Sztuczna inteligencja nadmiernego skanowania

Cze wszystkim

Mój problem jest następujący na załączonym zdjęciu zrobiłem skan ze szkicem 3D pod kątem trajektorii, chcę mieć krzywą (zieloną), a nie linię prostą (czerwoną).

Profil (w kolorze niebieskim) okrąża cylinder przez 2 obroty.

Czy ktoś ma pomysł jak to zrobić.

Z góry dziękuję i smacznego.

circuit_clim.jpg

Witam

Czy możesz pokazać nam swój szkic 3D trajektorii?

1 polubienie

Witam

Logicznie rzecz biorąc, musisz mieć zakrzywioną trajektorię, aby profil podążał za krzywą.

Następnie możesz korzystać z innych funkcji niż zamiatanie, takich jak na przykład nawijanie.

Wszystko zależy od tego, czy jest to blacha walcowana, którą trzeba potem rozłożyć, czy nie ma to znaczenia.

W załączeniu mój szkic, który jest bardzo prosty.

Przyjrzę się funkcji nawijania i nie muszę rozkładać.

Dziękuję

circuit_clim_1.jpg

Dlaczego nie "zaokrąglić" swojego szkicu i nie narysować kształtu takiego jak ten, który chcesz (gdzie masz wymiar 220) zamiast dwóch równoległych segmentów?

2 polubienia

Tak, Martvy, ale jak mogę szanować okrągłość mojego cylindra.

W końcu skorzystałem z pomysłu Martvy'ego, tworząc szkic konstrukcyjny cylindra, na który nawinięta jest część.

Pozwoliło mi to ograniczyć pozycję moich krzywych, patrz zdjęcie.

Cóż, nie jest całkowicie ograniczona, ale to wystarczy.

Dziękuję wam wszystkim.

circuit_clim_2.jpg

Myślałem bardziej o liściach szkicowych. Ale właśnie próbowałem i to nie działa....

Jeśli nie chcesz zawracać sobie głowy szkicem, po prostu musisz położyć kilka liści w rogach.

W przypadku 2 narożników wewnętrznych promień zaokrąglenia powinien być równy połowie małego segmentu, a w przypadku 2 narożników zewnętrznych promień zaokrąglenia powinien być równy połowie dużego segmentu.

Tutaj zrobiłem to płasko, ale zadziała na twoim modelu.

Załączony obraz

exemple.jpg

Witaj Freeman_83,

Przepraszam, ale to nie działa, mój profil to nie tylko danie, to U.

Możemy dać urlop od wewnątrz, ale nie połowicznie, a na zewnątrz nie możemy.

Miłego dnia.

Pozdrowienia.

Okej, to U.

To normalne, że to nie działa. Musisz wziąć pod uwagę grubość swojego U.

Spójrz na mój przykład. Bądź ostrożny, będziesz musiał zrobić wakacje w 4 różnych etapach, wykonując 4 zestawy po 2 liście od wewnątrz na zewnątrz.

exemple.jpg