Nie mogę znaleźć zadowalającego rozwiązania mojego problemu z wyświetlaczem kranu wygenerowanym za pomocą funkcji kreatora wiertarki.
W Zawijaniu, jeśli zaznaczę opcję "Reprezentacje gwintów", są one zawsze widoczne, niezależnie od tego, czy jestem w widocznych krawędziach, ukrytych krawędziach, czy nawet w stylu cieniowanym. W ten sposób kończę z dziesiątkami stuknięć w moje widoki, nawet jeśli na danym widoku jest tylko jedna.
Jeśli odznaczę tę opcję, nie ma już pasożytniczych wątków, ale też nie widzimy już tych, które powinniśmy zobaczyć.
Ponadto, nawet jeśli pozostawię tę opcję zaznaczoną, gwinty znajdujące się za płaszczyzną cięcia widoku przekroju również się nie pojawiają...
Zamiast próbować opisywać mój problem bardziej szczegółowo słowami, zobacz sam (plik w załączniku z kilkoma zrzutami ekranu: widok ISO bardzo dobrze ilustruje problem z 3 otworami, które działają dobrze, a czwarty nie)
To jest coś, co uważam za bardzo, bardzo C... W Solidworks jest to ten ekran. Miałem ten sam problem z, z którego zrezygnowałem z tego samego powodu co Ty.
Już próbowałem, ale to nie działa, ponieważ kiedy to robię, usuwa WSZYSTKIE wątki. Tak więc kończę z gładkimi otworami Ø6,8 lub Ø5 zamiast moich otworów gwintowanych M8 i M6 ...
SW jest naprawdę źle wykonany pod względem gwintów i gwintów...
To świetny klasyk (który nie jest specyficzny dla SW2017): w ustawieniach widoku, na samym dole (ale tak naprawdę na dole, to przedostatni!), znajduje się pad "Wyświetlanie reprezentacji gwintów", musisz wybrać wysoką jakość.
Przepraszam, że zaprzeczam (wyjątkowo :-) :-) ) ), ale to nie jest problem, który przytaczasz, ale ten, o którym wspomniałem w moim poście.
Robię dla Was mikro-tutorial - będziecie go mieli za godzinę - tak, aby każdy mógł przeczytać i przynieść inne istniejące rozwiązania, których niekoniecznie znam.
Korzystam z okazji, aby powiedzieć @Gérome , że po przeczytaniu jego pliku, jeśli zastosuje się do mojego zalecenia, problem pasożytniczego obrazu znika. :-)
Jeśli nie chcesz już mieć problemu, musisz zmodyfikować plik . kropka, która rządzi wszystkimi tworzonymi przez Ciebie elementami. Jeśli po zmianie wersji nie zawracasz sobie głowy zapisywaniem przed plikiem. SLDREG i przywróć go po aktualizacji dziedziczysz konfigurację solidworks usa a nie jedną z Twoich nawyków.
Ale nagle, jeśli dobrze zrozumiałem i jeśli wierzę w twoje ujęcia, wizualnie (bez patrzenia na funkcję w drzewie), nie wiemy, czy otwór jest stukany, czy nie???
Jeśli!!! Ma sztuczkę, kiedy stukasz za pomocą kreatora, umieszczasz fazę na górze i na dole, w zależności od tego, co robisz. Na gładkich otworach nigdy nie wykonuję faz w cad. Umieściłem ogólną adnotację zgodnie z tym, co chcę, tylko w MEP.
Do ukończenia, jeśli wybierzesz obraz cieniowany (i nie wybierzesz opcji Reprezentacja wątku).
Możesz zobaczyć, że twój otwór jest stukany w zależności od tego, jak obrócisz swój kawałek. Ten tryb nie generuje fałszywego obrazu.
Wyjaśnia to fakt , że wątkiem w tym przypadku jest mapowanie obrazu. Trochę tak, jakbyś miał ustawienie, które zamieniłoby wszystkie twoje stukane dziurki w marchewkową zieleń. To po prostu malowanie w pewnym sensie.
Aby uniknąć zagubienia się w 3D, rozwiązaniem jest sprawdzenie tylko "Cieniowanej reprezentacji gwintu", nie generuje ona pasożytniczego obrazu i przynajmniej można odróżnić otwory gładkie od otworów gwintowanych
Grzebię w temacie, ponieważ mam ten sam problem co @Gérome i chociaż postępowałem zgodnie z samouczkiem @Zozo_mp, problem pozostaje. Oczywiście nie w środowisku 3D, ale na rysunkach (patrz piżama).
Mam małą nadzieję na rozwiązanie, ponieważ mam wrażenie, że ten błąd jest tak stary jak samo oprogramowanie, ale nigdy nie wiadomo ;)