Namagnesowanie H/V w punktach i zależności

W szkicu, gdy przyciąganie poziome / pionowe do punktów jest aktywne, mogę ustawić 2 punkty poziome (lub pionowe), ale zależność pozioma nie zostanie utworzona. Muszę wrócić, wybrać 2 punkty i poprosić o relację horyzontalną. Czy istnieje sposób na stworzenie relacji poprzez odłożenie punktów?

rysując linię konstrukcyjną 

Na końcach będziesz miał 2 punkty

Wystarczy utworzyć ograniczenie poziome/pionowe tej linii

nie lepiej z mojej strony przepraszam

@+ ;-)

2 polubienia

Dobry wieczór

Zgadzam się z GT22 zwłaszcza, że gdy chcesz zmierzyć wymiary w 3D lub w MEP, linia konstrukcyjna znacznie upraszcza pracę, zwłaszcza jeśli masz kilka wyrównanych punktów.

Jest sztuczka, która nie jest zbyt ortodoksyjna, ale działa.

Kiedy rysujesz kropki, masz niebieską przerywaną linię, która pozwala wyrównać kropki.

Następnie kliknij prawym przyciskiem myszy "całkowicie zwiąż szkic". Stamtąd otwory, które są wyrównane przez niebieskie linie, będą miały jedną stronę wysokości dla wszystkich z nich, na przykład

Jeśli żaden z twoich otworów nie jest wyrównany, wszystkie otwory zostaną ocenione zgodnie z XY w odniesieniu do początku układu współrzędnych

Osobiście używam ściegów tak rzadko, jak to możliwe (może to stary nawyk deski kreślarskiej :-)      ),  ponieważ zawsze jest to suk do zarządzania: ponadto jest mniej czytelny w MEP i łatwo zapomnieć o kursach, ponieważ punkty nie są wyraźnie widoczne.

Słuchajcie, dałem wam wyrwany przykład

Pozdrowienia

cotation_de_points_en_vracs.sldprt
2 polubienia

Witam

Dla mnie nie ma potrzeby cofania się i umieszczania relacji poziomej na linii poziomej (relacja automatyczna)

To jest to, czego szukam na punkty

W każdym razie, ten szkic jest używany do powtórzenia pilolizowanego przez szkic, więc nie chcę w nim umieszczać linii

Witam

O ile mi wiadomo, całkiem możliwe jest posiadanie linii konstrukcyjnych w szkicu, który służy do kontrolowanego powtarzania, a nawet normalnych linii lub tekstu, jeśli o to chodzi. Funkcja wykorzystuje tylko obecne punkty (przynajmniej w wersji 2017), patrz ilustracja poniżej.

Pozdrowienia

2 polubienia

@FCP dziękuję za potwierdzenie ;-)

To też był mój sposób myślenia ;-)

@+ ;-)

Witam

Rzeczywiście, linia jest rozwiązaniem, chociaż dodajemy do tego byt, dla którego normalnie nie ma miejsca na świecie. Byłoby miło mieć ograniczenie w postaci umieszczania punktów!

Szkoda

1 polubienie

@ Olivier_D 

Teraz wystarczy zamknąć pytanie

Wybieranie odpowiedzi, która rozwiązała problem

i kliknij Rozwiązany 

Umożliwi to drugiemu członkowi z tym samym problemem 

, aby znaleźć solucję tuż pod pytaniem

@+ ;-)