Witam wszystkich
Robię bardzo, bardzo mało spawanych mechanicznie i dlatego nigdy nie używałem narzędzi SW (do tej pory używałem starego pręta po drążku)
Zacząłem, ale oczywiście niektóre funkcje mi umykają.
Udało mi się wykonać proste połączenia, ale niektóre połączenia wymagałyby skomplikowanej obróbki, której nie chcę. Chcę tylko prostych cięć.
Dołączam część w SW 2022, jeśli możesz mi podać odpowiedni parametr, byłoby miło.
Pozdrowienia
U_915-23_V1a.SLDPRT (370,3 KB)
1 polubienie
Witam
Łatwy:
Funkcja regulacji/rozszerzenia:
- Wybierz odpowiedni pasek
- W takim przypadku należy wybrać powierzchnię
I to wszystko.
Jestem w 2023 roku, więc nie mogę ponownie dać Ci pliku...
1 polubienie
Dwa inne pytania
1°), jak uzyskać natężenie przepływu każdej rury (z odpowiednimi kątami cięcia), a zwłaszcza jak wykonać MEP każdej rury dla warsztatu.
Innymi słowy, jak wyeksportować każdą rurę jako część do mep
Może być inna metoda, której nie znam!
2°) Czy możemy wykonać mniej lub bardziej automatyczne kliny, czy też powinniśmy wykonać każdy klin jako standardową część, którą dodajemy do asm.
W międzyczasie przeszukam 
W przypadku klinów, które znalazłem, jest to dość proste, najwyraźniej zobaczę, czy dotrę do MEP
Pozdrowienia
1°) Dla przepływu wraz z kątami: Optymalizacja cięcia (myCADtools)
W przypadku rysunku pręt po prętze robię to tylko podczas wiercenia lub innego na pręcie.
W MEP wstaw widok i wybierz pasek z " wybór treści..." »

2°) Na pasku narzędzi " konstrukcje spawane " znajduje się funkcja klinowa, dawno jej nie używałem... Ale z pamięci jest to raczej proste.
1 polubienie
Dziękujemy @a_eriaud
Nie mam myCADtools, zamierzam wypróbować drugą metodę, którą uprzejmie mi mówisz.
Do wszystkiego"
@a_eriaud
Nie wydaje mi się, żebym wymyślił, jak mieć więcej niż standardowy widok.
W tej chwili nie mam ani jednego posła do PE na pokój.
Nie byłoby problemu, gdybym mógł uzyskać dwa lub trzy widoki każdego utworu, zwłaszcza w przypadku ukośnego elementu.
Próbowałem z widokiem pomocniczym, ale to bla bla
Pozdrowienia
Na razie jedyne znalezione rozwiązanie, trochę chwiejne...
1 - Zarejestruj przedmiotowe ciało w nowym pomieszczeniu
2 - za pomocą funkcji kopiowania/przesuwania ponownie wyrównaj powierzchnie bryły z płaszczyznami (na przykład ściana + prawa)
3 - zrób MEP na tej nowej części.
W przypadku niektórych części może to pomóc, ale na co dzień może być nieco ciężkie...
Dziękujemy @a_eriaud
Zrobię tak, jak mi wskazałeś
Pozdrowienia
Dobry wieczór
Twoja propozycja, aby uratować ciało, o którym mowa, w nowym pomieszczeniu działa, z wyjątkiem tego, że jest tylko umiarkowanie użyteczna, ponieważ nie można go modyfikować.
W moim przypadku, ponieważ nie miałem odpowiedniego profilu w bibliotece, wziąłem rurkę, która była blisko niego.
Ale teraz chcę mieć odpowiedni profil.
Szybko przerabiam profil i używam boków korpusu, które są przydatne tylko dlatego, że są specjalne kąty.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc
Do zobaczenia wkrótce 
Cześć Zozo,
W przeciwnym razie możesz zarządzać nim za pomocą stanów wyświetlania w 3D (aby ukryć wszystkie bryły z wyjątkiem 1) i nazwanych widoków (aby uzyskać ładne odwzorowanie bryły, którą chcesz umieścić na planie).
W swoim MEP wstawiasz swój nazwany celownik z odpowiednim stanem wyświetlania i to wszystko.
To trochę nudne, ale przynajmniej wszystko pozostaje skojarzone: jeśli zmodyfikujesz 3D, MEP podąża za nim.
1 polubienie