Specyficzny rysunek zmodyfikowanego wymiaru wyświetlania

Witam, Czy byłaby opcja wyświetlenia bezpośrednio na rysunku wymiarów, których wartość została zmodyfikowana? Na przykład poprzez ich wyróżnienie.

Wiem, że Solidedge integruje tę możliwość, ale czy solidworks robi to samo?

Dziękuję

Witam

Tak, jest to możliwe, zobacz tutaj:

Aby włączyć podświetlanie zmienionych wymiarów:

1.  Kliknij przycisk Opcje  Tool_Options_Standard.gif(pasek narzędzi Standardowy) lub Narzędzia > Opcje.
  2. Na karcie Opcje systemu kliknij przycisk Kolory.
  3. Wybierz opcję Użyj określonego koloru dla wymiarów rysunku zmienionych w trybie otwartym.
  4.  Kliknij przycisk OK.

http://help.solidworks.com/2012/french/SolidWorks/sldworks/sra1301424502367_00007.htm

3 polubienia

Witam, zobacz załączony plik.

Niech Moc będzie z wami.

cote_couleur.docx
1 polubienie

Dziękuję za szybką informację zwrotną, nie użyłem właściwych terminów, chciałbym wyróżnić wymiary, których podstawowa wartość została zmodyfikowana na rysunku, aby wiedzieć, które wymiary zostały "zhakowane". Odbywa się to przy użyciu podstawowej wartości właściwości wymiaru, patrz załączone zdjęcie

capture.jpg

Ok z nami, kiedy wymuszamy kursy, do których jesteśmy przyzwyczajeni, stawiając  * z przodu. Przykład *247.

Niech moc będzie z tobą

2 polubienia

Witam

Nie wiem, czy to jest to, co chcesz zrobić:

Aby dodać relacje między modelem 3D a planem: Adnotacja > Obiekt modelu > Sprawdź poprawność

Aby ręcznie edytować wymiar: Kliknij lewym przyciskiem myszy wymiar > Edytuj wartość wymiaru

Aby ręcznie ustawić wymiary w tym samym formacie, co obiekty na rysunku: Kliknij prawym przyciskiem myszy opcję Wymiar > Modyfikuj format > warstwy

Jeśli chcesz odróżnić zmodyfikowane wymiary od wymiarów obiektu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby pozostawić je wyszarzone, tak jak na zdjęciu, i  dodać pozostałe za pomocą "Modelu obiektu".

Mam nadzieję, że udało mi się ci pomóc

Pozdrowienia

1 polubienie

Dziękuję wszystkim za opinie, więc myślę, że nie mogę robić tego, co chcę. Odpowiedź OBI WAN jest tą, z której osobiście korzystam, ale chciałem rozwiązania w przypadku przeróbki planu, aby uniknąć konieczności skanowania wszystkich stron, aby dowiedzieć się, czy zostały zmodyfikowane, czy nie.

Ciesz się NAMI

Będzie to możliwe dzięki makro!

Możliwe jest również utworzenie warstwy dla wymiarów wymuszonych. W ten sposób możliwe jest wyłączenie wszystkich warstw i pozostawienie aktywnej tylko warstwy wymiarów ogniskowych, tak aby na płaszczyźnie pozostały tylko wymiary wymuszone.

Niech Moc będzie z wami.

cote_forcee.jpg

Ale musisz ręcznie umieścić każdą z boków w warstwie, prawda? 

Witam

@.pl tak i nie, wyjaśniam, że są 2 rozwiązania.rozwiązanie 1  albo tak jak mówisz ręcznie wkładasz wymiary wymuszone w warstwie albo rozwiązanie 2 aktywujesz warstwę przed ułożeniem frezów, w ten sposób wymiary automatycznie  pójdą  na tę warstwę.

Niech Moc będzie z wami.