Pomoc w modelowaniu części

Witam

Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc w modelowaniu nadgarstka mebla.

Dla porównania: w ramach szkolenia z stolarstwa odtworzyłem komodę  z XVIII wieku. Chcę teraz  zrobić jego mosiężne okucia. I w tym celu chciałbym wykonać wydruk 3D nadgarstków, aby mieć model do odtworzenia w odlewie mosiężnym .

Kilka lat temu miałem okazję korzystać z solidworks w środowisku szkolnym. Czuję się komfortowo z podstawami tego oprogramowania, ale jestem początkującym. I po kilku godzinach nieudanych prób wysycham modelując tę rączkę.

Oszczędzę Wam szczegółów moich nieudanych prób i różnych spontanicznych podejść.  W końcu nie wiem, jak sformułować moje poszukiwania i znaleźć informacje, które rozwiążą moje problemy. Wydaje się, że łatwiej jest zapytać Cię, jak byś podszedł do modelowania tego nadgarstka. Jestem pewien, że wyda ci się to niezwykle proste.

W załączeniu znajduje się zdjęcie.

Z góry dziękuję za pomoc.

Juliański

dscf36515.jpg

Zauważ, że mam problemy z samym nadgarstkiem. Nie ma problemu z dekoracyjną blachą i kulkami 

anticstore-large-ref-48593_09.png

Dobry wieczór

Nie dajcie się zwieść, to nie jest strasznie proste ;-) ;-) 

W ten sposób, przy pierwszym czytaniu, nie zastanawiając się nad niczym więcej , powiedziałbym, że należy pracować nad jedną połową i ustalić symetrię.

1. Szef rewolucji dla właściwej części
  2. Wygładzona wklęsła podstawa dla zakrzywionej części.
  3. Symetria do wykończenia.

Przyjrzę się temu i odezwę się do Was ;-)

Pozdrowienia

To mnie trochę uspokaja:) 
Zastanawiałem się, czy możliwe jest poprowadzenie średnicy profilu kołowego za pomocą dwóch krzywych?

Jak zrobić zakrzywioną rurkę o zmiennej średnicy?

commode-malouine-acajou_2.jpg
1 polubienie

Dobry wieczór

Oto spojrzenie na to, co jest możliwe.

Zrobiłem najprostszą część, która jest pierwszą częścią mojej poprzedniej wiadomości

Z drugiej strony, czy chodzi o to, aby zrobić tylko kształt, czy też o produkcję za elementem?

projet_sans_titre_2.jpg

Celem byłoby wyprodukowanie kopii wydrukowanej w 3D, aby mieć model do skopiowania i wykonania odlewu piaskowego.

1 polubienie

Witam

W Twoim przypadku, chyba że robisz już foremki do piasku (co jest raczej rzadkością u stolarzy  ;-)   ), wolałbyś wykonać odlewanie w wosku traconym , które zapewnia lepszą precyzję i lepsze wykończenie powierzchni, co ułatwia polerowanie z tyłu. Jest  też znacznie łatwiejszy do wdrożenia.

Pozdrowienia

Dobry wieczór 

Tak, możliwe jest poprowadzenie średnicy za pomocą dwóch różnych krzywych. Następnie można również rozważyć wykonanie uchwytu w kilku etapach. Mógłbym spróbować popatrzeć, jeśli chcesz! 

Pozdrowienia 

Z przyjemnością!

Prawdziwy uchwyt składa się z 3 części (z których jedna jest używana dwukrotnie):
- talerz dekoracyjny
- "Gwoździe"
- sam uchwyt

Czy chcesz zachować zasadę, czy po prostu zrobić jednoczęściowy element?

Zacznę jeszcze od 3-częściowego modelu, który po złożeniu wyeksportuję.
W przypadku paznokci jest to prosta rewolucja z otworem.
W przypadku płyty występuje symetria, więc obrysuj tylko połowę części i utwórz ogólną symetrię na końcu. Jest to "proste" wytłaczanie, być może do wykonania kilka razy, aby nie mieć zbyt skomplikowanych szkiców.
W przypadku uchwytu kolejny symetryczny element, więc robimy połowę, a następnie symetrię. Ogólnie rzecz biorąc, jest to część obrotu (dla części środkowej), wygładzania po łuku (dla stożkowego łącznika, który znajduje "osie", które wchodzą w gwoździe) i obrotu dla osi.

2 polubienia

oto twoja część w ramach SW 2017

odłożyć na bok to z zasady zwracaj uwagę na promień gięcia, zwłaszcza w objętości 

Zobacz załączony plik 

@+ ;-)

poignet_meuble_malouin.sldprt
5 polubień

Bardzo dziękuję za te wskazówki. Dzięki tej drobnej pomocy udało mi się wymodelować uchwyt. Nie myślałem o mieszaniu rewolucji i wygładzania po faszy. 

Jeszcze raz dziękujemy!

1 polubienie

Wielkie dzięki GT22!! Niesamowite to dzieło!