Przyciąganie cięcia ze środkiem otworu w CATIA

Witam

Mam mały problem z moją CATIĄ.

Nie mogę uzyskać cięcia, aby przejść przez środek. Wiem, że istnieje możliwość, że kiedy przejdziesz przez dziurę, wykryje jej środek. W moim przypadku to nie działa, myślę, że jest zakładka do odznaczenia, ale nie mogę jej znaleźć...

Jeśli ktoś może mi pomóc,

Miłego dnia

PS: Szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich wypełnionego radością i szczęściem dla Ciebie i Twoich bliskich

Gabriel 

Witam

Mówisz o wycięciu lub sekcji na rysunku?

Zwykle tak, wykrywa środek, ale musisz go szukać za pomocą wskaźnika (przesuń palcem w pobliżu środka, aż symbol koncentryczności pojawi się na końcu wskaźnika).

Inne rozwiązanie, w którym wskazujesz okrąg i klikasz prawym przyciskiem myszy Catia, powinno Ci zaproponować "Koncentryczny 

Jeśli nie jest to przerwane cięcie, po prostu kliknij okrąg, a następnie odsuń wskaźnik od niego, a Catia automatycznie zakotwiczy się do środka i symetrycznie. 

Witam

Mówię o 2 przypadkach.

Właśnie spróbowałem i nie znałem opcji, klikając "Zagęść", dzięki za wskazówkę.

Jednak gdy przesuwam kursor w pobliże środka otworu, w żadnym momencie nie wyświetla mi on symbolu koncentryczności. I myślę, że w przypadku złamanego cięcia o wiele praktyczniej jest, aby pojawił się środkowy ścieg...

Tylko po to, aby być w widoku , w którym tworzysz cięcie, jest aktywny (pole w kolorze czerwonym). 

Tak, tak, oczywiście, że

Czy możesz sprawdzić, czy masz zaznaczoną opcję:

Tak, wszystko jest zaznaczone

Po przesunięciu wskaźnika nad wierzchołek krawędzi wszystko jest w porządku

Nie, ja też tego nie mam

doc2.docx

Zwykle jest taki sam jak w Sketcherze. To tak, jakbyś miał aktywowany Shift (skrót klawiaturowy do tymczasowego wyłączenia przyciągania).

Niezależnie od tego, czy Shift jest aktywny, czy nie, wynik jest taki sam.

Z drugiej strony, gdy kliknę niedaleko koła, tam zajmuje środek, ale bez pokazywania mi symbolu 

Witam

Jeśli zaczniesz od wybrania okręgu, pierwsze kliknięcie, automatycznie zajmie środek, jest to normalne zachowanie.

Z drugiej strony, brak wskazania na końcu wskaźnika nie jest normalny i o ile mi wiadomo, nie ma opcji, aby wyłączyć / aktywować tę funkcję ?

Znajduje się w szkicowniku, a także w narzędziu pomiarowym, symbolika zmienia się, jeśli mamy płaszczyznę u, powierzchnię niepłaską, okrąg lub splajn.

Jeśli aplikacja nie została zbytnio dostosowana, możesz przywrócić ustawienia, a jeśli trwa konserwacja, skontaktuj się z pomocą techniczną DS

W końcu zadzwoniłem do wsparcia serwisowego.

Okazuje się, że bezpośrednio znajduje środek otworu do wycięcia, gdy po prostu klikniesz na otwór. Trochę mnie bolała głowa, bo nie ma czego szukać w parametrach...

Dziękuję za pomoc