Mam część z rodziną części, a część zawiera funkcje, które "s" lub "ns" z rodziną części, więc tylko jedna konfiguracja, która ewoluuje w kształcie i chcę wyświetlić tylko wymiary funkcji "ns" w trybie automatycznym i usunąć wymiary funkcji "s" i odwrotnie?
Jak to zrobić....
Dziękuję bardzo
grając na atrybucie "adnotacja" wymiarów?
PS: próbowałem edytować twoje pytanie, oczywiście brakuje w nim kilku słów, co utrudnia zrozumienie
Witam
Możesz zaznaczyć opcję "Ukryj wymiary i chybotliwe adnotacje" we właściwościach rysunku (slddrw), w sekcji zawijania (patrz rysunek SW13).
Aby sprawdzić, czy odpowiada Twoim potrzebom. Jeśli tak, możesz go uogólnić, zmieniając tę właściwość w szablonie rysunku.
Bądź ostrożny, w przypadku tej opcji, jeśli nie zawiesisz wymiarów rysunku na krawędziach "źródłowych" (najbardziej nadrzędnych funkcjach głośności twojego drzewa), ryzykujesz, że wymiary znikną niezamierzenie.
screenshot1867.jpg
Przepraszam, pytanie mogło nie być jasne.
Chciałbym wiedzieć, jaka jest właściwa metoda, aby na moim rysunku zawsze widziałem wymiary funkcji "ns" i nie pojawiały się wymiary funkcji "s".
Czy powinienem zwymiarować widok na rysunku za pomocą inteligentnego wymiarowania?
Gdzie wykorzystać obiekt szablonu? (Nie świetnie, nieoznaczone wymiary do rysunku nadal się pojawiają..?)
A może inne rozwiązanie...?
Celem jest , aby nie mieć nic do zrobienia na rysunku po jego edycji! Nawet nie ruszaj bokami!
Czy możesz mi pomóc...?
Dziękuję
Upieram się przy atrybucie "adnotacja" wymiarów (tak oznaczonych na rysunku).
Jeśli podczas importowania obiektów z modelu pojawiają się nieoznaczone wymiary, oznacza to, że opcja została aktywowana (jest to druga ikona od lewej w polu wymiarów panelu importu.
W tym samym panelu, na dole w bloku "Opcje", znajduje się pole wyboru "Użyj rozmieszczenia wymiarów w szkicu". Wiąże się to z umieszczaniem wymiarów podczas szkicowania. Nie jestem pewien, czy to wygrana w porównaniu z umieszczaniem ich po wyświetleniu.
Ponieważ jest to pokój dla rodziny pokoi, jeśli pozostaniesz w tej samej kolejności wielkości, po wykonaniu rysunku dla pokoju (najlepiej największego, pozwala uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek), łatwo jest go odrzucić dla pozostałych członków rodziny, a wymiary powinny pozostać na swoim miejscu.
1 polubienie
Witaj Steffbeno,
Nie sprawdziłem przycisku, o którym mówisz!
Nie rozumiem...
Z drugiej strony, jeśli zrobię: 'Importuj adnotacje projektowe' modelu podczas wstawiania widoku, to działa: nie ma tam wymiarów, które nie są zaznaczone na rysunku.
Co to jest atrybut Adnotacja wymiarów, co przez to rozumiesz...?
Jeśli chodzi o rozmieszczenie wymiarów, próbowałem tego, co mi mówisz, ale rozmiar różni się trochę za bardzo i tak jak na szkicu również się porusza...
Czy dimexpert może mi pomóc?lub warstwy? Lub przerobić mój model, wiążąc wszystkie wymiary na płaszczyznach, punktach, osiach, aby pojawiały się lub znikały...?
Dziękuję za pomoc
Tak samo jak dla mnie, attrubt to nie "zwiastowanie", ale "oznaczanie do rysunku"

Aby zrozumieć Twoje pytanie:
- chcesz wyświetlić tylko wymiary funkcji
lub
- Czy chcesz wyświetlić wymiary funkcji S czy wymiary funkcji Ns?
W pierwszym przypadku moja metoda powinna być odpowiednia;
w drugim warstwy mogą działać (nie testowałem...)
Witam
Tak, odznaczyłem ten atrybut dla odpowiednich wymiarów, ale nadal są one importowane przez polecenie objects w mmodel. ....!
Nie widzę też siebie w użyciu warstw, ponieważ mam około 200 różnych konfiguracji, więc tyle warstw potrzeba...
Oczywiście chcę wyświetlić tylko wymiary funkcji ns.
A kiedy zmieniam konfigurację modelu, chcę, aby zniknęły wymiary funkcji s, a pojawiły się wymiary funkcji ns...
Nie mogę uwierzyć, że oprogramowanie takie jak solidworks nie może tego zrobić...!?
Witam wszystkich,
Rozwiązany z pomocą technika cadware.
Wszystko jest możliwe dzięki makro.
Rozmieszczenie wymiarów i import żądanych wymiarów zgodnie z konfiguracją....
Dziękuję