Witam wszystkich, jestem nowy na tym forum, przychodzę trochę pilnie....
Jestem na ostatnim roku STI2D z opcją ITEC na ostatnim roku, więc robię swój projekt, który wynosi 12 koef na maturę. Nasz projekt polega na wykonaniu systemu, który pozwoli na poruszanie się kamery monitorującej w celu uzyskania większego pola działania.
Z grubsza rzecz biorąc, będziesz musiał użyć stałej szyny, z rodzajem mobilnego wózka, który będzie przesuwał się wzdłuż szyny dzięki systemowi motoryzacji.
Moje części są skończone (SolidWorks) i normalnie poprawne, ale nie miałem czasu na zrobienie symulatora mecha 3D, nie miałbym czasu na wykonanie pełnego prototypowania, ponieważ drukowanie moich 3 części będzie drogie i długie (racja, która ma tylko jedną szansę na wydrukowanie ze względu na rozmiar części), co oznacza, że nie będę w stanie wykonać montażu i więc zakończ projekt.
Potem przychodzi moja prośba o pomoc, choć nie lubię tego robić, przy projektowaniu moich prac: pozwólcie, że wyjaśnię
Podczas tego projektu będziemy mogli wykonać tylko prototypowanie za pomocą maszyny do druku 3D, ale nadal musimy zachowywać się tak, jakbyśmy mieli zamiar masowo produkować te części. Ze względu na brak czasu na poprawne wykonanie tego kroku i niedopatrzenie z mojej strony (i 1 tydzień od końca) chciałbym uzyskać pomoc w zakresie metody produkcji wykonanych przeze mnie części (patrz załączniki)
Niezależnie od tego, czy chodzi o formowanie wtryskowe, obróbkę skrawaniem itp. Muszę znaleźć najbardziej odpowiednią metodę dla moich elementów i najlepiej, z jakiego materiału je wykonać.
Więc oto czy możesz mi doradzić i pomóc mi określić tę część mojego projektu, będę bardzo wdzięczny, wiedząc, że muszę to zrobić w 1 tydzień, a to jest do bani...
Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam, jeśli odbiegam od tematu, nie wiem, gdzie zamieścić to pytanie, a ponieważ się spieszę... Tu
Muszę zrobić odwróconą szynę T, wózek oraz mocowanie silnika.
Szyna ma 2 metry długości i około 10 cm szerokości
Wózek ma długość 19cm
(Przepraszam, mogłam robić tylko ekrany i nie miałam czasu na samodzielne robienie tego na wózku)
capture.png2_.png