Witam, Czy byłaby opcja wyświetlenia bezpośrednio na rysunku wymiarów, których wartość została zmodyfikowana? Na przykład poprzez ich wyróżnienie.
Wiem, że Solidedge integruje tę możliwość, ale czy solidworks robi to samo?
Dziękuję
Witam, Czy byłaby opcja wyświetlenia bezpośrednio na rysunku wymiarów, których wartość została zmodyfikowana? Na przykład poprzez ich wyróżnienie.
Wiem, że Solidedge integruje tę możliwość, ale czy solidworks robi to samo?
Dziękuję
Witam
Tak, jest to możliwe, zobacz tutaj:
Aby włączyć podświetlanie zmienionych wymiarów:
http://help.solidworks.com/2012/french/SolidWorks/sldworks/sra1301424502367_00007.htm
Dziękuję za szybką informację zwrotną, nie użyłem właściwych terminów, chciałbym wyróżnić wymiary, których podstawowa wartość została zmodyfikowana na rysunku, aby wiedzieć, które wymiary zostały "zhakowane". Odbywa się to przy użyciu podstawowej wartości właściwości wymiaru, patrz załączone zdjęcie
Ok z nami, kiedy wymuszamy kursy, do których jesteśmy przyzwyczajeni, stawiając * z przodu. Przykład *247.
Niech moc będzie z tobą
Witam
Nie wiem, czy to jest to, co chcesz zrobić:
Aby dodać relacje między modelem 3D a planem: Adnotacja > Obiekt modelu > Sprawdź poprawność
Aby ręcznie edytować wymiar: Kliknij lewym przyciskiem myszy wymiar > Edytuj wartość wymiaru
Aby ręcznie ustawić wymiary w tym samym formacie, co obiekty na rysunku: Kliknij prawym przyciskiem myszy opcję Wymiar > Modyfikuj format > warstwy
Jeśli chcesz odróżnić zmodyfikowane wymiary od wymiarów obiektu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby pozostawić je wyszarzone, tak jak na zdjęciu, i dodać pozostałe za pomocą "Modelu obiektu".
Mam nadzieję, że udało mi się ci pomóc
Pozdrowienia
Dziękuję wszystkim za opinie, więc myślę, że nie mogę robić tego, co chcę. Odpowiedź OBI WAN jest tą, z której osobiście korzystam, ale chciałem rozwiązania w przypadku przeróbki planu, aby uniknąć konieczności skanowania wszystkich stron, aby dowiedzieć się, czy zostały zmodyfikowane, czy nie.
Ciesz się NAMI
Będzie to możliwe dzięki makro!
Możliwe jest również utworzenie warstwy dla wymiarów wymuszonych. W ten sposób możliwe jest wyłączenie wszystkich warstw i pozostawienie aktywnej tylko warstwy wymiarów ogniskowych, tak aby na płaszczyźnie pozostały tylko wymiary wymuszone.
Niech Moc będzie z wami.
Ale musisz ręcznie umieścić każdą z boków w warstwie, prawda?
Witam
@.pl tak i nie, wyjaśniam, że są 2 rozwiązania.rozwiązanie 1 albo tak jak mówisz ręcznie wkładasz wymiary wymuszone w warstwie albo rozwiązanie 2 aktywujesz warstwę przed ułożeniem frezów, w ten sposób wymiary automatycznie pójdą na tę warstwę.
Niech Moc będzie z wami.