Cze wszystkim
Pozwalam sobie przyjść do Pana/Pani, ponieważ szukam porady lub rozwiązania, aby wykonać ruch mechaniczny. Próbowałem kilku rodzajów ograniczeń, ale nic nie pomagało.
Chcę wykonać ruch samochodowego hamulca ręcznego, z punktem zaczepienia dźwigni do jego obracania i mieć część połączoną z dźwignią, ale wyżej na części, która popycha sprężynę, aby symulować opór.
Ale kiedy robię standardowe ograniczenia, system jest całkowicie ograniczony i już się nie porusza. W ogóle nie widzę, jak to zrobić.
Zamieszczam Wam kilka zdjęć z nadzieją, że to ma znaczenie
Wersja bezczynna:

Wersja aktywna:

Z góry dziękuję za odpowiedzi
Domyślam się, że w pozycji "aktywnej" część, która była w kolorze niebieskim, ma połączenie koncentryczne z prętem poziomym, więc to normalne, że nie ma już stopnia swobody.
Na początku pręta potrzebne byłoby kluczowe ogniwo.
2 polubienia
Zdaję sobie sprawę, że tak naprawdę nie wyjaśniłem pożądanego ruchu
W wersji aktywnej część, która jest w kolorze niebieskim, popycha niebieską część wersji reszty w poziomie i przesuwa się po (sprężyna nie jest pokazana, ale jest umieszczona na)
Śruba jest zamocowana w bloku po lewej stronie, który jest perforowany
Mocowanie dźwigni to obrót na dole aktywnej wersji niebieskiej.
@stefbeno: Dla Ciebie kluczowe powinno być połączenie śrubowe w niebieskiej części (wersja aktywna).
Na tym filmie znalazłem przykład ruchu: https://www.youtube.com/watch?v=kv0FTpRLFMY około 7,05 min.

Tak więc, biorąc pod uwagę wideo, zwłaszcza około 1'23 (widzimy, że łodyga ma głowę w kształcie grzyba i nie jest prowadzona), pręt nr 1, oprócz ślizgania się, musi być w stanie oscylować w płaszczyźnie pionowej w stosunku do tuszy.
Z punktu widzenia modelarskiego/realizacyjnego polega ona na wykonaniu pionowego podłużnego w pomieszczeniu, w którym aktualnie osadzony jest pręt i ograniczeniu osi pręta w centralnym punkcie tego podłużnego.
1 polubienie
Ok rozumiem, niestety pręt nr 1 musi być zamocowany i nie ruszać się, to część 2, która ślizga się na 1 i jest popychana przez 3. Rzeczywiście, właśnie zrozumiałem, że na filmie śruba nie jest zamocowana, porusza się za pomocą gumy.
Jeśli dobrze rozumiem, pokój 1 musi mieć lekki pionowy "luz"? jak na filmie.
A następnie utworzyć ograniczenie dla punktu, aby umożliwić obrót?
Witaj @Stefbeno
Jeśli zanurzę się w projektowaniu filmu, wystarczy zrobić okrągły otwór (najłatwiejszy w obróbce) i ustawić średnicę osi (która jest mniejszą średnicą niż otwór prowadzący) styczną do krawędzi otworu. Daje to artykulację, która jest bardzo zbliżona do prawdziwego życia i modelu fizycznego widocznego na filmie.
Co myślisz?
Pozdrowienia
@Beloute: Zrozumiałeś wszystko na temat tego, co blokowało. Po co upierać się, że część 1 jest zablokowana?
Na potrzeby modelowania należy utworzyć punkt w środku otworu i związać oś części 1 z tym punktem lub zastosować metodę @Zozo_mp.
@Zozo_mp: To sposób robienia rzeczy, ale jestem ostrożny wobec ograniczenia styczności, która czasami jest żartobliwa i może się odwrócić.
Prawdą jest, że podłużny jest być może nieco bogaty jako rozwiązanie, biorąc pod uwagę skok kątowy.
Dziękuję za odpowiedzi!
Jeśli chodzi o obróbkę skrawaniem, będzie to bardzo proste, to druk 3D, więc mogę sobie pozwolić na wykonanie kształtów, które chcę.
@Zozo_mp: że dobrze rozumiem Twój pomysł, oś (część 1) byłaby styczna do krawędzi otworu prowadzącego części 2 (oś przechodząca)? I rzeczywiście, średnica pomieszczenia 1 jest rzeczywiście mniejsza niż średnica pomieszczenia 2
@Stefbeno: Część 1 jest przykręcona do bloku po lewej stronie, więc nie można być mobilnym. Lub alternatywnie, zamocuj oś po drugiej stronie tego samego bloku.
Spróbuję tego jutro i powiem ci to jeszcze raz, jeśli kiedykolwiek. ;)
Jeszcze raz dziękuję.
Mówisz: "część 1 jest przykręcona do bloku po lewej", ale jest też przykręcona do pokoju 2, prawda?
W takim przypadku to nie może zadziałać. Nie zapomnij o sprężynie wokół części 1, która spoczywa na lewym bloku i części 2.
Dlaczego koniecznie chcesz, aby pokój 1 został naprawiony?
1 polubienie