazem o jasnym kolorze.

Ta sama skala, ta sama nazwa widoku, ta sama pozycja widoków na płaszczyźnie! Otóż to!

2 polubienia

No cóż, cóż,

nie jest to dokładnie rendering, który bym chciał, ale jest najbliższa temu, dziękuję Benoit!

Twoje rozwiązanie, @david, mogłoby zadziałać, ale przyznaję, że mój zespół jest zdecydowanie za duży, byłyby dwa problemy: po pierwsze, trudno byłoby odróżnić, co jest powyżej, a co poniżej kanałów, a następnie, ponieważ zajmuje to około 5 sekund ładowania za każdym razem, gdy wyjmuję wzgórze, Powinienem chyba poświęcić tydzień na wypuszczenie 3 ujęć, jeśli zacznę nakładać widoki ;p

Cześć @ Joss

jak niektórzy tak wiem, że nalegam ;-))

ale będę grał na wyglądzie i przezroczystości drucianej ramy

co pozwoli Ci lepiej zobrazować Twoje kanały

@+ ;-))

Czego potrzebujesz, aby był idealny?

@gt22, cóż, próbowałem grać na przezroczystości, ale mój problem polega na tym, że widzę trochę za dużo rzeczy w przezroczystości, więc :s a potem nie miałem na myśli szkieletu, ale usunięte ukryte linie, pomyliłem :(

@Benoit, ideałem byłoby, gdyby moje kanały zniknęły za belkami nad nimi, co sprawia, że wyglądam, jakby były przezroczyste. Nie wiem, czy mam jasność, ale w zasadzie, jeśli usunąłem ukrytą belkę liniową, jeśli usunąłem inny ukryty element linii z tyłu, znika. Ale jeśli mam element z cieniowanymi krawędziami obrazu z tyłu, znikają tylko jego krawędzie, kolor pozostaje. Wolałbym, aby belka całkowicie zasłaniała element.

Joss, nie jest powiedziane, że wszystko zrozumiałam :) Oprócz

Z tego co rozumiem, zależy Ci na tym, aby belka na pierwszym planie po prostu pojawiła się na widocznych krawędziach (bez kolorów) i schowała za sobą kanały? W takim przypadku możesz pozostawić belki na zacienionym obrazie z widocznymi krawędziami i nałożyć biały kolor na zespół. Czy idziesz za mną?

Jeśli nie rozumiem, o co chodzi, przepraszam. Może mały obrazek?

Uh... Więc nie jestem pewien, czy wszystko zrozumiałem. Ale najwyraźniej na swoim rysunku możesz sprawić, że ukryte linie pojawią się dla niektórych części i ukryją je dla innych.

Pozwól, że wyjaśnię.

Klikasz prawym przyciskiem myszy na żądane pomieszczenie w swoim MEP => pokaż/ukryj =>wybierz swoją opcję

Proszę bardzo. Mam nadzieję, że nie jest dla Ciebie za późno

cacher_ligne.jpg

Przepraszam, nie widziałem twojej wiadomości wcześniej, Benoit...
Zrozumiałeś, co chciałem zrobić, ale próbowałem w kolorze białym, tak naprawdę nie daje tego, czego chcę, ponieważ cieniowanie daje mi odcienie szarości... Nadal wolę to przejrzeć. (Tak, jestem skomplikowany ^^)

@coin37coin, Tak, byłem zaznajomiony z tą funkcją, ale tak naprawdę nie odpowiada ona temu, czego szukam:(

Cdt

Joss

1 polubienie