Witam W ramach osobistego projektu (Trophy za własny druk 3D) chciałbym zmodyfikować załączony model 3D (stl). Celem jest usunięcie podstawy wraz z roślinnością, a także, jeśli to możliwe, lekkie wygładzenie modelu 3d (zbyt skomplikowanego i bardzo ciężkiego) podczas importowania do SW. Czy mógłbyś mi doradzić proste oprogramowanie do przeprowadzenia tej manipulacji w oprogramowaniu innym niż SW, które moim zdaniem w ogóle nie nadaje się do tej modyfikacji. Chyba, że forumowiczowi uda się to zrobić za mnie bez poświęcania 3 godzin i oddać mi go wyczyszczonego a dlaczego nie w formacie SW (do montażu z innymi obiektami)
rzeczywiście niemożliwe jest, aby SW otworzył go inaczej niż w grafie, więc nie można go edytować. Zrobiłem szybki test pod Freecadem, otwiera się bardzo dobrze, z drugiej strony modyfikacja jest oczywiście możliwa po usunięciu podstawy, ale i tak trzeba odbudować za nią, ponieważ tylne pasty są w trawie. Jest funkcja wypełniania otworów, widziałem też, że na liście była funkcja wygładzania.
Również do przetestowania w blenderze, w każdym razie są to wolne oprogramowanie. W przeciwnym razie, jeśli podoba Ci się pakiet Autodesk, możesz uzyskać do niego dostęp do " osobistych " projektów.