Automatyczne dodawanie kołka lub nakrętki w zespole z częścią spawaną mechanicznie

Cześć wszystkim

Mam szybkie pytanie do społeczności.
Mam regał z korkami, nakrętkami itp... które chciałbym dodać w prosty i łatwy sposób w montażu.
Na przykład tworzę część w mechanicznie spawanej rurze kwadratowej, którą dodaję do zespołu.
W tym montażu chciałbym wsunąć nakrętki lub nakrętki tak, aby ustawił się automatycznie.

Myślałem o funkcji " odniesienie do ograniczeń ", ale nie widzę, jak mógłbym to zrobić.

Z góry dziękuję za pomoc i życzę miłego dnia

1 polubienie

Witam;

Poniżej przedstawiono kilka samouczków dotyczących odwołań do ograniczeń:
https://help.solidworks.com/2021/french/solidworks/sldworks/c_example_mate_reference_multiple_entities.htm
https://help.solidworks.com/2021/french/solidworks/sldworks/t_capturing_mate_references.htm

Dodatkowa wskazówka: przycisk " ALT " pozwala odwrócić naprężenie podczas montażu komponentu...

Pozdrowienia.

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedź, ale mi to nie pomaga.

Używałem już odwołań do ograniczeń w mojej bibliotece, aby złożyć ze sobą części std. Działa doskonale.

Ale spędzam dużo czasu na wkręcaniu nakrętek lub zaślepek w konstrukcjach spawanych mechanicznie i chciałbym znaleźć rozwiązanie, które pozwoli mi zaoszczędzić czas.

Zasadniczo tworzę rurę spawaną mechanicznie i chciałbym szybko zatkać końce za pomocą komponentów mojej biblioteki, aby uniknąć nakładania 3 ograniczeń za każdym razem na wtyczkę

Rzeczywiście, w przypadku automatycznych wiązań z kilkoma powierzchniami odniesienia nie działa to (brana jest pod uwagę tylko jedna ze ścian, pierwsza w kolejności)
Moim zdaniem jedynymi efektywnymi odniesieniami naprężeń są wybrane, gdy wybierzesz krawędź kołową l (krawędź kołowa jest umieszczana w ref na okręgu i na jednej ścianie na raz.
W przeciwnym razie dla mnie inne próby kończą się systematycznymi niepowodzeniami.

Propozycja 1, przyjrzyj się ograniczeniom magnetycznym, jeśli jest to wykonalne (nie przetestowane).
Przykładowy film:

Propozycja 2 ogranicz 1 sztukę i skopiuj z ograniczeniami:
image

1 polubienie

A co z końcówkami dousznymi?
Obsługa bitów - 2022 - Pomoc SOLIDWORKS

1 polubienie

Nie działa na nakrętki i plastikowe końcówki zgodnie z życzeniem, @Silver_Surfer tylko na kawałek blachy.

Łączę plastikowe części w aluminiowych :wink: rurkach, więc moja konstrukcja jest wyposażona w funkcję spawania mechanicznego, którą dostosowuję, aby założyć nakrętki lub plastikowe nakrętki

Witam

Odwołania do ograniczeń mogą działać, ale musisz zbliżyć się do izostatecyzmu, jeśli chcesz, aby działały dobrze.

Radzę mieć plan układania w ref 1, krawędź w ref 2 i punkt w ref 3.

W przeciwnym razie fajną rzeczą po umieszczeniu pierwszej końcówki (z 3 ograniczeniami, jak wyjaśniono powyżej), jest ewentualne użycie funkcji " copy with constraints ": jest to bardzo szybkie.

Alternatywą dla poziomu naprężeń mogą być: płaszczyzna końca rury, oś rury i płaszczyzna/krawędź do orientacji (na przykład z równoległością). Nie wahaj się dodać osi rury w częściach zaślepki.

Dziękuję, zamierzam przetestować ten pomysł, ale obawiam się, że nie mam osi profilu, biorąc pod uwagę, że w spawaniu mechanicznym można ustawić profil według różnych punktów ...
Dziękuję za radę, opowiem ci ponownie w przyszłym tygodniu

Zacznijmy więc od podstawowej idei