Witam
Muszę stworzyć wał, który otrzyma 2 koła łańcuchowe (z łańcuchem) na każdym końcu. Problem pojawia się na poziomie RDM (patrz załącznik), siły do przeniesienia są bardzo duże, w rzeczywistości mam moment obrotowy 33 000 Nm, wytwarzany przez motoreduktor z pustą piastą i do ponownego uruchomienia na każdym końcu wału. Aby lepiej zrozumieć system, możesz zobaczyć załączony obraz. (Oś jest pokolorowana na zielono)
Chciałbym uzyskać małą pomoc lub poradę na temat konstrukcji osi (szczególnie do dziurki od klucza, aby zmniejszyć siły działające > wielowypusty?), motoryzacji osi, czy mój wybór typu skrzyni biegów jest dobry? Czy nie ma innych środków motoryzacji, które byłyby dla mnie bardziej odpowiednie? A jeśli masz jakieś uwagi do przekazania, zrób to!
Z góry dziękuję :)
vu_general_et_les_contraintes.jpg
Witam
Po pierwsze, nigdy nie jest dobrze trenować bezpośrednio. Ogólnie rzecz biorąc, my tylko sprzężenia: pozwala to uniknąć "wstrząsów" związanych z uruchamianiem...
Aby uzyskać informacje na temat momentu napędowego silnika, musisz spojrzeć na dokumentację. od Twojego dostawcy, a w przeciwnym razie na podstawie Ø wału i długości klucza, jest on obliczany...
Tyle liczymy, że udało mi się przesunąć schmilblic do przodu :)
2 polubienia
Jadę zobaczyć wymiary reduktorów, myślę, że powinienem wziąć jakiś o dość dużej długości (na klucz), a dla średnicy nie mogę przekroczyć 140 mm, bo po tym część jest za ciężka i droga... Poza tym otwory w reduktorach nie są tak duże, ten jaki miałem na myśli miał 140
Dam ci znać, jeśli znajdę rozwiązanie, dziękuję
A ja założę łącznik, to dobry pomysł :)
2 głupie sztuczki:
-dlaczego nie umieścić wspólnego wału w miejsce dużych kół łańcuchowych i obejść się bez przekładni łańcuchowej z motoreduktorem o zmiennej prędkości
- wykonać wspólny wał z pojedynczą przekładnią łańcuchową w pozycji centralnej i umieścić "klasyczny" motoreduktor
nie widząc zbyt wiele reszty konstrukcji, myślę, że chcesz ją obrócić
Problem z 2 przekładniami łańcuchowymi będzie polegał na tym, że dokładna liczba ogniw po 2 stronach będzie miała takie samo napięcie = nie jest łatwo wyregulować, nawet w przypadku automatycznych napinaczy
Oto aktualizacja, wymieniłem motoreduktor elektryczny na silnik hydrauliczny Poclain MP11 z podwójnym wałem wyjściowym, który będzie połączony z kluczami do innego wału z każdej strony. Muszę zrobić małą symulację RDM, aby zobaczyć siły spowodowane matą.
Ale mam nowe pytanie, czy pivot link po bokach jest przydatny? Trochę ogranicza to zginanie, ale poza tym jest bezużyteczne, wystarczy zwykłe jednorazowe naciśnięcie?
capture.png
@Dpusel, W przeciwnym razie moi nauczyciele już zatwierdzili całość, nie zamierzam zmieniać na zwykłe drzewo. Do przekładni łańcuchowej to samo, powiedzieli mi, że jest okej, więc jest w porządku :)
Zostały mi 2 tygodnie na dokończenie wszystkiego, to nie czas na wszystko, ale i tak dzięki za radę, przyda mi się na następny raz
Witam
czy możesz określić linki po bokach, nie rozumiem o czym mówisz!