Tak, o ile zaczynasz od kroku i używasz skalowania, będzie to najszybsze.
Próbowałem zrobić błyszczące okrągłe i było to kłopotliwe, gdy masz tylko wizualizację, aby znaleźć odpowiednie kąty cięcia, aby ukształtować kamień. Nie wspominając już o kątach/proporcjach, których najczęstsze wartości można łatwo znaleźć.
Jak tylko będę mógł, podzielę się moim kawałkiem. dla zabawy
Inną możliwością jest narysowanie kamienia każdego typu, przeciągnięcie go do swojego zespołu i uczynienie go wirtualnym, aby go zmodyfikować (skala).
Jeśli potrzebujesz kilku kamieni, możliwe jest, aby po ustawieniu go jako wirtualnego przeciągnąć ponownie z biblioteki, aby utworzyć nową wirtualną iterację.
W przypadku motoreduktora o tej samej wielkości, ale zbyt wielu konfiguracjach (prędkości), jest to rozwiązanie, które stosujemy.
Aby dokonać wyboru komponentu wirtualnego, kliknij prawym przyciskiem myszy i ustaw go jako wirtualny:
zgodnie z oczekiwaniami, oto moja próba stworzenia okrągłego diamentu pod SW dla zainteresowanych
DIAMENT 1.SLDPRT (227.9 KB) SW2019
Witam
Dziękuję za tę odpowiedź, to ciekawa metoda, ale szukam możliwości wstawiania kamieni o różnych rozmiarach i kształtach w locie, wykonanie obliczeń w małej skali nadal zajmuje dużo czasu na około dwudziestu kamieniach.
W każdym razie dziękuję za udostępnienie!
Jeśli ktoś ma inny pomysł to jestem zainteresowany
Ale powtarzam, nie sądzę, aby użycie rodzin części/konfiguracji było w tym przypadku możliwe, ponieważ zdecydowanie za dużo możliwych rozwiązań = plik o wiele za ciężki i bezużyteczny... @soring
Być może uda się zakodować coś związanego z formularzem właściwości, dowiem się o tym.
Dziękuję Wam wszystkim
Witam
Wielkie wyzwanie... Chodzi o to, aby zacząć od kształtów kamieni zaproponowanych w pliku STEP, aby zaprojektować parametryzację, która umożliwia ewolucję ich geometrii.
Zainteresował mnie krój " Gruszka ", mniej popularny niż inne, jak się wydaje, ale jeden z najdelikatniejszych, ponieważ ma tylko jedną płaszczyznę symetrii. Konfiguracja opiera się na 4 wymiarach, które wydają się istotne: średnicy okrągłej części, mimośrodu czubka oraz wysokości korony i zamka. Do tego dodawany jest globalny współczynnik skali.
Model SolidWorks jest generowany za pomocą funkcji PLC, a każdy parametr może być stale dostosowywany w rozsądnym zakresie. Możemy również wyobrazić sobie skalowanie współczynników związanych z kierunkiem x, y lub z.
Załączony filmik pokazuje zasadę działania na kształcie " Gruszki ". Geometria może być szkieletowa, w postaci szkicu 3D krawędzi lub wielokątna z powierzchniami generowanymi przez funkcję " Wypełniony obszar".
Szybkość jest daleka od tak dużej jak w Panther 3D, ze względu na powolność funkcji API SolidWorks: kilka sekund w modelu szkieletowym, prawie minuta na powierzchni do wygenerowania i wyświetlenia 88 twarzy, wideo przyspieszone 4-krotnie w fazie generowania geometrii.
A w początkowym KROKU znajduje się 7 innych kształtów kamieni...
Pozdrowienia.
Dziękuję za udostępnienie, naprawdę wspaniale jest móc to zrobić!
Jak mówisz, byłoby to zbyt długie dla mojego użytku, ale nadal jestem pod wrażeniem twojego API.
Będę szukał na własną rękę
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!
Biorąc pod uwagę liczbę teoretycznych konfiguracji potrzebnych do wykonania, czy tanie rozwiązanie, jakim byłoby tworzenie za każdym razem nowego conf, co skończyłoby się stworzeniem katalogu już wyprodukowanych kamieni, nie byłoby odpowiednie?
Albo zduplikowany model za każdym razem...
Oczywiście nie są to najseksowniejsze rozwiązania
Możliwe, że w końcu to zrobię...
Po kilku powierzchownych badaniach stwierdzam, że fused miał rację, nie ma nic lepszego niż skalowanie
Nazwy kamieni, rodzaje i liczba faset wydają mi się być znormalizowane
Idealnie, jeśli musisz pobawić się skalami w swoim przypadku, byłoby to zobaczenie kroku w formacie sześciennym 1x1x1 lub 10x10x10, co znacznie ułatwi wybór wartości skali. COEF 1.2 będzie wynosił 1,2x1,2x1,2 (jeśli oczywiście 3 osie są identyczne lub 12x12x12 dla drugiej)
Kluczem jest stworzenie stopnia, który odpowiada idealnemu sześcianowi. (nie jest powiedziane, że dotyczy to wszystkich kształtów kamienia, takich jak gruszki)
Cześć, tak, to naprawdę nie jest głupie, w ogóle o tym nie myślałem!
Bardzo dziękuję za wskazówki
Myślę, że nie ma innych świetnych rozwiązań
Dziękuję wszystkim za pomoc