Wyświetlanie sił reakcji na rolkach prowadzących

Dobry wieczór

Przeprowadziłem badanie statyczne na wózku zawieszonym na belce jezdnej za pomocą rolek. Przyłożyłem kilka sił (masa komponentów, siły, grawitacja) i uzyskane wyniki wydają mi się poprawne, ale chciałbym je zweryfikować, wyświetlając wyniki sił reakcji/sił na moich rolkach. Ma to na celu upewnienie się, że to oni przenoszą mój ładunek i jednocześnie zatwierdzają mój ładunek. W Siła wynikowa - Siła reakcji mogę wybrać tylko powierzchnie i nie daje mi to wartości dla mojego wyboru, ale tylko dla całego modelu.

Może powinienem użyć Siły Zewnętrznej?

Z góry dziękuję za pomoc,

Witam

W zasadzie reakcje znajdują się na wszystkich zablokowanych elementach (miejscu zastosowania warunków brzegowych).

Nie wiem, które narzędzie jest używane, ale domyślne reakcje to reakcje na pełnym modelu.

Konieczne jest sprawdzenie, czy nie ma możliwości odzyskania reakcji miejscowych.

1 polubienie

Witam

Jest to badanie statyczne przeprowadzone w programie Solidworks Simulation 2014.

Teoretycznie moje kamyki podtrzymują całą masę. Ale kiedy wybieram powierzchnię rolek stykających się z szyną i szukam mojej siły reakcji, nie mogę pokazać żadnych wyników na wyborze. Pokazuje mi to tylko dla całego modelu. 

Nie mogę wybrać komponentu, tylko powierzchnie, krawędzie lub wierzchołki.

Po skontaktowaniu się z infolinią okazuje się, że nie ma możliwości wybrania ciała do odzyskania powstałych sił. W moim modelu wynikowe siły pojawiają się na górnej powierzchni ropuch (stała geometria), które utrzymują belkę nośną. Suma jego sił odpowiada (w przybliżeniu) całkowitym siłom przyłożonym do wózka.