Po zmianie wersji dokonanej przez gorącą linię na 2022 mam taką ciekawostkę.
Jak usunąć " mod-diam ", ponieważ nawet jeśli spróbuję usunąć go w tekście cytatu, pozostaje on utknięty w szkicu jak plaster kapitana Hadhocka - Tysiąc portów!
Nie widzę już trójścianu normalnie obecnego w rogu ekranu.
Czy nie miałbyś komunikatu o błędzie podczas uruchamiania oprogramowania, który mówi, że plik xxxxxx "C:\ProgramData\SolidWorks... Brakuje go? Ponieważ Twój problem kojarzy mi się z brakiem biblioteki symboli i prawdopodobnie z zagubioną ścieżką podczas przełączania z jednej wersji na drugą z możliwym importem parametrów ze starej wersji. Sprawdź, czy masz dostęp do innych symboli
Dla trójścianu: opcja->display->zaznacz "Pokaż trójścian referencyjny".
Jeśli chodzi o tekst, myślę, że SW nie może już znaleźć symboli. Zobacz opcję->Biblioteka symboli plik->lokalizacja pliku, jeśli folder jest obecny, a jeśli tak, jeśli plik symboli jest również obecny... Zwykle folder to: c:\ProgramData\SplidWorks\SolidWorks 2022\lang\english
jest to złe przekierowanie do pliku " Plik biblioteki symboli "
dla uszkodzonego trójścianu: Kliknij Narzędzia > Opcje > Opcje systemu > widoku. Zaznacz lub wyczyść pole wyboru Pokaż trójścian odniesienia, a następnie kliknij przycisk OK.
@Cyril_f niestety od 31 grudnia nie mam już dostępu do infolinii (w najgorszym razie odwołałbym się do serwisu posprzedażowego, zwłaszcza, że zapłaciłem za tę czynność niezależnie od konserwacji).
@Pierre_S nie ma komunikatu o błędzie, wszystko idzie dobrze, z wyjątkiem tego, że umieszcza
@opiep27 Zmieniłem ścieżkę, która wskazuje na wersję 2022, ale to nic nie zmienia
@a_eriaud Bardzo dobra wiadomość, referencyjny trójścian jest teraz wyświetlany z twoją dobrą radą
@Nicolas74 plik "gtol.sym" znajduje się we wskazanym przez Ciebie miejscu w przestrzeni 2022! I zmieniłem ścieżkę tak, aby wskazywała na wersję z 2022 roku.
Dziękuję wszystkim za pomoc! Idziemy dalej, dotrzemy tam.
Witam; @Zozo_mp : Cóż, twój plaster jest nieustępliwy!
W tym miejscu można dokonać małej oceny lokalizacji plików: … (Uwaga: lokalizacja wskazana na zrzucie ekranu jest lokalizacją osobistą...)
Czy nie najprościej byłoby ponownie zamontować kopię zapasową pliku *.sldreg? Możemy też dostarczyć Ci kopię pliku GTOL. SYM (wersja 2022) w razie potrzeby.
→ sprawdzić, czy nie masz katalogu "C:\ProgramData\SOLIDWORKS**(2)**.... Dzieje się tak w przypadku " złej " dezinstalacji poprzedniej wersji (coraz częściej)
gtol.zip (15,2 KB) (W formacie zip: jest to tylko 167KB, ale serwer nie rozpoznaje tego formatu) Uwaga: to jest wersja francuska: Do przechowywania w folderze " C:\ProgramData\SOLIDWORKS\SOLIDWORKS 2022\lang\english "
Uwaga: przed tą manipulacją spróbuj wymusić rękę Solidworks, usuwając lokalizację pliku symboli z opcji Solidworks, ten ostatni zapyta, czy chcesz użyć " domyślnej " lokalizacji ".
Nowy plik gtol nic nie zmienił i nie bez powodu! Była to ścieżka, która nie była dobra, wskazywała na rok 2021, w którym nie było pliku gtol Byłem jednak przekonany, że zmieniłem to za twoją radą.
Chwila oszołomienia! Gloupss (Gloupss)
Oczywiście, jak wskazuje @Lynkoa15 , SW również musiał zostać ponownie uruchomiony
Są inne rzeczy, które nie są we właściwych miejscach, ale tak długo, jak to działa! Przejrzę te opcje "systemowe", jeśli coś nie pójdzie dobrze.
W każdym razie dziękuję forum za pomoc i wszystkim, którzy przyczynili się do rozwiązania PB.
Oczywiście możesz wybrać tylko jedną poprawną odpowiedź, więc przepraszam tych, którzy nie zostali wybrani
@Zozo_mp , to (w końcu) dobra wiadomość, koniec z tynkiem? => Pamiętaj, aby wykonać kopię zapasową wszystkich parametrów Solidworks za każdym razem, gdy dokonujesz (efektywnej) zmiany opcji...
Wywołanie zwrotne (w razie potrzeby :d Solidworks:)
Dzięki temu nie będziesz mógł odnaleźć siebie: "Gros-Jean jak poprzednio, z dodatkowym bonusem w postaci dużego guza na głowie..." » Tak.... z Twoimi opowieściami zanurzam się z powrotem w moim starym (bardzo starym) TinTin