Pokaż ukryte krawędzie

Witam
Chciałbym wiedzieć, czy istnieje technika pokazywania ukrytych krawędzi ciała.
Pozwólcie, że wyjaśnię moją potrzebę: na rysunku zespołu wiem, że można wyświetlić ukryte krawędzie komponentu, który byłby w tle, aby pokazać tylko go (przypominam, że jestem w przypadku stylu wyświetlania "ukryte linie usunięte").
Chodzi o to, aby pokazać tylko niektóre ciała tego komponentu.
Czy jest to możliwe? ponieważ próbowałem wielu rzeczy i zaczynam wierzyć, że ten manewr jest niewykonalny.

Dziękuję

Witam @ronathan

Cieszę się, że znów jesteś z nami :grin:

Spójrz chowając jedną stronę na modelu

Oto ASM z ukrytym elementem w kolorze zielonym.

Jest to nieco zagracone, ale łatwe do zaimplementowania, w przeciwnym razie masz Menedżer właściwości PropertyManager Widok przekrojowy (modele)

Menedżer właściwości PropertyManager steruje widokami przekrojów w dokumentach części i złożeń.

Poczekajmy, aż super silni faceci zareagują lepiej

Pozdrowienia

Witam
Myślę, że ukrywanie ciał komponentu, których nie chcesz widzieć na ukrytych krawędziach, musiało zadziałać.

Witam

W praktyce istnieje sposób na pokazanie tylko ukrytych krawędzi pojedynczego elementu części (wystarczy wybrać element w drzewie po lewej stronie, kliknąć prawym przyciskiem myszy i wybrać opcję "pokaż ukryte krawędzie").
Istnieje 90% szans, że będziesz w stanie zrobić to samo, wybierając ciało w drzewie lub wybierając funkcję, która utworzyła treść.

2 polubienia

Cześć Zozo, tak wracam po długim milczeniu z mojej strony (zamierzam spróbować ponownie przyczynić się do wzbogacenia społeczności CAD!)
Wracając do tematu, właśnie przetestowałem roztwór froussel i jest to dla mnie prawdziwy cud.
Oto wynik z widocznym zespołem ukrytej krawędzi po lewej stronie i zespołem ukrytej krawędzi po prawej stronie oraz tylko końcówką cylindra i widocznym łącznikiem krawędzi.
Będzie to bardzo przydatne na moich następnych tablicach.
Dziękuję bardzo

1 polubienie

Witam @ronathan

Cieszę się , że rozwiązanie @froussel Ci odpowiada.
Nie musisz jechać do Lourdes po cuda, dzięki MyCad prawdziwy cud w kilku kliknięciach.
Już niedługo będziemy mieli maskotkę, którą będziemy mogli postawić na naszym biurku dla trudnych cudów.

Drobna sugestia, że możesz zamknąć temat, wybierając właściwą cudowną odpowiedź :smiley:

Do zobaczenia wkrótce! Nie mogę się doczekać, aż skorzystamy z Twojej wiedzy!

Pozdrowienia

1 polubienie