Chcę odtworzyć tę część w Solidworks. Biorąc pod uwagę jego skomplikowany kształt, obejrzałem kilka tutoriali na powierzchni, ale nie mogę zrozumieć, od czego zacząć jego budowanie ani jakie są "właściwe" narzędzia, które pozwoliłyby mi osiągnąć mój cel.
Przyglądam się temu od kilku dni, ale tak naprawdę nie uzyskałem zadowalającego wyniku.
Pomyślałam, że możliwą metodą jest najpierw wykonanie skomplikowanego kształtu, czyli "czapki" części (dolnej części na 1. zdjęciu).
Ale tak naprawdę nie wiem jak i muszę przyznać, że wszystko jest w moim umyśle zagmatwane.
Najpierw zrobiłem korpus objętościowy, który reprezentuje ogólny kształt.
Następnie próbowałem zrobić dwie rzutowane krzywe, aby spróbować uzyskać skomplikowany kształt ("kapelusz"), splajn i okrąg, z których jedna jest tylko w połowie narysowana.
Trochę utknąłem na tym poziomie, ponieważ nie mogę wypełnić tych dwóch krzywych, aby utworzyć powierzchnię i połączyć ją z kształtem objętości, który narysowałem w pierwszej kolejności.
Z jakich funkcji powinienem korzystać? Wypełniona powierzchnia, powierzchnia graniczna?
Dołączam kilka boków obiektu, aby dać ci wyobrażenie.
Dziękuję, że pomogłeś mi widzieć jasno, ponieważ czas, który spędzam nad tym dziełem, staje się dość urojony...
Osobiście mam niewielką wiedzę na temat Solidworks...
Ale aby odtworzyć istniejącą część, moim zdaniem najlepiej byłoby przełączyć się na dedykowane oprogramowanie (na przykład Geomagic Design X, które korzysta z bramek do Solidworks)
Istnieje również wtyczka do oprogramowania programowego.
Twoje rozwiązanie wymaga skanu 3d, który wydaje mi się ciężką artylerią w porównaniu z tą częścią. Jestem pewien, że ten nie jest tak skomplikowany do modelowania dla kogoś, kto ma dobrą wiedzę na temat powierzchni (co nie jest moim przypadkiem).
Przede wszystkim odwzorowywana część nie może być całkowicie dokładna w stosunku do części oryginalnej. W związku z tym istnieje możliwy margines interpretacji.
Przesyłam plik .sldprt, w którym w końcu udało mi się uzyskać dwie powierzchnie, które składają się na kapelusz. Jednak trochę utknąłem z tymi dwiema powierzchniami. Nie jestem w stanie wypełnić przestrzeni między nimi. Ani konwertować go na wolumin.
Małe wycięcie kciuka, które mogłoby sprawić, że pójdę do przodu?
W przeciwnym razie, zamiast rujnować swoje życie, dlaczego nie stworzysz łatwiejszego pomieszczenia do pełnienia tej samej funkcji??? Zamiast szukać rozwiązania swojego problemu, sprawdź, czy nie możesz go obejść! (np. sprawdź, czy możesz usunąć wgłębienia i czy możesz zmniejszyć lub nawet usunąć delikatne boki!?)