Witam
W trybie szkicu catia wiązanie odległości ma to samo logo, co wiązanie odsunięcia zespołu i pomyślałem, że wrócę do moich nawyków związanych z wiązaniem odsunięcia. Wydaje mi się jednak, że jest duża różnica, która przeszkadza mi w tym, co chcę robić. Wydawałoby się, że ograniczenie odległości w szkicu catia nie może być ujemne. Teraz, aby zdefiniować położenie niektórych punktów w stosunku do układu współrzędnych szkicu, czasami chciałbym użyć ujemnych wiązań odległości.
1) Czy możliwe jest zdefiniowanie ujemnych wiązań odległości w szkicu catia?
2) Jeśli nie jest to możliwe, czy istnieje obejście tego problemu?
Z góry dziękuję za pomoc.
Witam:
1 ) Nie, nie ma możliwości zdefiniowania wiązania ujemnego w szkicu.
2 ) Używamy wzoru, który oblicza wartość bezwzględną (ujemnego) parametru:
abs(mój parametr)

Rozumiem.
Z drugiej strony bardzo mi to przeszkadza, bo czasami mam parametry, które mają wartości wahające się między wartościami dodatnimi a ujemnymi. Jeśli więc ustawię wartość bezwzględną, parametr związany z moim ograniczeniem odległości będzie dodatni, a to niekoniecznie jest to, czego chcę.
OK
Poprawiam:
Parametr użytkownika o długości typu przyjmie żądaną wartość (dodatnią, ujemną).
Skojarzony szkic według wzoru (obliczenie wartości bezwzględnej) będzie zawsze dodatni.
Jeśli próbujesz zobaczyć, jak punkt początkowy linii ewoluuje (w moim przykładzie) jako funkcja wartości zmieniającej się od -n do + n.
Musisz przejść przez odniesienie zewnętrzne (na przykład płaszczyznę), ta płaszczyzna jest skojarzona z parametrem użytkownika i w szkicu tworzysz zbieżność końca linii na tej płaszczyźnie.
1 polubienie