Pokaż ilość sztuki

Witam, potrzebuję utworzyć rysunek części i na tym rysunku chciałbym pokazać ilość tej części na istniejącym zespole. Czy możliwe jest automatyczne odzyskanie tej słynnej ilości?

Witam, nie ma prostego rozwiązania. Na przykład zespół można wstawić poza arkusz rysunku w celu wyświetlenia listy komponentów.
1 polubienie

Wydaje mi się, że aby pobrać ilość części w zespole, potrzebujesz widoku zespołu, aby uzyskać informacje. Bez montażu nie możesz mieć linku.

1 polubienie

Jak mówią koledzy, przy montażu poza rysunkiem wydobywasz nomenklaturę... Jest dobry do montażu 10 części, w którym chowasz tę, której nie potrzebujesz. Kiedy dochodzisz do dużego zgromadzenia, jest to już bardziej skomplikowane.

Sposób "ręczny" pozostaje najprostszy

1 polubienie

Rzeczywiście, to jest to, co przeczytałem na ten sam temat na forum.

To, co próbuję zrobić, to pobrać kod z kolumny ilości, aby umieścić go tam, gdzie chcę, ale proszę o zbyt wiele...

Dziękuję za szybkie odpowiedzi!

1 polubienie
Następnie można ukryć lub ukryć wiersze w zestawieniu komponentów, po prostu przytrzymując naciśnięty CTRL i klikając wiersze, a następnie klikając prawym przyciskiem myszy, aby je usunąć.
1 polubienie

Lub prawdopodobnie możesz to zrobić za pomocą makra, ale wymaga to znajomości programowania VBA.

Oto, co zrobiłem:

Na arkuszu rysunkowym umieszczam część

Obok arkusza wstawiłem zespół zawierający tę część.

W tym montażu umieściłem bańkę wycelowaną w moją część.

W tej bańce nie umieściłem numeru artykułu, ale "ilość"

Następnie tworzę adnotację na moim arkuszu

Zaznaczam "ilość =" i zaraz po równa się klikam na bańkę mojego zespołu

Numer automatycznie wślizgnie się do mojej adnotacji

Usuwam kółko, aby było ładniejsze i to wszystko

5 polubień