Czy możliwe jest wyświetlenie notatki na rysunku SolidWorks, która podaje wymiar powierzchni (na przykład m²) wybranej powierzchni ("wskazanej" przez notatkę)?
Rysunek SolidWorks
Automatyczna notatka, która podaje pomiar = powierzchnia (np. m²) wybranej powierzchni ("wskazana" przez nutę)
Utwórz konfigurację, która jest tylko powierzchnią, której powierzchnię chcesz zmierzyć. Aby to zrobić, utwórz nową konfigurację, użyj paska narzędzi "odsuń powierzchnię" z odległością 0, aby sklonować powierzchnię, na której chcesz zgłosić obszar. Utwórz funkcję usuwania bryły i wybierz bryły części, pozostawiając odsunięcie powierzchni.
Skonfiguruj te funkcje tak, aby były pomijane we wszystkich oprócz nowej konfiguracji
Tworzenie i łączenie właściwości niestandardowej z powierzchnią w tej konfiguracji
Jeśli notatka znajduje się w tabelce rysunkowej, wstaw widok rysunku części w konfiguracji jej powierzchni i ukryj go. Ustaw arkusz tak, aby wyglądał na nowy widok.
Jeśli tak nie jest, wstaw widok konfiguracji powierzchni , przeciągnij go poza arkusz, utwórz notatkę oznaczoną tagiem do tego widoku i przeciągnij ją z powrotem na arkusz . Możesz zablokować widok, aby przypadkowo nie zmienić położenia notatki.
@Coyote: To było pytanie, którego szukałem, ale bez powodzenia!!
Nie mogę się doczekać, aż wyszukiwanie na Lynkoa zostanie ulepszone...
Aby utworzyć notatkę, musisz utworzyć właściwość za pomocą małego programu poniżej:
Tak więc, jak stwierdzono w 633058 SPR, połączenie czujnika z właściwością nie jest możliwe. Jednym z rozwiązań zaproponowanych w tej wiadomości jest zainstalowanie małego dodatku:
Szkoda, że Dassault Systèmes nie opracował tej funkcji... wydaje się to takie oczywiste.
Dziękuję za odpowiedzi. Ale to nie rozwiązało mojego problemu.
Wypróbowałem dodatek do śledzenia obszarów makr, ale nie działa, ponieważ nadal korzystam z SW2014. Myślę, że to może być dobre rozwiązanie.
Rozwiązanie z równaniami jest zbyt długie, aby je skonfigurować, zwłaszcza w przypadku dowolnych kształtów. Dzięki temu szybciej jest skopiować i wkleić informacje do "pomiaru".