Wyświetlanie okna aktualizacji podczas wykonywania operacji na magazynie PDM

Witam mam wiadomość w postaci okna, które pojawia się, gdy wykonuję
Akcje związane z magazynem PDM:

Wydaje mi się, że pojawił się w tym samym czasie, co aktualizacja SW 2024 SP2.
Nie rozumiem, dlaczego pojawia się ten komunikat, a zwłaszcza nie wiem, czy można go wyłączyć.
Szukam więc wytłumaczeń.
Z góry dziękuję.

1 polubienie

Witam

Po prostu informuje, że ładuje najnowszą wersję (lub wersje) plików.
Możliwe, że aktualizacja PDM coś zmieniła lub możliwe jest również, że jesteś przyzwyczajony do robienia czegoś na plikach, których najnowszą wersję masz już na swoim komputerze i że wyjątkowo zostałeś zmuszony do zrobienia tego samego na częściach zmodyfikowanych przez kogoś innego (stąd " pobierz najnowszą ", co cię martwi, ale co byłoby normalne)

Witam
Dziękuję za odpowiedź, ale nie sądzę, żeby to był powód, to okno pojawia się nawet wtedy, gdy wykonuję proste wyszukiwanie plików, bez załadowanego solidworks. jedyne, co się zmieniło, to aktualizacja z SW2024 SP1 do SP2.

Witam

Może zmiana ustawień podczas przełączania z jednego SP na drugi. Jeśli to ustawienie nie jest włączone, w ustawieniach grupy lub użytkownika (w zależności od konfiguracji powinno zostać wyświetlone):

Poza tym od 2022 roku jest też błąd, który moim zdaniem sprawia, że vault systematycznie stara się pobrać rysunki powiązane z plikiem części, który miałby być w nim użyty (relacja nadrzędna, pochodna, gdy generalnie ładujemy w drugą stronę).
Na przykład mam plik prt, który jest używany w widokach rysunku, a od 2022 roku, gdy tylko spróbuję uzyskać rysunek zawierający ten plik, repozytorium będzie systematycznie wczytywać wszystkie plany (i ich zawartość), które używają tej części lokalnie. w zasadzie dla 100 MB + asm kończę z załadowanymi setkami GB (całkowicie bezużyteczne bez liczenia czasu pobierania).

1 polubienie

Dziękuję, rzeczywiście opcje są sprawdzone, zamierzam dezaktywować, zrestartować serwer, aby sprawdzić, czy to rozwiąże moje problemy.

Zwykle nie ma potrzeby ponownego uruchamiania serwera, jest on stosowany bezpośrednio do profilów.

Rzadziej mam komunikat, ale jest on nadal obecny po odznaczeniu wszystkiego. Z drugiej strony z pewnością tłumaczy się to tym, że wyczyściłem lokalną pamięć podręczną, aby wyjść z czymś zdrowym i przeszedłem przez pobieranie wszystkich plików, aby odzyskać sejf.
Poczekam, aby zobaczyć, co się stanie z czasem, a jeśli problem będzie się powtarzał, przejrzę zgłoszenie.
Dziękuję.

1 polubienie

Witam, teraz otrzymuję również komunikat, gdy tylko dotknę lub aplikacja wywoła Eksploratora Windows, bez bycia w PDM lub w Solidworks.
Niezrozumiały...

Czy może to pochodzić z uszkodzonej instalacji PDM?

Dobry wieczór

Pod 2020 SP5.0 mamy też od czasu do czasu komunikaty EPDM w katalogach, które nie mają ze sobą nic wspólnego.
Ponieważ EPDM jest nakładką/modyfikacją eksploratora Windows, nie jest zbyt zaskakujące, że mniej więcej się psuje. Ten punkt nie jest dla nas zbyt blokujący (nawet jeśli denerwujące jest posiadanie wyskakujących okienek, które są bezużyteczne).

Zawsze wracamy do tego samego punktu: nigdy nie instaluj w produkcji oprogramowania opublikowanego przez Solidworks, które nie jest SP5 (lub nawet poczekaj trochę na wypadek, gdyby wydali 5.1 lub 6.0 z powodu nikczemnego błędu).

Witam
Nie pamiętam tego, a jednak używam Solidworks PDM od 2009 roku i przeszedłem przez SP5 2020.
Nie wolałbyś mieć mechanizmów ładowania przy połączeniu i czyszczenia po rozłączeniu repozytorium niektórych folderów, aby mieć na przykład bibliotekę komponentów, która jest zawsze aktualna.
Istnieje również okno szybkiego dostępu eksploratora, które również może stanowić problem.
Ze swojej strony wyłączyłem wszystko, co jest związane z wyświetlaniem ostatnio używanych plików/folderów w ustawieniach eksploratora, aby nie mieć plików/folderów skarbca w tym interfejsie.