Po projekcie stworzenia firmy muszę stworzyć stronę internetową z różnymi produktami. Projektuję te różne produkty za pomocą Solidworks. Mam w sumie 18 000 obrazów do wygenerowania.
Szukam więc rozwiązania, dzięki któremu będę mógł wygenerować te obrazy tak szybko, jak to możliwe.
Oto moje pytanie:
A czy możliwe jest utworzenie pliku Solidworks (o nazwie X) i skojarzenie jednego lub więcej obrazów (nie mówię o rysowaniu) w zależności od samego pliku? Oznacza to, że jeśli zmodyfikuję plik Solidworks, obraz skojarzony z tym plikiem zostanie automatycznie zmodyfikowany i zaktualizowany.
Jeszcze jedno... Jeśli skopiuję ten folder (Solid File + Img), nowy obraz zależy od nowego pliku, a nie od starego.
Podsumowując:
Chcę mieć folder X z plikiem Solidworks X i obraz X w zależności od tego pliku solidworks.
Jeśli ktoś mógłby dać mi napiwek (jeśli taki istnieje) to naprawdę mi to odpowiada, ponieważ wypuszczenie 18 000 zdjęć zajmie mi naprawdę dużo czasu, a nie mam innego rozwiązania.
Jaki jest rodzaj obrazu? renderować pliki czy prostą ikonę JPG w widoku izometrycznym?
Rozwiązaniem, które by to ułatwiło, byłby konwerter wsadowy, który pobiera 3D i zapisuje go bezpośrednio w formacie jpg-tiff itp., Stosując regułę tylko do części i zespołu, ale nie do 2D
Wybierz folder i podfolder i zapisz w lokalizacji pliku.
Są to pliki JPEG lub PDF (Renderowanie widoku obiektu w 3D)
Ok, ale jak właściwie działa konwerter wsadowy? Tworzy automatyczne połączenie między obrazem a plikiem pełnym, prawda? Więc jeśli mam 3 różne widoki, będę potrzebować 3 różnych plików, prawda?
To znaczy, że zapisuje obraz, na którym został zapisany oryginalny plik?
Witaj Phillipes, myślisz, że to możliwe? Nie wiem nawet, co to jest makro...
Mówię wszystkim, że wszystkie pliki są tworzone, w rzeczywistości muszę utworzyć 3 widoki dla każdego pliku, z 3 różnymi teksturami.
Gdybyśmy mogli pracować bezpośrednio z plików do tworzenia, byłoby dobrze, lub będę potrzebował wszystkich refaires z linkami do obrazów. W każdym razie będzie się irytować szybciej niż wypuszczanie obrazu jeden po drugim... ^^
Właśnie spojrzałem na "harmonogram zadań solidworks", mogę tylko "konwertować pliki".
Określam, że tworzony jest plik Solidworks , ale nie jego obrazy. Każdy plik musi projektować 3 różne pliki tekstur, a każda tekstura będzie miała 3 różne widoki.
Narzędzie do integracji wygląda dobrze. Tylko małe pytanie: Aby wyświetlić obrazy w odniesieniu do orientacji, muszę wybrać widok standardowy (Góra; Lewy itd.), prawda?
Bo inaczej będę musiał tworzyć własne poglądy, a w miarę jak elementy się zmieniają...
Ostatnie pytanie, narzędzie "Visiative Integration", czy powinieneś je kupić? Jak go zdobyć? Ponieważ obecnie jestem w wersji studenckiej, ponieważ używam oprogramowania tylko dla siebie. Licencję Solidworks kupię jak tylko rozpocznę swoją działalność i wyemituję pierwszy obraz w sieci.
Sprawy są naprawdę złożone. Jest też rozwiązanie, aby zrobić to samemu... Będzie to bardzo długie i możliwe, że ja też popełnię błędy (Z powodu robienia tego samego tracisz uwagę...)
Potem właśnie zapytałem o licencję Solidworks, podobno wynosi od 6000 do 10 000 €... Mam stronę internetową, która na początek będzie mnie kosztować 5000 € , nie wyobrażam sobie, żebym włożył 6000 € w licencję.
Zastanawiam się więc, czy nie zamierzam zmienić oprogramowania (na tańsze), bo rzeczywiście nie mam do dyspozycji całego interfejsu Solida. Używam tylko interfejsu modelowania...
Wszystko, co jest symulacją, zarządzaniem produkcją... itp., Nie używam go. Co więcej, tworzone obiekty są obiektami kamiennymi, a tolerancja wynosi +/- 1 mm, więc jeśli oprogramowanie nie jest tak precyzyjne jak Solidworks, nie ma to dla mnie znaczenia...
@guillaume.salazard w oprogramowaniu 3D pozwalającym na modelowanie może być rozwiązaniem typu Bender (bardziej w gatunku designerskim), które pozwoliłoby spełnić tego typu kryterium.
Myślę, że pojawienie się elementów Xthousand poprzez przejście przez konfigurację materiałową (jak kamień/brąz/drewno) zmniejszyłoby poziom błędów. Ale renderowanie odbywałoby się tylko na ostatniej zarejestrowanej pozycji.
Tak więc, uruchamiając harmonogram zadania na pliku:
Planowanie renderingu PhotoView
Aby zaplanować renderowanie PhotoView:
W SOLIDWORKS kliknąć Zaplanuj renderowanie (pasek narzędzi Narzędzia renderingu).
Ustaw nazwę pliku i katalog.
Ustaw wartości w polach Godzina rozpoczęcia iData rozpoczęcia lub wybierz opcję uruchomienia zadania po zakończeniu poprzedniego zadania.
Kliknij przycisk Ustawienia , aby wyświetlić listę właściwości dokumentu i ustawień wyjściowych tylko do odczytu.
Albo harmonogram zadań oparty na makrze (a tam inni bardzo utalentowani koledzy wiedzieliby, jak odpowiedzieć), który wykonywałby akcję na pliku, a który dzięki harmonogramowi zadań powtarzałby się na całym folderze
Dziękuję, Gérald. Zamierzam się temu przyjrzeć. Tylko jeśli zmienię oprogramowanie, nie będę mógł korzystać ze zdjęć utworzonych z wersji edukacyjnej Solidworks.
Dowiem się, bo jeśli Solid kosztuje tylko 6000 euro na starcie i nie co roku, to może to być ciekawsze niż płacenie 1500 euro co roku za kolejny. Zastanowię się nad tym.
Harmonogram zadań SW jest kompletny tylko w wersji Pro lub Premium, w wersji standardowej jest bezużyteczny (lub prawie).
SW to minimum 6000€ na zakup licencji, a następnie około 1500€ na utrzymanie (co nie jest konieczne, jeśli wiesz, że nie będziesz musiał aktualizować wersji).
Wtedy nigdy nie będzie powiązania między wygenerowanym obrazem a oryginalnym plikiem.
Dobrą metodą pracy (niezależną od oprogramowania) jest nazwanie 3 widoków w każdym pomieszczeniu w ten sam sposób. Aby wygenerować 18000 obrazów, widzę tylko makro (otwórz pokój, wybierz 1. materiał, wywołaj widok 1, wyeksportuj obraz, wywołaj widok 2 itp., Zamknij pokój). Jest to mniej więcej wykonalne w zależności od oprogramowania.
Pomysł Géralda nie może zostać wyrzucony do kosza: między zapłaceniem dużej sumy za zakup fabryki, która zostanie użyta tylko raz, a wzięciem "prawie" wolnego oprogramowania i zatrudnieniem pracownika tymczasowego / zatrudnieniem dostawcy usług. Matematyka musi być wykonana