Witam
Mam problem z wyświetlaniem planów pdf, które zostały wygenerowane w tym czasie z czcionką SWcomp. Nie wiem, czy jest to spowodowane przejściem na SolidWorks 2022, czy najnowszą aktualizacją systemu Windows, ale znaki wymiarów i dymki wydają się być zastąpione kodem ASCII. Plany są więc bezużyteczne.
Wcześniej rozwiązaliśmy ten problem, instalując czcionkę swcomp na stacjach roboczych, ale już nie działa.
Jeśli ktoś ma początek rozwiązania, to bardzo by mi to pomogło!
Z góry dziękuję
Miłego dnia
Thomas
Witam serdecznie,
Czy próbowałeś tej opcji:
Wydaje mi się, że umieszcza to czcionkę w pliku PDF i dlatego jest czytelna nawet na komputerze, który jej nie posiada.
Mam nadzieję, że to ci pomoże...
2 polubienia
@a_eriaud pliki PDF są już utworzone, poza zainstalowaniem czcionki nie ma innego pomysłu.
Czy próbowałeś pisać w programie Word tą czcionką (obraźliwe znaki) w poście, czy jest to problem, aby sprawdzić, czy problem pochodzi stamtąd?
Sprawdź, czy kilka wersji tej czcionki z większą lub mniejszą ilością znaków (Które znaki są problematyczne?)
2 polubienia
Dziękuję za odpowiedzi. Rzeczywiście, pliki PDF są już utworzone.
Próbowałem użyć słynnej czcionki w programie Word i nie ma problemu, wyświetla się poprawnie. Jest on wyświetlany nawet po wyeksportowaniu w formacie pdf. Problem tak naprawdę wynika ze starych planów pdf.
Nadal szukam na własną rękę...
Czy masz pewność, że czcionka wyświetlana w postaci znaków ASCII jest tą, a nie inną czcionką?
Jeśli działa z World (dla tych samych znaków), nie ma powodu, dla którego nie miałby być wyświetlany w ujęciu wykonanym przez SW, chyba że SW zostanie w tym czasie przekształcony na inną czcionkę, ale byłoby to dla mnie zaskakujące.
Zasadniczo, jeśli masz przykładowy plik pdf bez przesyłania zbyt wielu danych osobowych, możemy być w stanie sprawdzić, czy zachowanie jest takie samo.