Pomoc w projektowaniu części

Witam wszystkich, jestem nowy na tym forum, przychodzę trochę pilnie....

Jestem na ostatnim roku STI2D z opcją ITEC na ostatnim roku, więc robię swój projekt, który wynosi 12 koef na maturę. Nasz projekt polega na wykonaniu systemu, który pozwoli na poruszanie się kamery monitorującej w celu uzyskania większego pola działania.

Z grubsza rzecz biorąc, będziesz musiał użyć stałej szyny, z rodzajem mobilnego wózka, który będzie przesuwał się wzdłuż szyny dzięki systemowi motoryzacji.

Moje części są skończone (SolidWorks) i normalnie poprawne, ale nie miałem czasu na zrobienie symulatora mecha 3D, nie miałbym czasu na wykonanie pełnego prototypowania, ponieważ drukowanie moich 3 części będzie drogie i długie (racja, która ma tylko jedną szansę na wydrukowanie ze względu na rozmiar części), co oznacza, że nie będę w stanie wykonać montażu i więc zakończ projekt.

Potem przychodzi moja prośba o pomoc, choć nie lubię tego robić, przy projektowaniu moich prac: pozwólcie, że wyjaśnię

Podczas tego projektu będziemy mogli wykonać tylko prototypowanie za pomocą maszyny do druku 3D, ale nadal musimy zachowywać się tak, jakbyśmy mieli zamiar masowo produkować te części. Ze względu na brak czasu na poprawne wykonanie tego kroku i niedopatrzenie z mojej strony (i 1 tydzień od końca) chciałbym uzyskać pomoc w zakresie metody produkcji wykonanych przeze mnie części (patrz załączniki)

Niezależnie od tego, czy chodzi o formowanie wtryskowe, obróbkę skrawaniem itp. Muszę znaleźć najbardziej odpowiednią metodę dla moich elementów i najlepiej, z jakiego materiału je wykonać.

Więc oto czy możesz mi doradzić i pomóc mi określić tę część mojego projektu, będę bardzo wdzięczny, wiedząc, że muszę to zrobić w 1 tydzień, a to jest do bani...

Z góry dziękuję za  pomoc i przepraszam, jeśli odbiegam od tematu, nie wiem, gdzie zamieścić to pytanie, a ponieważ się spieszę... Tu

Muszę zrobić odwróconą szynę T, wózek oraz mocowanie silnika.

Szyna ma 2 metry długości i około 10 cm szerokości

Wózek ma długość 19cm

(Przepraszam, mogłam robić tylko ekrany i nie miałam czasu na samodzielne robienie tego na wózku)

capture.png2_.png

Witaj Eric,

Jeśli dobrze rozumiem, czy chciałbyś poznać naszą opinię na temat metod produkcji części, które umieściłeś na zdjęciach?

W przypadku prostego systemu tłumaczenia uważam, że ta zasada będzie bardzo kosztowna, są prostsze sposoby, aby obiekt poruszał się po szynie :) Rozumiem, że masz trochę mało czasu na studiowanie innych rzeczy.

Jestem gotów podać ci pomocną dłoń, ale powinieneś mi powiedzieć prościej, czego potrzebujesz

3 polubienia

Witam, dziękuję za odpowiedź
Tak, chciałbym uzyskać poradę, która metoda produkcji będzie najbardziej odpowiednia, a także materiał (nie miałem czasu na zrobienie symulacji na SW) Musimy zatrzymać się na etapie prototypu (druk 3d ), ale musimy sobie wyobrazić, że produkujemy części seryjnie do rzeczywistego użytku

Witam

W przypadku twojego prototypu druk 3D jest dobry, ale jeśli musisz go uprzemysłowić. To trochę bardziej skomplikowane.

Jeśli chodzi o twój stojak, za funkcję, której szukasz, będzie cię to kosztować dużo pieniędzy. Może uda Ci się go zastąpić zwykłym paskiem.

W przypadku obrabianych części spróbuj przeprojektować za pomocą funkcji arkusza blachy w solidworks, jest to prostsze i tańsze. Możesz wziąć surową blachę, którą będziesz lub, możesz spojrzeć na pobliskich sprzedawców stali, a nawet zapytać o ceny.

Twoje orientacje w handlu.

W przypadku profilu prowadzącego w kształcie litery T będzie Cię to dużo kosztować , chyba że znajdziesz go również w sklepie. Dlaczego nie użyć kilku standardowych rzeczy?
 Nie wahaj się, jeśli masz jakiekolwiek pytania.

Witam

Nie wiem, czy twój projekt jest nadal aktualny, ale w twoim projekcie jest mała kość, ponieważ twoje kamyki nie mają odpowiedniego kształtu i powinny mieć różne punkty podparcia. Twoja część wagonu będzie się więc ocierać i ryzykujesz łuk. Wynika to z faktu, że zakładasz , że tylko wpływ ciężaru powoduje siłę pionową i dlatego wszystko będzie spoczywać na kamykach.

Ale to nieprawda, ponieważ koło zębate będzie chciało, aby wyszło z zębatki, co oznacza siłę promieniową, a także spowoduje lekki obrót, co sprawi, że twój wózek będzie się wszędzie ocierał.

Co do reszty, aluminiowy profil T idealnie odpowiada potrzebie lub lepiej profil kwadratowy. Upuść zębatkę i zdobądź pasek, jak już wspomniano, ale pasek zębaty z zębatym zębnikiem na silniku.

Czekam na Waszą reakcję :-)

Sztuczką stosowaną przez prawie każdego jest przymocowanie silnika do jednego końca lub środka i przymocowanie  paska do wózka. Pozwala to uniknąć problemu z elektrycznym i bezwładnością spowodowaną ciężarem silnika.

Zanim zaczniemy mówić o symulacji, konieczne jest wykonanie dobrego  projektu, biorąc  pod uwagę następujące parametry: wagę kamery,  prędkość ruchu (w tym prędkość, przyspieszenie i opóźnienie), całkowitą wagę wózka.

Rada, zamiast samodzielnie robić wózek, spójrz na to, co znajduje się na półkach (na przykład w igus https://www.igus.fr/product/930), jednocześnie rozwiąże to wszystkie problemy, o których wspomniałem powyżej.

Do Plutarcha

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi, ale niestety nie będę miał czasu na modyfikowanie czegokolwiek pod względem projektowym, w najbliższy piątek mam oddać cały plik.

Dziękuję za pomoc, postaram się zrobić wszystko, co w mojej mocy, aby uzyskać dobrą ocenę:) 

Życzę więc dobrej oceny

To już prawie to, co zrobiłeś :-)

Pozdrowienia